Öğrencilerinizin dersinizi hatırlamasını ister misiniz? Bir resim çizmelerini sağlayın

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Not almak ve tanımları kopyalamak, geleneksel olarak, özellikle yaşlı öğrencilerle, büyük miktarda öğrenmenin bel kemiğini oluşturmuştur.

Bir süredir, öğretmenlik bundan uzaklaşıp çocuk merkezli, keşfedilmiş bir pedagoji biçimi haline geldi, ancak bilişsel bilime (ve özellikle hafızaya) olan ilginin artmasıyla birlikte geleneksel yöntemler birçok öğretmenin repertuarında en ön sırada yer aldı. .

Ancak not alma ne kadar etkilidir ve yazılı olmayan unsurları dahil ederek daha etkili hale getirilebilir mi? Yeni araştırma kesinlikle öyle görünüyor.    

Hızlı okuma: Öğrenmeyi görselleştirmenin revizyona nasıl yardımcı olabileceği

Hızlı dinleme: Her öğretmenin bellek hakkında bilmesi gerekenler

Daha fazla bilmek ister misiniz? Eğer alıyor musunuz revizyon tüm yanlış?

Dışarı çıkar
1960'ların sonlarında, psikolog Allan Paivio ilginç ama basit bir keşif yaptı: insanlar, bir görüntünün görselleştirilmesinin çok zor olduğu soyut kelimelerden ziyade, “araba” veya “ağaç” gibi hayal edebildikleri kelimeleri hatırlamayı daha kolay buluyorlar. “gerçek” veya “adalet” olarak).

Buradaki sonuç, insanların resimleri üstünlük etkisi olarak bilinen bir olgu olan sözlerden daha fazla hatırlamalarıdır.

Şimdi, Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, basit resimler çizmenin not almak veya tahtadan bilgi kopyalamaktan daha etkili olabileceğini keşfettiler.

Son bir makalede, Myra Fernandes ve meslektaşları çizim etkisini destekleyen bulguları vurgulamaktadır. Katılımcıların bir sözcük listesindeki öğelerin hızlı (dört saniye) bir çizimini yapmalarını istediklerini, sözcükleri hatırlamalarını, onları defalarca yazanlardan önemli ölçüde daha iyi bulduğunu buldular.  

Resimler için hafıza
Başlangıçta, gönüllülere “kamyon” veya “ayakkabı” gibi basit kelimelerin bir listesi verildi, ancak daha sonra denemelerde katılımcıların da tanımını hatırlamaları beklenen “izotop” ve “spor” gibi daha karmaşık kavramlar vardı.

Kelimelerin karmaşıklığının artmasına rağmen, hatırlama çizim koşulunda, katılımcıların kelimeleri ve tanımları kopyaladığı koşuldan daha yüksek kalmıştır.

Fakat neden bir konsept çizmeyi daha sonra hatırlamayı kolaylaştırmalı?

En muhtemel açıklama, çizimin, kavramı yeni bir forma dönüştürerek (resim) terimin anlamını detaylandırmayı gerektirmesidir. Ayrıntı, örneğin basit öğrenme biçimlerinin öğrenmesinden daha derin bilişsel işlem gerektirir ve işlem derinleştikçe, bellek izi daha güçlü olur.

çizim ve hafıza

Daha iyi hatırlama
Fernandes ve ortak yazarları, çizimin üç bileşenin entegrasyonuna izin verdiğini öne sürüyorlar.

Her şeyden önce, bilgiler anlamsal bir biçimde (yani, kelimenin veya kavramın anlamı), daha sonra görsel bir biçimde (görsel girdiden) ve son olarak, üretmek için gereken gerçek hareketlerle kodlanır ve saklanır. Vücudumuzun bisiklet sürmek için ne yapması gerektiğini hatırladığımıza benzer şekilde çizim.

İlginçtir ve daha da önemlisi, sanatsal yiğitlikten yoksun olanlar için, çizimin kalitesi onu hatırlama yeteneği ile bağıntılı değildi, bu yüzden çubuk rakamlar bile yardımcı olacak.

Çalışma önceki araştırmalarla desteklenmiş olsa da, hafızayı arttırmak için çizimlerin kullanılması, hala psikoloji laboratuvarının yapay ve yüksek kontrollü ortamının ötesinde test edilmemiştir. Bu nedenle, gerçek dünya ayarlarından kesin kanıtlar elde etmeden önce biraz beklememiz gerekebilir.

Pratik uygulama?
Bununla birlikte, çizimin etkili olması muhtemel olan geleneksel yöntemlere dahil edilmesinin yolları vardır.

Yazılı notları ve bunlarla ilişkili basit çizimleri birleştirerek, öğrenilmesi gereken bilgiler, iki ayrı şekilde belleğe kodlanır; görsel ve işitsel. Paivio, bu süreci ikili kodlama olarak nitelendiriyor ve çalışma hafızasının bileşenleri hakkında ne anladığımızı çok fazla hatırlıyor.

Öğretmenler ayrıca öğrencilerden görüntüyü, kelimeyi veya tanımı ya da ikisinin bir kombinasyonunu hatırlamalarını isteyerek ikili kodlama yöntemini geri alma pratiği ile birleştirebilir ve böylece hafızasını güçlendirir.

Bu yüzden, bir dahaki sefere öğrencilerinizden bir şeyi hatırlamalarını, yazmalarını değil, çizmelerini isteyin ve ne olduğunu görün.

Marc Smith, yetenekli bir psikolog ve öğretmendir. Sınıfta Duygusal Öğrenici ve Psikoloji  (Jonathan Firth ile birlikte) yazarıdır  . @Marcxsmith adlı kişiyi tweetledi. 

Marc Smith tarafından
 

https://www.tes.com/news/want-pupils-remember-your-lesson-get-them-draw-picture

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber