Öğretmenin Kıymeti Salgında Anlaşıldı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Pandemiyle dijitalleşen eğitimin kalıcı olup olmayacağı dünyada tartışılıyor. Bu noktada eğitimciler, okulların toplumun kritik bir parçası olduğunu belirterek öğretmenin rolünün önemine dikkat çekiyorlar. Tabii öğretmene dijital destek verilmesi şartıyla.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberi: Pandemiyle birlikte tüm dünyada eğitim aksadı, uzaktan eğitim vazgeçilmez oldu. Hibrit, flipped learning gibi farklı isimlerdeki modeller, eğitimin önemli bir parçası haline geldi. Peki, pandemi sonrasında eğitim nasıl şekillenecek? Bu soru, Türkiye’de olduğu gibi dünyada da konuşuluyor.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV)  yarın düzenleyeceği 4. Uluslararası Nirun Şahingiray Eğitim Forumu’nda uzmanları bir araya getirerek eğitimdeki yenilik ve gelişmelerin tartışıldığı bir platform oluşturacak.

‘Şok’lara hazır olmalı

Eğitim alanında dünyaca tanınan Sosyal Girişimci, T4 Kurucusu Vikas Pota’nın da “Pandemi Sonrası Eğitim” başlıklı bir sunum yapacağı forum öncesinde Vikas Pota ile TEGV Eğitim Programları Müdürü Devrim Uygan, gelecekteki eğitime dair sorularımızı yanıtladı.

Eğitimin akademik ilerlemeden daha fazlası olduğunu belirten Pota, “Salgının bir sonucu olarak öğrendiğim bir şey varsa, o da okulların toplumumuzun kritik bir parçası olduğu.

Okulların eski haline geri dönmeyeceğini söylemek için çok erken. Pek çok insan teknolojinin öğretmenlerin ve okulların yerini alacağına inanıyor, bunun olacağına inanmakta zorlanıyorum” dedi. Pandemi sonrasında öğretmenlerin rolünün daha da önemli olacağını aktaran Pota, “Yeni normale yön vermelerine yardımcı olmak için öğretmenlerin öğrenme kayıplarının en aza indirilmesi için daha fazla katkıda bulunmaları gerekecek. Ancak deneyimlerimizin bir sonucu olarak öğretmenin rolünün daha da öne çıkacağına inanıyorum. Öğretmenlerin oynadığı rolün neleri içerdiğini evden eğitim döneminde daha iyi gördük” diye konuştu.

Eğitimcilerin teknoloji kullanımına dikkat çeken Pota, “Öğretmenler, öğrenmenin sürekliliğini sağlamak için teknolojiyi benimsemiş olsalar da teknolojinin kullanımı ve öğretimlerine nasıl dahil edileceği konusunda çok daha fazla eğitim ve gelişim sunulmalı.

Hükümetlerin bu yatırımları olmadan eğitim devrimi gerçekleşmeyecek” ifadelerini kullandı. Pota, pandemi benzeri ‘şok’lara dayanabilmek için okulların dayanıklılıklarına yatırım yapılması gerektiğini ve önceliğin bu olmasını da önerdi.

‘Radikal değişim şart’

TEGV Eğitim Programları Müdürü Devrim Uygan ise pandemiyle şartlar ne olursa olsun eğitimin kesintiye uğramaması gerektiğinin yaşayarak öğrenildiğini aktararak, şunları söyledi: “Hibrit eğitim, eğitimin kesintiye uğramaması açısından önemli. Ancak hibrit eğitim yalnızca küresel felaketler nedeniyle değil, çağın çocuklarının ve gençlerinin teknolojinin hızına yetişebilmek için sahip olmaları gereken esnek öğrenme becerisini kazanmaları açısından da kritik öneme sahip.”

Türkiye’de hibrit eğitime geçilebilmesi için iki radikal değişime ihtiyaç olduğunu kaydeden Uygan, “Bunların ilki eğitimcilerin ‘öğretim’ yerine ‘öğrenim’ bakış açısını benimsemeleri ve ‘öğreten’ yerine ‘öğrenme yolculuğuna destek olan’ rolünü kabul etmesi. İkincisi de eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle tüm çocukların teknolojik donanım ve internet erişiminin sağlanması” diye konuştu.

Uzmanlar, pandemi sonrası yeni dönemde, eğitimcilerin “öğretim” yerine “öğrenim” bakış açısını benimsemeleri ve “öğreten” yerine “öğrenme yolculuğuna destek olan” rolünü kabul etmeleri gerektiği görüşündeler.

Yenilikler tartışılacak

TEGV’in yarın düzenleyeceği 4. Uluslararası Nirun Şahingiray Eğitim Forumu’yla eğitim alanındaki yenilik ve gelişmelerin tartışıldığı bir platform oluşturulması amaçlanıyor. “21. Yüzyılda Değişen Öğrenme Kültürü- Değişim Hiç Bu Kadar Gerçek Olmamıştı” temalı forum, TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci, TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı’nın açılış konuşmalarıyla başlayacak. Forumda, “Yaratıcı Toplumlar Yetiştirmek, Eğitimde Fırsat Eşitliği: Yapay Zeka Çözüm Olabilir mi?, Dijital Çağın Çocukları için Kadim Yetkinlikler, Yaratıcı Öğrenme” sunumlarının yanı sıra “Öğrenme ve Teknoloji- Neredeyiz; Nerede Olmalıyız; Nelere Dikkat Etmeliyiz?” ve “Sosyal Duygusal Öğrenme- Gereksinim, Kapsam ve Uygulamaları” başlıklı iki de panel düzenlenecek. Ayrıca dijtal oyun üretme, dijital sanat, çocuklar için felsefe ve daha birçok yenilikçi içerikle 15 atölye de yapılacak.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber