Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Öğrencilerini kınamayan, empati duymayan, “Yardıma ihtiyacın olursa buradayım” demek yerine onları cezalandırıcı, hatta öğrencilerine saldırgan bir şekilde karşı karşıya gelen öğretmenlerin duygusal zekası yoktur.
Bu davranışlar kendi duygularını yönetememelerinden kaynaklanmaktadır. Bunu evde ya da okulda öğrenmiyoruz, bu yüzden birçok insan bu duygusal yönetim becerilerinden yoksundur .
Kendimizi öğretmenlerin yerine koymak
Bu yazıyı öğretmenlere işaret edecek şekilde yazmadık. Birçoğu sahip oldukları kaynaklarla ellerinden gelenin en iyisini yaparlar. Birçok durumda, öğretmenlerde duygusal zekanın olmaması , evde sorunları olan öğrenciler, ebeveyn-öğretmen toplantılarına gelmeyen ebeveynler veya çok talep eden ve her zaman talep eden ebeveynler gibi zorluklarla yüzleşmek zorunda olma endişesini arttırmaktadır . Çocukları neden “düşük” notlarını aldıklarını düşünüyorlar.
Her gün okullarda zorbalık vakaları var . Öğretmenleri bu şiddetli durumlarla yüzleşmeye kim hazırlar? Neredeyse hiçbiri sorunlu grupların duygusal yönetiminde deneyime sahip değil . Ancak, büyük çoğunluk bu tür bir durum yaşamıştır.
Sorunlu bir grubun duygusal yönetimi, öğretmenin kendi duygularının yönetimi ile başlar. Öğretmenler sınıfa girdiklerinde makinelere dönüşmezler veya duygularını kapı dışında bırakmazlar. Kendi hayalleriyle ve aynı zamanda kendi endişeleriyle öğretiyorlar.
Öte yandan, birçok öğrenci okulu bırakmaktadır, çünkü öğretmenleri coşkusunu yitirmiştir. Öğretmenler öğrencileri gerçekten etkileyebilir, öyle ki öğrenciler öğretmenleri daha iyisini değiştirirse faydalanabilirler. Bu nedenle, duygusal zeka öğretmenler için çok önemlidir.
“Bir öğretmen sonsuzluğu etkiler; etkisinin nerede durduğunu asla söyleyemez. ”
-Henry Adams-
Sınıfta hüzünlü kız.
Öğretmenlerde duygusal zekanın geliştirilmesine yönelik temel beceriler
Duygusal olarak zeki insanlar beş temel beceriye sahiptir. Her birini tanımlamak için, bu becerileri aşağıdaki sıraya göre düzenleyen Salovey’in çalışmalarından ilham aldık :
Kişisel bilgi: Kişinin kendi duygularını ve düşüncelerimiz ve eylemlerimizle olan ilişkisini bilmek, daha fazla farkında olmamızı sağlayacaktır.
Duygusal kontrol: Stresli veya kaotik sınıf durumlarında ortaya çıkabilecek dürtüselliklere hükmetmemizi sağlar.
Motive etme yeteneği: Öğretmenlerin kendilerini nasıl motive edeceklerini anlamalarına yardımcı olur, bu da öğrencilerini motive etmelerini sağlar.
Empati : Öğretmenlerin öğrencilerle iletişim kurmasına ve onları anlamasına yardımcı olur. Çünkü belki de kitaplarını sınıfta açmayan öğrenci, ebeveynlerinin boşanmasının ortasındadır ve onlara fazla dikkat etmiyorlar.
Sosyal ve liderlik becerileri: Öğrencilerle etkili bir şekilde etkileşime girme ve otoriteyi kaybetmeden bunu yapmayı mümkün kılar.
“Çocuklar ıslak çimento gibidir. Üzerine ne düşerse bir etki yaratıyor. ”
-Haim Ginott-
Kadın öğretmenleri öğrencileriyle birlikte.
Duygusal zeka strese karşı korunmaya yardımcı olur
Duygusal zeka, öğretmenlerin eylemlerinin öğrencilerin öğrenmelerini ve refahlarını etkileyebilecekleri stresli durumlarla yüzleşmesine yardımcı olur . Ayrıca, sorunlu öğrenci grupları, kalabalık sınıflar veya motivasyon eksikliği ile gelen yeni zorluklarla baş etmelerine yardımcı olur .
Eğitime değer veren ve öğrencilerin problemleriyle daha iyi anlaşılan bir şekilde ilgilenmenin önemli olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Öğretmenlerin düşündüğümüzden daha fazla etkisi var.
Öğretmen olmak kolay değil. Çok fazla ders, çok fazla öğrenci ve kaygı, öğretmenin günlük yaşamını tanımlar.
Ancak yıllar önce öğrenciler olduğumuzu unutamıyoruz. Kendi problemlerimiz vardı ve “kimse beni anlamadı” diye düşünürdüm. Öğretmenten küçümseyen bakışlar almak yerine , sınıfın sonunda bize özel olduğumuzu ve bizi desteklediklerini gösterecek bir konuşma yapsak ne kadar harika olurdu?
https://exploringyourmind.com/importance-emotional-intelligence-teachers/