Öğretmenlerin Öğrencilerine Sorabileceği En Güçlü Sorular

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

"Çok tatlı," diye ekledi. Um, bunun çok sevimli olduğunu düşündüğünü sanmıyorum. Sanırım hala çok gerekli geribildirimi verirken yepyeni bir öğretmenin sürekli titrek egosuna hafifçe davranıyordu.

Böylece o gün, bekle/düşün zamanının ne olduğunu öğrendim. Ayrıca yıllar içinde gittikçe daha da iyi sorular sormayı öğrendim.

Bir sınıfta sorgulamanın canlı ve iyi olması için bir öğretmenin en çok stratejik sorular sorma konusunda uzman olması gerekiyor. Üstelik sadece iyi tasarlanmış sorular değil, öğrencileri kendi sorularına götürecek sorular sormayı da başarmalı.

Basit Tutun
Yıllar içinde öğrendiğim en önemli şey, kolay ve basit ifade edilen soruların en az girift ve ayrıntılı sorular kadar etkili olduğu. Bunu aklınızdan hiç çıkarmamanızı tavsiye ederim. Eğer yeni öğretmenlik yapmaya başladıysanız ya da belki de çok yeni olmasanız da soru sorma konusunda kendiniz geliştirmek istiyorsanız, hemen yarın şu beş soruyla başlayabilirsiniz:

#1. Ne düşünüyorsun?
Bu soru, bizi çok fazla şey anlatmaktan alıkoyar. Öğrencilere bilgiyi aktardığımız doğrudan ders anlatımı elbette gerekli, ancak bunu, öğrencilerin bu yeni bilgiyi kendi anlayışlarını kullanarak anlamlandırmaları ve uygulamaları için bolca fırsatla dengelemeye her zaman gayret etmemiz gerekiyor.

#2. Neden böyle düşünüyorsun?
Öğrenciler ne düşündüklerini paylaştıktan sonra bu tamamlayıcı soru, onları, düşüncelerine mantıklı bir açıklama getirmeye iter.

#3. Bunu nereden biliyorsun?
Bu soruyu sorduğunuzda öğrenciler, deneyimledikleri, okudukları ya da gördükleri şeylerle fikirleri ve düşünceleri arasında bağlantılar kurar.

#4. Biraz daha anlatabilir misin?
Bu soru öğrencilerin düşünmelerini genişletmeleri ve uzatmaları ve de fikirlerini desteklemek için daha fazla kanıt paylaşmaları konusunda onlara ilham verir.

#5. Aklında başka hangi sorular var?
Bu soru, öğrencilerin bilgiyle, fikirlerle ya da kanıtla ilgili akıllarında olan soruları ortaya çıkarmalarına izin verir.

Öğrencilerinize rutin olarak ve amansızca sorular sormaya ek olarak, onlara düşünmeleri için zaman verdiğinizden emin olun. En iyi süre nedir peki? Üç saniye? Dört, beş? Çocukların yaşına, konunun derinliğine ve çocukların rahatlık düzeyine göre bu düşünme süresi de değişecektir. Siz sadece kendinizi sessiz kalmak için zorlayın ve ellerin havaya kalkması için bekleyin.

Ayrıca ses tonunuzu bir şey açıklar gibi değil, gerçekten soru sorar gibi olacak şekilde ayarlayın. Bir şeyi beyan eder şekilde söylediğimizde, genellikle tek bir tonda ve düz bir sesle söyleriz. Diğer taraftan bir şeyi sorgularken ve soru sorarken sesimizde bir iniş çıkış olur.

Soruları cevaplamak ve kendi sorularını sormak konusunda öğrencilerinizin kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olmak için şunu deneyebilirsiniz: Bir soru sorun, bekleyin, ve sonra öğrencileri, cevabı bütün sınıfla paylaşmadan önce dönüp yanındaki öğrenciyle paylaşmaya davet edin. Bu hepsinin seslerinin duyulmasını sağlar. Ayrıca cevabı bütün bir sınıfın önünde paylaşmadan önce küçük bir prova yapma şansı verir.

Kaynak: http://www.edutopia.org/blog/five-powerful-questions-teachers-ask-students-rebecca-alber?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=blog-5-questions-list-image-repost3

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber