Öğretmenler Okulun İlk Günü Neler Yapmalı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Öğretmenler Okulun İlk Günü Neler Yapmalı? Okulların açılmasına sayılı günler kala hem öğrencilerde hemde öğretmenlerde okul heyecanı başladı. İster eski sınıfınız olsun olsun, isterse yeni sınıf bir öğretmen uzun bir tatilin ardından aynı heyecanı yaşarlar. 

O büyük gün yani okulun ilk günü öğretmenler neler yapmalı? Öğrencilerine nasıl davranmalı?


İlk Gün Etkinlikleri
Okulun ilk günü, öğrencilerinizle ilk karşılaşmayı keyifli ve eğlenceli hale getirmek için yapabileceğiniz etkinliklere ve önerilere birlikte göz atalım.

Sınıfa Gülümseyerek Girin

Evet, bazen o günün etkisinde kalarak unuttuğumuz bir durumdur gülümsemek. Ancak benim için en önemlisi, mutlaka her öğrenciye gülümsemek, tebessüm etmektir. Lütfen bu gülümsemeyi içten yapın zira yapmacık gülümseme yüzünüzde emanet gibi duruyor ve hiç yakışmıyor.

Öğrencilerin İstedikleri Yere Oturmalarına İzin Verin

Öğrencilerin bir çoğu sınıfta oturacakları yeri seçtiklerinde kendilerini daha rahat hissedeceklerdir. Bazıları ön sıraları tercih ederken bazıları ise tanıdık arkadaşlarının yanına oturmak isteyebilir.

Sınıfa Girerken Farklılık Yaratın

Bu durum bazen giyeceğiniz kıyafetin farklı olması bazen de sınıfa getireceğiniz bir nesne olabilir. Öğrencilerin dikkatini bu nesne ile kendinize çekerek motivasyonu artırabilirsiniz. Küçük sınıflar için kostümcüden bir Nasrettin Hoca kostümü ya da diğer masal kahramanları alabilir ve sınıfa bu şekilde girebilirsiniz.

Yanınızda Bir Müzik Aleti Bulundurun

Birlikte şarkı söyleyebileceğiniz bir müzik aleti ile sınıfa girmek ve ilk güne şarkı ile başlamak, öğrencilerin rahatlaması için önemli bir yöntemdir. Müzik aleti çalamam diyenlere darbukayı tavsiye ederim. Hem çalması kolaydır hem de öğrencileriniz çalabilir.

Öğrencilerin İsimlerini Öğrenmeye Çalışın

Öğrencilere ismiyle hitap etmenin çok önemli olduğu konusu malumunuz, ne yapıp edip öğrencilerin isimlerini mutlaka öğrenin. Bunun için çok farklı yöntemler mevcut. Bunlardan bazıları; tanışma oyunları, yaka kartları, öğrencilerin kendini tanıtmaları gibi etkinlikler olabilir. Sizler için hangi yöntem daha kolay geliyor ise onu deneyebilirsiniz.

Küçük Oyunlar Bulun

Mutlaka sınıf içinde ve dışında oynatacak oyunlarınız olmalı, bu oyunlar ile onları güldürebilir, eğlendirebilirsiniz. Küçük oyunlarla öğrencilere okulun zevkli bir yer olduğunu hissettirin.

Öğrencilerinizle İnteraktif Bir ilişki Kurun

Öğrenciler arasında konuşmak isteyenlerden, komik bir şeyler; fıkra veya bir anısını paylaşmalarını isteyebilirsiniz.

Öğrenciyi Konuşturmaya Çalışın

Biraz oyun tadında yapılabilecek bir etkinliktir. Öğrencinin kendisinin kim olduğunu cevaplamasını isteyebiliriz mesela. Bazı öğrenciler sadece ismini söyleyip geçebilirler, zorlamadan yeni sorularla onları konuşturabilirsiniz.

Velileri Dahil Edin

Öğrenciler kadar heyecanlı ve stresli bir diğer grup ise velilerinizdir. İlk gün, isteyen velilerin sınıfta kalmalarına izin verebilirsiniz. Hatta bazı oyunlara onları da katabilirsiniz. Örneğin, kendini tanıtma oyununa, hatta velilere de yaka kartı hazırlayabilirsiniz.

Derslerden ve Müfredattan Bahsetmeyin

İlk gün bu konuya hiç girmeyin. Öğrencilerin stres düzeylerini artırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Veli Toplantısı Yapmayın

Genellikle öğretmenler her şeyi baştan konuşalım diye toplantı yaparlar. Bu durum velilerde olumsuz bir tutum bırakabilir. Mutlaka gelip soran olacaktır: “Ne zaman toplantı yapacaksınız?” diye. Uygun bir zamanda haber vereceğinizi söylemeniz yeterli. Bu arada bir de not vereyim; veli toplantısı söylemi yerine, “Çocuklarımızın eğitim öğretim durumlarını görüşmek üzere sizleri okulumuza çay içmeye bekliyoruz.” şeklinde bir davetiye olması veliler üzerinde olumlu bir etki bırakacaktır.

“Unutmayın, okulun ilk günü her zaman anlamlıdır. İnsan bu günde bir çok duyguyu bir arada barındırabilir. Ancak gelecekte unutulmayacak günler arasına girmesini istiyorsanız o gün sizin için farklı olsun ve sizde o gün için farklı olun.”

Yazar: Sınıf Öğretmeni Soner CİHANKERT

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak