Okul Kırtasiye Malzemeleri Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

   
Kalem:

  • Kalemlerde ilk aranan özellik yuvarlak uçlu olmalarıdır. Yuvarlak uçlu kalemler kağıt üzerinde kolayca kayar.
  • Ayrıca kalemlerin kalınlığına da dikkat edilmelidir. Çocuklarda yaş küçüldükçe kalem kalınlığı artmalıdır.


Silgi:

  • Okul eşyalarının içinde belki de en çok dikkat etmemiz geren ürünümüz silgidir. Silgilerin renginden kokusuna kadar binlerce çeşidi yapılıyor.
  • Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, aileleri bu konuda özellikle uyarmıştır. Çünkü renkli ve kokulu silgiler kanserojen maddeler içerebilir.
  • Silgi alırken kokusuz ve renksiz silgi almaya dikkat edilmelidir.


Defter:

  • Defterler en temel okul ihtiyaçlarından biridir. Defter alırken türüne göre özelliklerine dikkat edilmelidir.Örneğin matematik defterinin kareleri biraz büyük olmalıdır. Çizgili defterlerdeki çizgilerin belirgin olmasına dikkat edilmelidir.
  • Defter konusunda belki de en çok klavuz çizgili defterlerin seçimine dikkat edilmelidir. Okula yeni başlayan çocuklar zor bir alışma süreci yaşar. Sade ve kolay yazılabilir defterler alışma sürecini kolaylaştıracaktır. 2017 - 2021 yılında el yazısından temel dik yazıya  geçildiği için alınan defterlerde eğik çizgiler olmamalıdır.
  • Defterler zamanla yıpranır. Bu yıpranmaya karşı ciltlerle kaplanmalıdır. Ayrıca isim etiketi yapıştırılmalıdır.
  • İlkokula başlayan çocuklar defter kaplarını derslere göre renklendirirler. İsim etiketi sayesinde çocukların defter karışıklığı sorunu ortadan kalkacaktır.

Suluk:  

  • Son zamanlarda pet şişe yerine cam şişe tartışması yaşanmaktadır. Ama pet şişelerin taşınabilirliği ve kırılmaması her şeye rağmen tercih edilmesini sağlıyor.
  • Çocuklarımıza aldığımız sulukların çoğu plastikten yapılmıştır. Aslında bu istenen bir durum değildir.
  • Cam şişe sağlık açısından en doğru seçim olacaktır ama camın kırılganlığı sınıf içerisinde istenmeyen kazalara sebep olabilir.İçi cam dışı pet şişeler ilk tercih olmalıdır. Bu şekilde üretilen suluklar azdır. Bu nedenle plastik suluk yerine hafif metalden yapılmış suluklar tercih edilebilir.

Kalemtıraş:

  • Alacağınız kalemtıraş hazneli olmalıdır. Hazne sayesinde çocuklarınız ders işlenirken açtığı kalem çöpünü haznede tutar.. Çünkü ders işlenirken çocuğunuzunçöpünü atması hem öğretmeni hem de diğer arkadaşlarını rahatsız eder.
  • Ayrıca kalem girişinin olduğu bölmede açılır kapanır bir kapak olması tercih edilmelidir.


Masa Örtüsü: Masa örtülerinin sınıfı güzelleştirdiğini hepimiz biliyoruz. Peki sınıf örtülerinin öğretmen ve öğrenci psikolojisine olumlu yönde etki ettiğini hiç düşündünüz mü?

  • Masa örtüleri  olumlu bir sınıf atmosferi oluşturur.Soğuk masa ve sıralar yerine örtülü masalar daha rahat ve daha sıcak bir ortam sağlarlar.
  • Sınıf ortamının büyüsünü bozmamak için tek renkli göz yormayan örtüler alınmalıdır. Masa örtülerinin desenli olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü desenler çocukların silgi, kalem gibi küçük eşyalarını bulmalarını zorlaştıracaktır. Yoğun desenler çocukların gözlerini yorup göz bozukluklarına sebep olabilir.
  • Sade ve tek renk örtüler sınıftaki eğitimin kalitesine katkı sağlayacaktır.

Hangi ürünlerde ne tür riskler var?
 

Pastel boya, suluboya, oyun hamuru, silgi ve diğer boyalar: Bu ürünlerde kanserojen olduğu için yasaklanan azo boyarmaddeler ve plastik ürün, baskı ve boyalarda yumuşatıcı olarak katılan fitalatlar kullanılabiliyor. Aynı zamanda kanserojen olan fitalatlar, insanlarda ve hayvanlarda hormon sistemine zarar veriyor.

Ayrıca astım ve üreme bozukluğuna da neden olan bu kimyasal, pastel boyalarda da bulunabiliyor. Çocuklarda sinir, bağışıklık sistemini tahrip eden ağır metaller de boyalar içerisinde tespit ediliyor. Kanserojen boyarmaddeler ise deri ile temas sonucu deri tarafından direkt emiliyor.

Makas, kalemtıraş, zımba: Öğrencilerin hemen her gün kullandığı bu ürünlerde, ağır metaller ve fitalatlar kullanılabileceğinden test edilmesi önemlidir. Nikel, alaşım numunelerin kaplamasında, korozyona karşı direncinin artırılmasında ve sertliklerinin artırılmasında kullanılan bir metaldir. Uzun süre nikel içeren aksesuarlarla temas halinde olmak ciltte tahrişe ve alerjiye neden oluyor.

Çanta, beslenme çantası, kalem kutusu, matara ve kaplıklarda da fitalatlar, azo boyarmaddeler, alerjen boyarmaddeler ve kanserojen boyarmaddeler bulunabiliyor. Kanserojen oldukları için yasaklanan poliaromatik hidrokarbonlar (PAH) ve tekstilde buruşmazlık, çekmezlik apresi, boya ve baskının korunmasında kullanılan formaldehit, çantaların taşıdığı risklerindendir. Alerji, tahriş, egzama ve akciğer kanserine neden olan bu kimyasal; önlük, pantolon ve çorap gibi tekstil ürünlerinde de bulunabiliyor.

Kırtasiye malzemesi ve gereçleri satın alırken ürün üzerinde TSE ve CE işaretlerinden en az birinin olmasına dikkat edilmeli. Çocukların kullanacağı mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasına dikkat edilmeli, kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalı.

Solvent bazlı kalemler kesinlikle satın alınmamalı, satın almada su bazlı veya alkol bazlı kalemler tercih edilmelidir. Yapıştırıcı alımında da içerinde uçucu madde olan yapıştırıcılar kesinlikle satın alınmamalı.

Özellikle velilere, sırt ve beslenme çantalarında üreticisi belli ve üzerinde 'CE' işareti olan ürünleri tercih edilmeli çünkü çocukların yiyecekleri bu ürünlerde saklanıyor ve bunlara temas ediyor.

Bu temas sonrasında güvensiz ürünlerdeki kanserojenlerin çocuklara geçmesi söz konusu olabilir. Suluklarda benzen ve türevi içermeyen ürünlerin tercih edilmeli. Oyun hamurlarında "CE" işaretinin bulunması ve üç yaşından küçüklere bu hamurların verilmemesi gerekiyor.

caliskanminik.blogspot.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber