Öğretmenlerin Uzun Dönemli Etkilerini Anlamak

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

By Youki Terada

Her öğretmenin bildiği gibi, sadece içerik değil aynı zamanda öğrencilerin yetişkin olarak başarılı olmaları için ihtiyaç duyacağı çeşitli beceriler de öğretiyorlar. Bir yeni bir çalışmada bu yetenekleri teşvik ne kadar önemli olduğunu gösteriyor: Öğrencilerin bu tür öz-düzenleme olarak bilişsel olmayan becerilerini geliştirmeye yardımcı Öğretmenler notları ve onların standartlaştırılmış test puanları yapmak iyileştirilmesine yardımcı öğretmenlere göre daha Liseden mezun olasılığını yükseltir.

Araştırmacı ekipten ekonomi profesörü C. Kirabo Jackson, “İyi öğretmenler, öğrencilerinin test sonuçları başarısından çok daha fazlasını etkiler,” diyor.

Kuzey Carolina’da 570.000’den fazla öğrenciye ait veriyi inceleyen çalışmada Jackson, öğrencilerinin bilişsel olmayan becerilerini – motivasyon ve yeni durumlara uyum sağlama becerisinin yanı sıra öz-düzenleme becerisi de dahil olmak üzere – geliştirmeye yardımcı olan dokuzuncu sınıf öğretmenlerinin öğrenciler üzerinde çok büyük etkilere sahip olduğunu buldu. Bu öğrencilerin derslere daha çok katılım gösterdiği, notlarının daha iyi olduğu ve akranlarına oranla mezun olma olasılıklarının daha yüksek olduğu keşfedildi. Ayrıca, uzaklaştırma alma veya sınıf tekrarı yapma ihtimalleri de daha düşük çıktı. Bu faydalar öğrencilerin lise hayatları boyunca devam etti.

Jackson’a göre problem, gelecek başarısı için değerli olan becerilerin genellikle testlerle ölçülememesi. Öğretmenler test sonuçlarını yükselttikleri için takdir edilse de, Jackson’ın analizi, derse katılım gibi öğrenci davranışını iyileştiren öğretmenlerin bu öğrenciler için daha iyi uzun vadeli sonuçlara yol açtığını gösteriyor. Jackson, öğrencilerin bilişsel olmayan becerilerindeki iyileşmenin liseden mezun olma olasılıklarını yüzde 1.47 oranında artırdığını, test sonuçlarındaki gelişmenin ise bu ihtimali yalnızca yüzde 0.12 oranında etkilediğini buldu.

Çalışmanın ortaya koyduğu diğer uzun vadeli sonuçlarla birleştiğinde bu bulgular, gelişmekte olan öğrencilerde bilişsel olmayan becerilerin ne kadar önemli olduğunu kanıtlar nitelikte.


Öğretmenlerin önemi

Araştırmalara göre eğitimin diğer yönleriyle karşılaştırıldığında, öğrenci başarısı üzerindeki en büyük etkiye sahip olan şey öğretmenler. İyi eğitimli bir öğretmenin üniversiteye daha fazla öğrenci gönderme ve öğrencilerinin iyi bir kazanç sağlayacağı işlere girmesine yardımcı olma ihtimali daha yüksek.

Jackson, test sonuçlarındaki başarının öğretmenlerin yapabileceklerinin yalnızca bir kısmı olduğunu ve hemen gözlemlenebilir olmasa da, öğretmenlerin öğrencilerinin genel refahında çok önemli bir rol oynadığını belirtiyor. 2015 yılına ait bir araştırma, öğrencilerin sosyal ve duygusal sağlığını teşvik etmenin uzun vadeli ekonomik kazanımlara yol açtığını gösteriyor. Bunun sebebi, bu öğrencilerin sağlıklarının, eğitimlerinin ve işlerinin daha iyi; çocuk veya yetişkin suçu işleme olasılıklarının ise daha düşük olması.

“Yetişkinlikte ihtiyaç duyulan becerilerdeki yetkinlik, test sonuçlarındaki performanslara bakılarak ölçülemiyor,” diyor Jackson. Eğer bir öğretmenin değerini test sonuçlarını ne kadar yükselttiğine bakarak ölçmeye kalkarsak, büyük resmi kaçırırız.

Öğrenme bilimi

Sinirbilim ve psikoloji alanlarındaki yeni araştırmalar, bilişsel olmayan becerilerin neden uzun vadeli yararları olduğunu açıklıyor.

“Bilim bize diyor ki; beyin işlerken ve büyürken güvende olmaya, sıcaklığa ve hatta kucaklanmaya ihtiyaç duyar,” diye açıklıyor Stanford Üniversitesi profesörü Linda Darling-Gammond. “Olumsuz bir duygu haliyle karşılaştırıldığında, olumlu bir duygu hali içindeyken çok daha etkili bir şekilde öğreniriz. Okuldaki yaklaşımımızı da bu bilgi ışığında şekillendirmemiz gerekiyor.”    

2017 yılında okurlarımıza, öğrenci hayatını değiştirecek potansiyele sahip bir öğretmenin hangi özelliklere sahip olması gerektiğini sorduk. Aldığımız cevaplardan çok azı sınav sonuçları ya da akademik başarıyla ilgiliydi. Cevapların büyük çoğunluğu harika öğretmenlerin öğrencilerine güven verdiğini, onlara sevildiklerini hissettirdiğini, inandığını, sabırlı olmayı öğrettiğini ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardım ettiğini belirtiyordu. Ve bu özellikler testlerle ölçülemez.

Öğrencinin uzun vadeli başarısı, akademik bilgiden çok davranışla ilgili. Bir araştırma, öğrencilerin liseyi bırakmasının sebebi olarak disiplin problemlerini ya da ekonomik veya ailesel sıkıntıları işaret ediyor. Öğrenciler okulu akademik sorunlar nedeniyle bıraksa bile bunun nedeni genelde katılım eksikliği. Bu yüzden, öğrencileri okulda tutmanın en iyi yolu sınav sonuçlarını yükseltmelerine yardımcı olmak değil; onlara okula ait olduklarını ve bir şeylere etki edebileceklerini hissettirmek.

Ana fikir: Öğretmenin değerini “ölçmek” için, sınav sonuçlarına olan etkisinden daha öteye bakmak gerekiyor. Öğrencilerinin bilişsel olmayan becerilerini geliştiren öğretmenler, liseden mezun olma ihtimali gibi öğrencilere uzun vadede etki edecek sonuçları da iyileştirmeyi başarıyor.

Kaynak: https://www.edutopia.org/article/understanding-teachers-long-term-impact

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber