Okula Köpek Getirmek

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Okulumdaki bir koridorda yürürken, terapi köpeğimiz Boomer ile karşılaşabilirsiniz. İlçemizde bir terapi köpeği olması konusunda çekinceler vardı, ama şimdi Boomer sosyal ve duygusal öğrenmenin birçok bileşenini (SEL) geliştirme yeteneğinden dolayı en çok aranan personelden biri.

Eğitim sektöründe 25. yılımdayım. Sosyal ve duygusal becerileri öğretmenin gerekliliğine inanıyorum. Bu beceriler öğrencilerin akademik başarılarında büyük bir rol oynuyor.   

Boomer’ın bir çocuğun ağlamasını rekor sürede durdurduğunu, okul fobisi olan bir çocuğun okula hevesle gelmesini sağladığını, kaygılı bir öğrencinin gününü güzelleştirdiğini, sınav kaygısını hafiflettiğini ve karşılaştığı herkesi gülümsetip kahkahalara boğduğunu gördüm.  

Terapi Köpeğinin Çocuklar İçin Faydaları Neler? 

Okulumuzun bulunduğu bölgedeki yönetim (Amerika’da okullar bölgelere göre yönetiliyor), bir terapi köpeği edinmemizi ilk söylediği sıralarda, birçok sorumuz ve endişemiz vardı. Boomer gelmeden önce lisemizin terapi köpeği Violet’la bir deneme çalışması yaptık ve okul içindeki varlığının öğrencilerimiz için ne kadar faydalı olduğunu gördük. Örneğin, öğrenciler kitap okurken Violet İngilizce dersine geldiğinde, öğretmenler öğrencilerin gözle görülür bir şekilde daha rahat olduklarını ve okumalarında daha cesur davrandıklarını gözlemledi.

Araştırmalar terapi köpeklerinin faydalarını açıkça ortaya koyuyor. Okul bölge yönetimi, terapi köpeklerinin artılarını ve eksilerini dikkatlice inceledi ve artıların eksilere daha ağır bastığını buldu. Terapi köpek programlarını destekleyen hayvansever iki kuruluş, Charlotte’s Litter ve PAWS for People, terapi köpeklerinin faydalarını şöyle sıralıyorlar: 

Tansiyonu ve stres seviyesini düşürür
Dopamin ve serotonin seviyelerini yükseltir
Fiziksel sağlığı iyileştirir
Endişeyi azaltır
Ruh halini olumlu şekilde etkiler
Çocukların sosyal becerilerini geliştirir ve sosyal izolasyonu azaltır
Okumaya yeni başlayanların özgüvenlerini artırır
Boomer okul yılının başında, tüm aşıları yapıldıktan sonra katıldı aramıza. Her sabah sınıflar arası 20 dakikalık bir tura çıkarak öğrencileri selamlıyor, başka zamanlarda da öğretmenler istediği takdirde sınıfları ziyaret ediyor. Öğrenciler de Boomer’la zaman geçirmeyi talep edebiliyorlar. Boomer’ı ya ben ya da rehber öğretmen sınıfa götürüyoruz ya da isteyen öğrenci yanımıza gelebiliyor.

Boomer sadece varlığıyla bile pozitif bir ortam yaratıyor. Herkesle selamlaşmaktan büyük heyecan duyuyor, hiç yargılayıcı değil, herkese karşı nazik ve harika bir dinleyici. Varlığı; arkadaşlık ilişkilerinde ya da evde zorluk çeken, okul kaygısıyla ya da başka problemlerle baş etmeye çalışan çocuklara yardımcı oluyor. Öğrenciler Boomer’ı severken ya da onunla oynarken gözle görülür biçimde gevşiyor ve rahatlıyorlar.


Boomer iş başında…
Hayvan eğitmenleri, Boomer’a nasıl yaklaşılacağı ve onunla nasıl etkileşime geçileceği ile ilgili öğrencileri ve personeli eğitmek için büyük önlemler aldılar. Tüm öğrenciler, Boomer’ın okuldaki rolünü, nasıl eğitildiğini ve ona nasıl yaklaşılması gerektiğini açıklayan bir slayt gösterisi izlemek zorunda. Çocuklara, köpeklerin vücut dili ve Boomer’ın stresli, mutlu, yorgun ya da aç olup olmadığını nasıl anlayacakları öğretiliyor. Bu dersler, öğrencilerimizde teşvik ettiğimiz sosyal ve duygusal becerilere bağlanıyor. Boomer’a saygı duyuyor ve ona değer veriyorlar.

Köpekler Herkese Göre Değil 

Her şeye rağmen, terapi köpeklerinin okuldaki varlığına karşı çıkan insanlar var ve gerekçeleri çok haklı: Alerjik reaksiyonlar, hayvan bakımı ve köpek korkusu gibi.

Bu endişeleri dikkate almak ve okul içinde açık iletişime sahip olmak çok önemli. Boomer’ı okula getirmeden önce terapi köpeği olan okullar ve köpek eğitmenleri ile iletişime geçtik. Köpek alerjileri ve köpek korkusu üzerine çalışmalar yürüterek potansiyel endişeleri ele almaya çalıştık.

Köpekten korkan çocuklar ve yetişkinler geçmişte olumsuz bir tecrübe yaşamış olabilirler ya da köpeklerle hiç etkileşime geçmemiş olabilirler. Köpekten korkan çocukların aileleriyle görüştüm ve çocukları duruma alıştırmak için birlikte farklı yöntemler geliştirdik: Boomer varken sınıftan çıkmayı tercih edebilirler, sınıfın arka tarafında bir sırada oturabilirler ya da Boomer’ı sınıfa hiçbir şekilde almayabiliriz.

Arka sırada oturmayı seçen bazı öğrenciler arkadaşlarını Boomer’la etkileşim halinde görünce sıralarını yakınlaştırmaya başlıyorlar. Hatta birkaç ziyaretten sonra, çoğu onu okşuyor bile. Bir öğrenci köpeklerden çok korkuyordu fakat korkusunu yenmek istiyordu. Boomer’ın eğitmenlerden biri bu öğrenciyle bir süre çalıştı. Kendisi artık Boomer’ın yanında oturuyor.

Alerjiler değinilmesi gereken önemli bir konu çünkü bazı köpekler tüy dökse de, hiçbir köpek hipoalerjenik (daha az alerjik) değil. Ebeveynler, çocuklarının Boomer ile olan etkileşiminin ne ölçüde olmasını istediklerini bize bildiriyorlar. Alerjisi olan öğrencilerin olduğu sınıflarda, onlardan uzak durmasını garanti altına almak için Boomer’a tasma takıyoruz. Boomer sınıfta 40 dakika geçiriyor bazen, ancak şu zamana kadar hiçbir problem yaşamadık.  

Köpekleri seven bizler için, herkesin böyle hissetmediğini anlamak güç. Hiçbir öğrenci Boomer ile etkileşime girmek zorunda değil. Boomer’a saygı duymalarını istiyoruz, biz de onların uzak durma isteklerine saygı duyuyoruz.

Boomer’ın bu yıl sosyal ve duygusal öğrenme üzerindeki etkisi çok büyüktü. Onun varlığı, anında bir rahatlama etkisi yaratıyor. Öğrenciler endişelerini ve duygularını rehber öğretmenleri ile daha rahat paylaşıyorlar mesela, ve utangaç öğrenciler kabuklarından çıkıyor. Artılar kesinlikle eksilere ağır basıyor.  

Kaynak: https://www.edutopia.org/article/bringing-dog-school

Anahtar Kelimeler:
Okula Köpek GetirmekKöpek

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber