Öğretmenlerimiz sistemimizin omurgası. Biz "Güçlü Öğretmen Güçlü Gelecek" diyerek yola çıktık.

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yenilenen EBA ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi ve yeni EBA'yı tüm yönleriyle kamuoyuyla paylaştı.
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un EBA'ya ilişkin yanıtları şöyle: 
10 Şubat tarihinde büyük katılımın olduğu bir programla yenilenen Eğitim Bilişim Ağı EBA'yı anlattınız. Nedir bu EBA, kısaca özetleyebilir miyiz?
Eğitim Bilişim Ağı EBA, Bakanlığımızca oluşturduğumuz dijital eğitim platformumuz... Yani internetin olduğu her yerde öğrencilerimizin her an ulaşabileceği bir öğretmen, eğlenerek öğreten bir oyun arkadaşı, testlerle ölçüm yapan ve öğrencilerimizin eksiklerini anında gideren bir rehber... Ayrıca öğretmenlerimizin de mesleki gelişimlerine destek olacak bir yardımcı...
 
Bu platformu okul öncesinden 12. sınıfa kadar yaklaşık 18 milyon öğrencinin, 1 milyon öğretmenimizin ve velilerimizin kullanımına sunuyoruz. Bizim eğitimi sınıfın dışında da devam ettirmek gibi bir hedefimiz vardı ve EBA bu amaca hizmet ediyor.
 
EBA ile öğretmen ve öğrencilerimize 1.600'den fazla ders ve 20.000'in üzerinde zengin, güvenilir ve etkileşimli içerik sunuyoruz. Şu an okullarımızda okuttuğumuz derslerin her biri EBA'da mevcut. 2023 Eğitim Vizyonumuzda ortaya koyduğumuz her öğrencinin nitelikli eğitim içeriklerine kolayca erişimi hedefini EBA ile sağlıyoruz. Bu da "fırsat adaleti" diyerek altını özenle çizdiğimiz amaca hizmet ediyor. Şırnak'ın köyündeki çocukla, İzmir'deki çocuğun; Urfa'nın küçük bir ilçesindeki gençle İstanbul'daki gencin aynı eğitim imkânlarına sahip olabildiği; sosyo-ekonomik nedenlere takılmadan eğitim alabildiği bir imkân bu. Türkiye'nin her yerinde yaşayan öğrenci ve öğretmenlerimize eşit öğrenme ve öğretme imkânı sağladık. Artık şehrin ortasındaki okul da dağın ardındaki okul da bizim için bir adım uzaklıkta...
 
"Eğitimde Fırsat Adaleti" çerçevesinde tümüyle yenilenen Eğitim Bilişim Ağı'nın içeriği; etkileşimli okul kitapları, ders anlatım videoları, sınavlar ve uygulamalar ile güncellendi. Uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olan EBA, öğrencilerin ve öğretmenlerin duydukları pek çok ihtiyaca karşılık veriyor. Yenilenen modern ve sade kullanıcı ara yüzü ve akıllı özellikleriyle yeni EBA, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen ile velilerin kullanımına açıldı.
 
Bu platformda incelemeden geçmiş yani güvenilir, binlerce içeriğe kullanıcılarımız ulaşabiliyorlar. Burada ders kitapları, etkileşimli kitaplar, uygulamalar ve testler sunuyoruz. Ayrıca bunların yanı sıra konu ve kazanımlara eşleştirilmiş videolu veya etkileşimli anlatımlar, alıştırmalar, özetler, infografikler, proje dokümanları, öğretmenlere özel içerikler gibi çok sayıda ve farklı türde içerik de EBA'da yer alıyor. Bunlar böyle söylenirken çok basit, sıradan şeyler gibi algılanmasın, EBA'da 5.000'den fazla kitap 50.000'den fazla soru ve biraz önce de söylediğim gibi 20.000'den fazla içerik var.
 
İçeriklerimiz sadece dersler ile sınırlı değil. Biz bir de kullanıcılarımızın kişisel gelişimlerine ve eğlenceli zaman geçirmelerine katkı sağlayacak bir kütüphane alanı oluşturduk. Burada da farklı kategorilerde, çizgi filmler, okuma kitapları, oyunlar, belgeseller, röportajlar ve dergiler bulunuyor.
 
Bu kadar fazla içerik var ama EBA sadece içerik demek değil. Bu içeriklerin nasıl sunulduğu, kullanıcıların bu içeriklerden nasıl faydalandığı da çok önemli. İşte burada da platformun özellikleri devreye giriyor. 
 
Platformun özellikleri derken tanıtım programında da bahsetmiş olduğunuz kişiye özel EBA'yı mı anlamalıyız?
Evet, biz EBA'yı tanımlarken kişiselleştirilmiş bir öğrenme ortamı sunan platform olduğunu söylüyoruz. Burada her kullanıcımıza göre özelleşmiş bir ara yüz sunuyoruz. Örneğin, kullanıcılarımızın yaklaşan sınav ve etkinliklerini gösterdiğimiz kişiye özel takvimleri var, öğrencilerimizin son çalıştığı konuları gördükleri ya da öğretmenleri tarafından gönderilen çalışmaları sisteme girdiklerinde hemen karşılarında buldukları alanlar var. Dersler alanında konuyu tamamlama oranlarını da her konu için ayrı ayrı görüntüleyebiliyorlar. Öğrencilerimiz aldıkları dersleri EBA'ya girdiklerinde doğrudan görebiliyorlar yani bu kadar fazla dersin içinde kendi derslerini bulmakla vakit kaybetmiyorlar. 
 
Bir de akıllı öneri sistemi denilen bir yapı var. Burada ne demek isteniliyor?
Kişiselleştirmenin başka bir parçası. EBA'da öğrencilerin performansına göre onlara içerik öneren akıllı bir sistem kur¬guladık. Öğrencilerimizin öğretmenleri tarafından gönderilen çalışmalar için çözümleri sistem tarafından detaylı olarak analiz ediliyor ve her öğrencinin eksikliklerini ayrı ayrı tespit ediliyor. Sistem, bu eksiklikleri dikkate alarak her öğrenciye özel olarak eksiklerini kapatabilecekleri içerikleri belirliyor ve öğretmenlerin onay vermesi durumunda da bunları öğrenciye öneriyor. Ayrıca öğrencilerimizin EBA'yı kullanırken çözdükleri soru ve sınavlarda yaptıkları yanlışlara göre de her öğrencimizin eksiğini sistem saptayarak bu eksiğini kapatması için ona özel içerik önerisinde bulunuyor. Bunların yanı sıra EBA sosyal iletişim özellikleri de olan bir platform. EBA ile öğretmen ve öğrencilerimizin okul içi birbirleriyle iletişime geçebilmelerine olanak sağlıyoruz. Yani her öğrenci ve öğretmenimizin kendi duvarı var ve buradan birbirleriyle ileti paylaşabiliyor, tartışma ve oylama yapabiliyorlar. Öğrencilerimiz ayrıca EBA Portfolyo ile de kendini tanıtabiliyor, katıldıkları sosyal faaliyet belgelerini, sertifikalarını sunabiliyor, sosyal ve akademik birikimlerini sergileyebiliyorlar. Burası öğrencilerimiz için adeta dijital bir bellek.
 
Yine yeni EBA'da konuşulan başlıklardan biri de Oyunlaştırma idi, bu kapsamda sistemde neler var?
Evet bir de oyunlaştırma sistemimiz var. Bu sistem ile puan ve arma kazanarak öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirmeyi amaçladık. Öğrenciler EBA'yı kullandıkça puan toplama ve arma kazanma şansı buluyor. Düzenli giriş yapma, çalışmalarını tamamlama, soru çözme, içerik tüketme, portfolyolarına eklemeler yapma, gruplarında iletişimde bulunma gibi kullanımları ile puanlarını artırıyorlar. Her öğrenci kendi sınıfı ve okulunda kendi puan sıralamasını görebiliyor.
 
Öğrencilerimiz EBA'da bazı eylemler için ilk kullanımlarına özel "Keşfet Armaları", düzenli kullanımlarında ise "Birikim Armaları" kazanıyorlar. Sadece öğrencilerimiz puan kazanmıyor, öğretmenlerimiz de EBA'yı kullandıkça puan kazanıyorlar. Öğretmenlerimiz de öğrencilerimiz gibi içerik tükettiklerinde puan kazandıkları gibi içerik üretirlerse de puan kazanabiliyorlar. EBA'da İçerik Üretim Sistemimiz var ve öğretmenlerimiz burada farklı türlerde içerik üretebiliyorlar.
 
Öğretmenden bahsetmişken öğretmenlere özel olarak da pek çok yeniliğin olduğu söylendi. Mesela Mesleki Gelişim demiştiniz. Nedir bu Mesleki Gelişim veya EBA öğretmenlere ek olarak neler sunuyor?
Öğretmenlerimiz sistemimizin omurgası. Biz "Güçlü Öğretmen Güçlü Gelecek" diyerek yola çıktık. Öğretmenlerimizin mesleki gelişimi çok önem verdiğimiz bir konu. EBA'da öğretmenlerimiz sürekli ve sürdürülebilir bir mesleki gelişim olanağı var. 
 
Mesleki Gelişim Alanımız, özgün içeriklere sahip. Bu alan; kendisini sürekli geliştirme ihtiyacı hisseden, eğitim teknolojilerine ve yenilikçi eğitim yöntemlerine ilgi duyan, meslektaşlarıyla paylaşımın değerine inanan ve eğitimde kalitenin yükselmesinde sorumluluk hisseden tüm öğretmenlerin buluşma noktası.
 
Öğretmenlerimiz burada eğitim öğretim yılında ihtiyaç duyabilecekleri birçok dokümana, videoya erişebilir ve meslektaşları ile etkileşimde bulunabilirler. Ayrıca başvurdukları ve kendilerine atanmış uzaktan eğitim kurslarına katılabilirler. 
 
Mesleki Gelişim Alanının yanı sıra öğretmenlere özel içeriklerimiz de var. Ayrıca öğretmenlerimizin ders saatlerini daha verimli kullanması açısından Etkileşimli Tahtalara özel içerikler oluşturduk. Bir de öğretmenlerimize her öğrencisi ve sınıfı için çok detaylı analiz raporları sunuyoruz. Öğrencilerinin gelişimlerini takip edebilmeleri için bu raporlar çok önemli.
 
Bir de veliler var. EBA'yı veliler de kullanabiliyor demiştiniz. Peki veliler ne yapabiliyor, onların da EBA'dan faydalanabilmesi neden önemli?
Velilerimiz, çocuklarının sınav tarihlerini, çalışmalarını, derslerdeki performanslarını, EBA Portfolyolarını ve EBA kullanım oranlarını görebiliyorlar. Velilerimiz EBA'ya e-Devlet şifreleriyle erişebiliyorlar. Bunun yanı sıra daha önce de bahsetmiş olduğum, kişisel gelişime ve eğlenceli vakit geçirmeye katkı sağlayan Kütüphane alanımızdan velilerimiz de dilerlerse faydalanabilirler.
 
Yenilenen Eğitim Bilişim Ağı'nı, "Eğitimde Fırsat Adaleti" sloganıyla tanıttınız. EBA bunu nasıl sağlayacak?
"Eğitimde Fırsat Adaleti" hedefi çerçevesinde EBA'yı tümüyle yeniledik. Ülkemizin her yerinden öğrenci ve öğretmenlerimiz EBA sayesinde aynı içeriklerden faydalanabiliyorlar. 
 
"Güneşin Doğduğu, Çocuğun Olduğu Her Yerde Eğitim" bizim için çok önemli. Örnek olarak Elazığ'da yakın zamanda bir üzücü deprem yaşadık. Deprem sonrası öğrencilerimiz güvenlik tedbiriyle okula başlayamadılar. Ancak eğitime EBA üzerinden devam ettiler. EBA üzerinden konu tekrarları yaptılar, gelecek konulara çalıştılar. Benzeri bir durum daha önce Suriye sınırımızda eğitime geçici olarak ara vermek zorunda kaldığımız okullarda yaşandı. Bu öğrencilerimize fırsat adaletinden ödün vermemek için bir imkân sunabildik. EBA, sadece bu tür durumlar için değil, biraz önce anlattığım tüm özellikleri göz önünde bulundurduğumuzda günlük pratikte de çok önemli. 
 
Peki sadece Devlet Okullarında okuyan öğrencilerimiz mi bu hizmetten yararlanacak yoksa özel okul öğrencileri EBA'dan faydalanabiliyor mu?
Evet, faydalanabiliyorlar. Daha önce özel okul öğrencilerimiz EBA'ya giriş yapamıyordu fakat artık özel okullarda öğrenim gören öğrencilerimiz de EBA'da.
 
Bu kadar içerik, hizmet sunuyorsunuz, bu içerikler ücretsiz değil mi?
Elbette. Tüm okullarımızda sistem ücretsiz olarak kullanılabiliyor.
 
Sunumunuzda bir de 11 ve 12. sınıflara özel bir sistem geliştirildiğini söylediniz, bu nedir?
Bu sistemin adı, EBA Akademik Destek. EBA okul öncesinden 12. sınıfa kadar her öğrencimize hizmet ediyor demiştim. Takdir edersiniz ki her seviyedeki öğrencilerin ihtiyaçları farklı oluyor. Biz de öğrencilerimizin farklılaşan ihtiyaçlarına alternatif çözümler ürettik. 11 ve 12. sınıflara yeni nesil sorular ve onlarca kaynak kitap barındıran öğrencinin ihtiyacına yönelik akıllı yönlendirme sistemimiz olan EBA Akademik Destek'i sunduk. Bu sistemden devlet okullarında öğrenim gören 11 ve 12. sınıftaki öğrenciler ile liselerde görev yapan öğretmenler faydalanabiliyor. 
 
EBA Akademik Destek sayesinde öğrencilerimizin tercih listesi ve mevcut seviyesini göz önünde bulundurularak hangi konuyu ne kadar çalışması gerektiğini planlayan özel bir çalışma programı hazırlıyoruz. Böylece öğrencilerimizin kendilerini hedeflerine götüren kişiselleştirilmiş yol haritasıyla çalışmasına da olanak sağlıyoruz. Detaylı konu anlatım videoları, örnek sorular ve çözüm videoları, testler, önceki yıllara ait üniversiteye giriş sınav soruları ve çözümlerinin her birini kullanıcılarımıza sunuyoruz.
 
Peki bu nasıl olacak?
Öğrencilerin performansları sistem tarafından sürekli izleniyor ve eksik oldukları konular anında tespit edilerek, akıllı algoritmalar kullanılarak öğrencilere özel eksik giderme listeleri ve testler öneriliyor. Bu detaylı eksik analizi sonucunda, konuları baştan sona tekrar çalışmaya gerek kalmadan, öğrenciyi doğrudan, ihtiyaç duyduğu en küçük bilgi parçasına götürerek, önemli eksiklerini hızlı bir şekilde tamamlamalarını sağlıyoruz.
 
Aynı zamanda hedefine ne kadar yaklaştığını, hedefine ulaşması için ne zaman hangi konuya çalışması gerektiğini ve sınava girenler arasındaki durumunu da öğrencilerimize bildiriyoruz. 
 
EBA'ya her platformdan erişim var mı? Yani EBA'nın mobil uygulaması var mı?
Elbette, olmazsa olmazdı. Aynı zamanda tabii ki cep telefonu kullanımlarını da göz önünde bulundurduk ve EBA'nın hem iOS hem de Android için mobil uygulamalarını geliştirdik. EBA Akademik Destek için de ayrı mobil uygulamalarımız var. Ayrıca mobil kullanım için tüm operatörlerle bir anlaşma yaptık ve bu anlaşma gereği tüm EBA içeriklerine aylık 3 GB'a kadar ücretsiz erişim imkânı da sağlandı. 
 
Bunca yenilikten bahsettiniz, peki eklemek istediğiniz başka bir yeni özellik var mı?
Tüm bunların yanı sıra bildiğiniz gibi her eğitim öğretim yılında öğrenci ve öğretmenlerimize Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak okul kitapları dağıtıyoruz. Dağıtılan okul kitaplarına bu sene kare kodlar yerleştirdik ve mobil uygulama ile ilgili dersin içeriklerine yeni EBA üzerinden doğrudan erişim sağladık. Örneğin, öğrenci ders çalışırken kare kodu okuttuğunda konunun videosuna veya zenginleştirilmiş içeriklerine zahmetsizce ulaşabiliyor. Artık zaman ve mekân meselesi her yerde her zaman şeklinde genişlemesi gereken bir konu. Erişimin her yerde olması imkânına da bu kare kodlarla destekliyoruz.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber