Okul çağındaki kızların babası 'erkekleri daha az cinsiyetçi yapıyor'

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yeni bir araştırmaya göre, okul çağındaki bir kızın babası olmak, erkekleri daha az cinsiyetçi yapmaktadır.

Çalışmanın arkasındaki ekip, bulguların, erkeklerin kadınların hayatları boyunca, “güçlü kız” etkisi olarak adlandırılan bir şeyden çok, kadınların hayatlarını yakından gördüklerinde karşılaştıkları zorlukları daha fazla fark etmeleri fikrini desteklediğini söylüyor.

“Temel olarak insanların hayatlarının ileriki yıllarında da görüşlerini değiştirebileceklerini söylüyoruz,” diyor London School of Economics araştırma ekibinden Dr. Joan Costa-i-Font.

Araştırmacılar, İngiltere’de her yıl yapılan Hanehalkı Araştırması’na ait 1991 ve 2012 yılları arasındaki verileri inceledi. 21 yaşından küçük olup kendileriyle birlikte yaşayan bir çocuğu olan 5,000’den fazla erkek ve 6,300’den fazla kadının cevapları tarandı.

Ardından araştırmacılar, “Bir erkeğin görevi para kazanmaktır; bir kadının görevi ise eve ve aileye bakmaktır,” gibi ifadelere bireylerin ne kadar katıldığına ve bunun zaman içinde nasıl değiştiğine baktı. Bu ifadelere katılanlar ile bu ifadelere karşı tarafsız olanlar bir kategori altında birleştirilirken, katılmayanlar başka bir kategoriye ayrıldı.

Elde edilen sonuçlara göre kız çocukları olan erkekler, kız çocukları olmayan erkeklere göre geleneksel görüşlere daha az katıldılar.

Araştırmacılar kız çocuğu yetiştirmenin neden böyle bir değişime sebep olduğunu incelemeseler de, kızların hayatını anlamanın önemli bir faktör olduğunu dile getiriyorlar: “Kızlarının yaşadığı sorunları ilk elden deneyimleyen babalar, büyük resmi kadınların bakış açısından görmeye başlıyorlar ve bu da cinsiyet normlarına karşı tutumlarını yumuşatıyor.”

Araştırmacılara göre bu etki, zaten daha feminist bir bakış açısına sahip erkeklerde ve annelerde görülmüyor.

Araştırmacılardan Dr. Costa-i-Font, aynı etkinin erkeklerin, “Hem erkek hem de kadın, hane bütçesine katkıda bulunmalı” ifadesine verdiği tepkilerde de görüldüğünü söylüyor. Bu çiftler, erkeğin çalıştığı, kadının ise okul çağındaki çocuğa baktığı düzeni daha az tercih ediyorlar.

“Sadece görüşler değil, davranışlar üzerindeki etkileri de bulduk. Bu önemli çünkü görüşler boş sözlerden oluşabilir, ama davranışlar öyle değildir,” diyor Dr. Costa-i-Font.

Dr. Costa-i-Font, sadece çocukların aileleriyle birlikte yaşadığı durumları inceledikleri için araştımanın sınırlı olduğunu da kabul ediyor.

Yine de bir kız çocuğuna sahip olmanın bir erkeğin zihniyetini nasıl değiştirdiğini bulmak ve bunu küçük yaşlardan itibaren oğlan çocuklarının sosyalleşme sürecinin içine katmak önemli bir adım olacaktır.

Kaynak: https://www.theguardian.com/world/2018/dec/14/being-a-father-to-school-aged-daughter-makes-men-less-sexist?CMP=aff_1432&awc=5795_1545304598_5f0c6af8120440f8fa739ce19145ded4

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak