Okullarda Aidat Altında Para Toplanması Yasal Değil.

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Okullarda velilerden para toplanması yasal bir durum değildir. Hangi şartla olursa olsun bu devletin görevidir. Ama maalesef ülkemiz okullarında bu durum ne kadar yasal olmasada, aidat adı altında velilerden para toplanılıyor. 

    Ülkemizdeki ilköğretim okullarımızın çoğunda yeterli sayıda, bazılarında ise hiç yardımcı hizmetli bulunmamaktadır. Bu nedenle okullarımızda temizlik ve ısınma işleri başta olmak üzere birçok hizmet aksamaktadır. Bu okullarımızda kaloriferi yakmak ve temizlik yapmak için dışarıdan personel çalıştırılması gerekmektedir. Ancak ilköğretim okullarımız bu personelin çalıştırılması için maddi kaynaktan yoksundurlar.

    Okullarımızın ihtiyacı olan temizlik maddeleri ve okulda yapılacak küçük çaplı onarımlar için de maddi kaynak gerekmektedir. Ayrıca yeni programların uygulamaya konulmasıyla ilköğretim okullarında eğitim ortamlarının geliştirilmesi, gerekli materyallerin alınması, ölçme araçlarının sağlanması ve çoğaltılması ciddi düzeyde maddi kaynak gerektirmektedir.

    Okul yönetimleri, bu işler için gerekli kaynağı sağlayabilmek için öğrenci kayıtlarında velilerden bağış alma ve öğretim yılı boyunca okul-aile birlikleri aracılığı ile velilerden belirli miktarda "aidat" adı altında her ay para toplama yoluna gitmektedir. Okul-aile birliklerinin yasal olarak para toplamaya yetkisi yoktur ancak bağış kabul edebilirler, bu nedenle bu uygulama yasal değildir. Sık sık velilerden bu konuda şikâyetler alınmakta, okul-aile birlikleri ve kurum yöneticileri hakkında soruşturma açılmaktadır.

    Diğer yandan okul-aile birliklerinin birçoğunun toplamış olduğu para, tutulacak görevlinin sigorta pirimlerini karşılamadığından şahıslar genelde sigortasız olarak çalıştırılmakta, bu da ayrıca bir suç teşkil etmektedir. Bu kişilerden bazıları daha sonra ilköğretim okulu yöneticilerini kendilerini sigortasız çalıştırdığı gerekçesiyle dava ederek yöneticileri yüksek miktarlarda tazminat ödemeye mahkum ettirmektedirler.

    Kalorifer kazanını yaktırmak için veya okulu temizletmek için hiç personeli olmayan yüzlerce okul müdürünün bu işleri nasıl yapacağının çözüme kavuşturulması ve bu zor durumdan kurtarılması gerekmektedir. Çünkü bir yandan velilere kayıtlarda para verilmemesi çağrısı yapılırken diğer yandan okula devlet ödenek göndermediği için okul yöneticileri zor durumda bırakılmaktadır.

    Bilindiği gibi 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 2. maddesinde “İlköğretim, ilköğrenim kurumlarında verilir; öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburi, Devlet okullarında parasızdır.” hükmü yer aldığından, eğitim öğretim çalışmalarının yürütülmesi veya diğer hizmetlerin alınması amacıyla velilerden her ne surette ve ne ad altında olursa olsun para talep edilemez. Talep edilmesi suçtur.

    Anayasada “hukuk devleti” olarak tanımlanmış olan Devletimizin hukuk kurallarına aykırı hareket etmesi, bir yandan ilköğretim okullarında para toplamayı hukuk dışı kabul ederken diğer yandan gerekli personeli görevlendirmeyerek veya bunun için gerekli maddi kaynağı sağlamayarak ilköğretim okulu yöneticilerini bir açmaza sokması düşünülemez. Bu nedenle Bakanlığımızca İlköğretim okullarının maddi kaynak sıkıntılarını giderecek yasal çözümlerin bulunması zorunludur. 222 sayılı yasa gereğince veliden para toplama dışında çözümler bulunmalıdır.

    Öneri:

    1. Bakanlık yeterli sayıda Yardımcı hizmetli alımı yapmalıdır. Böylece okulların dışarıdan personel çalıştırma zorunluluğu ortadan kaldırılmalıdır.

    2. Milli Eğitim Bakanlığının ilköğretim okullarındaki öğrenci sayılarını dikkate alarak ilköğretim okullarına her yıl ödenek göndermesi sorunun temel çözümdür.

    a. Ödenek miktarı belirlenirken öğrenci başına bütçede belirlenecek miktar esas alınabilir (Örneğin öğrenci başına aylık …. TL)

    b. Ödenek miktarı öğrenci sayılarına gruplanarak belirlenebilir (Örneğin: öğrenci sayısı 100 e kadar olan okullara aylık …. TL; Öğrenci sayısı 200 e kadar…. TTL; öğrenci sayısı 300 e kadar …… TL vb.)

    3. Şayet ödenek gönderilmesi uygulaması yapılamazsa, Bakanlığımızca geçmiş yıllarda özel öğretim kurumlarına öğrenci başına verilmesi düşünülen katkı payları benzeri bir uygulama da yapılabilir. Öğrenci başına aylık 1 TL verilmesi bile ilköğretim okullarımızın maddi kaynak sıkıntısını gidermede etkin çözüm olacaktır.

    OKULLARIN MADDİ SIKINTILARINI MİLLET DEĞİL DEVLET ÇÖZMELİDİR.

Doğan Ceylan

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
elif 6 yıl önce

gecen yil anaokulunda bizden 400 kusur lira para alindi ve birdaha hic bir anaokulu olmak dişinda para talep esilmiyce soylensi.şimdi ise insanin gozune soka soka bagıra bagira mudur ogretmene ogretmen sınif anneleri hepsi birden okul.icin aidat parasi istiyolar.75 tl.okul başinda kitap parasi sinifa perde parasi birde okul.icin para diye 130 tl de ozaman versik.her doneme ait 75 tl lik aidati vermek istemiyorum.buna mecbur olmadigimi dusunuyorum.ne yapabiliriz

Avatar
Hasan 6 yıl önce

Kayit parasi dediler vermedim simdide aidat parasi istiyorlar bir okulda 300 cocuk olsa 45 milyar para yapar purayi neye gore istiyorlar aileler askeri ucretle gecinemezken birde boyle seylerle karsilasinca daha cok sikintiya giriyoruz devletin bu konuya bir cozum bulmasini istiyoruz

Avatar
Fatih 6 yıl önce

Hem aydar parası topluyorlar okula hemde sınıf annesi sınıfa aydar parası topluyorlar bu nedir ya hangi memlekete yaşıyoruz böyle birşey olmaz bunların hiç biri yasal deyil bence....

Avatar
nihal 6 yıl önce

okullarda kermesler yapılıyor hem velilerden para+tatlı vb.gibi yiyecekler isteniyor,temizlik parası isteniyor 600 kişilik bir okulda kişi başı 200tl toplanıyor 120bin tl yapıyor tabi sonrasında toplanan katkı paraları hariç sizden ricam zorda kalıyoruz LÜTFEN KONUYA EL ATINIZ

Avatar
Selahattin 5 yıl önce

4 tane cocuk okutuyom ikisi serviste liseye gidiyo ayda aydat surekli bir baski bide kiriz var is yok gel cik buisin ici den Allah yardimcimiz olsun

Avatar
Ömer 6 yıl önce

Aidat adı altında toplanan paralar kesinlikle okul idarecileri kendi aralarında paylaşıyorlar MEB buna bir dur demeli

Misafir Avatar
atom38 6 yıl önce @Ömer

kanıtla okul müdürlerinin yediğini ,uzaktan iftira atmakla olmuyor ,gelip okulların durumunu bilip görmeden bol keseden iftira..

Beğenmedim! (6)
Avatar
Sadık usta 5 yıl önce

Çocuğum ilk okul ikinci sınıfa gidiyor kastamonu candaroglu ilk öğretim okulundan bağış ve aydat adı altında 80 tl para isteniyor bunu vermek zorundamiyiz devlet bu okullara ödenek vermiyormu anlamiyorum

Avatar
Ceyda 6 yıl önce

Bence aidat parası verilmemeli her dönem elli tl veriyoruz hiçbirimiz aidat vermek istemiyoruz

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak