Öğretmensiz Okul: Bu Okulda Öğrenciler Birbirlerine Öğretiyor

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

42 yaşındaki okul, Fransız eğitim sisteminin gençleri mahvettiğini söyleyen bir telekom ustası tarafından kuruldu. Amacı, Fransa’nın bilgisayar programcılarındaki sıkıntısını azaltmak ve aynı zamanda yol kenarına düşenlere yeni bir şans vermektir.

Paris’te açılan yeni bir teknoloji okulu açılır açılmaz aldığı 60.000 başvuruyla şaşkına dönmüş durumda. Telekomünikasyon alanında çalışan bir iş adamı tarafından kurulan okula “42” adı verilmiş. Okulun kurucusuna göre; Fransız eğitim sistemi genç insanların başarısız olmasına neden oluyor. Okulun kurucusu, eğitim sistemi yüzünden başarısız olan gençlere yeni bir şans vererek, Fransa’nın bilgisayar programcısı ihtiyacını karşılamak istiyor.

42’nin koridorlarında, bavullar ve uyku tulumları tepeleme bir şekilde yığılmış durumda. İnsanlar, koridorun köşelerindeki yataklarda uyuyorlar. Etrafta duşları ve yüzlerce renkli banyo havlusunu görebilirsiniz.


Çoktan, online yapılan bilişsel beceri testine katılarak ilk aşamayı geçen 4000 öğrencinin bazıları burada yaşamaya başlayacaklar.

42’nin yöneticisi Nicolas Sadirac; ilk aşamayı geçen öğrencilerin bir başka engeli daha aşmaları gerektiğini söylüyor. 4000 öğrenci birlikte günde 15 saat çalışarak bir bilgisayar problemini çözmeye uğraşacaklar. Bu 4000 öğrenciden sadece 800’ü okula kabul edilecek.

Düşünme Becerileri

Sadirac, öğrenci seçim sürecinin çok çok hassas bir süreç olduğunu söylüyor. Sürecin hemen hemen doğal bir ayıklanma (seleksiyon) olduğunu söylüyor. Sadece basit bir sınav yapmıyorlar, tek bir öğrenciyi seçmek için 4 hafta harcıyorlar.

Okula başvurmak için bir tek kriter var; 18-30 yaş aralığında olmak. Başvuru için paraya veya belirli bir düzeyde akademik başarıya ulaşmış olmaya gerek yok. Hatta lise diplomasına bile sahip olmaya gerek yok.

Sadirac, seçme sürecinin başvuranların ne bildiğine değil nasıl düşündüğüne odaklandığını söylüyor. Bu çocuklar, geleneksel Fransız kalıplarına uyum sağlayamıyorlar. Uyum sağlayamadıkları bu noktalar zayıf alan olarak tanımlanıyor. Okulun temel amaçlarından biri çocukların “zayıf alanlarındaki” becerilerini ortaya çıkarmak.

BİZ ONLARA ÖĞRETMEK İSTEMİYORUZ. PROBLEMLERE ÇÖZÜM BULMALARINI İSTİYORUZ. ÇÜNKÜ GELECEKTEKİ PROBLEMLERİ BİLMİYORUZ. BU YÜZDEN KENDİ KENDİNE ÖĞRENEBİLEN ÖĞRENCİLER YARATMAYA UĞRAŞIYORUZ.

 Fransa’da gençlerin işsizlik oranları çok yüksek durumda. Bunula birlikte Fransa’daki şirketler yeteri kadar bilgi teknolojileri uzmanları bulmakta zorlanıyor. İşsiz, eğitimsiz fakat bilgisayar konusunda çok istekli olan bu genç grup temel eğitimlerini tamamlamaları veya temel eğitimde başarılı olmaları beklenmeden doğrudan bilgi teknolojileri uzmanı olarak yetiştirilebilirler. Bu düşünce okulun kurucusu Xaiver Niel’i, okulu kurmak için 90 milyon Dolar harcamaya ikna etmiş.

Fransa’nın 3. Büyük telekomünikasyon şirketinin kurucusu olan Neil, Fransa’da sosyal sınıflar arasında gidip gelmeyi sağlayan asansörün bozulduğunu düşünüyor;

“Eğer mavi yakalı bir işçinin çocuğuysanız siz de mavi yakalı bir işçi olacaksınız demektir. Elitlerin çocukları elit olarak yaşamaya devam ediyorlar. Her yıl 200.000 çocuk Fransız eğitim sisteminden dışlanıyor ve bu çocukların hiç umudu yok. Toplumun üzerine bir yük oluyorlar. Bu çocuklara yaşamlarının kontrolünü ellerine almaları için yardımcı olmak istiyoruz.”

Öğrenme İçin Farklı Bir Yol


Okulun ismi bir bilim kurgu klasiğinden alınmış; “Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi”. Sadirac; okulun yöntemlerinin, Fransa’nın son derece merkezileştirilmiş eğitim sisteminden tamamen farklı olmasına karşın “42”den mezun olan öğrencilerin gerçek hayatın gerektirdiği bilgi teknolojileri becerilerine sahip bir şekilde iş bulacaklarından emin.

Bu okulda öğretmen yok. Öğrenciler problemleri çözerek öğreniyorlar.

Biz onlara öğretmek istemiyoruz. Problemlere çözüm bulmalarını istiyoruz. Çünkü gelecekteki problemleri bilmiyoruz. Bu yüzden kendi kendine öğrenebilen öğrenciler yaratmaya uğraşıyoruz.

Sadirac, önümüzdeki 20 yılda dünyanın inanılmaz bir hızda değişeceğini düşünüyor. “42” kutunun dışında düşünebilecek genç insanları arıyor.

Sadirac’a göre, biçimsel akademik eğitim öğrencilere yaratıcı olmaktan çok modeli takip etmeyi öğretiyor.

“Eğer biz insanları inovatif veya yaratıcı olmaları sağlamak istiyorsak mutlaka bu eğitim sisteminin dışına çıkmalıyız”

Açık Kampüs

Öğrenciler okuldan mezun olurlarken başyapıt olarak tanımlanan büyük bir projede hep birlikte çalışıyorlar. Bir stajyer birliği gibi çalışıyorlar, birbirlerinden öğrenip kendi yeteneklerini geliştiriyorlar.

18 yaşındaki aday öğrenci Lloyd Cochet okulun felsefesini çok sevdiğini belirtiyor;

“Okulun çizdiği yolu takip etmekte çok büyük zorluklar yaşadım. Sınıfta konuşmamızı yasakladılar. Burada ise birlikte konuşmak ve taktikleri bilmeyenlere aktarmak başarının temel sırrı”

27 yaşındaki Omar Marzougi’nin ailesi Tunus’tan Fransa’ya göç etmiş. Omar, Kuzey Afrika kökeni olan pek çok öğrencinin, Fransız eğitim sistemi içerisinde ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını söylüyor. Omar; “bu okula kabul, eğitim düzeyine veya sosyal statüye bağlı değil bu yüzden bu okulda ayrımcılığın olmadığından emin olabilirsiniz” diye belirtiyor. Omar’a göre bu okul her türden insan için gerçek anlamda bir kaynaşma noktası…

Kaynak: http://blogs.kqed.org/mindshift/2013/09/a-school-with-no-teachers-where-students-teach-themselves/

eğitimpedia tarafından Türkçeleştirilmiştir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak