Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
İster bireysel ister topluca olsun, kitap okumanın kim olduğumuzu ve çevremizle nasıl etkileşime geçtiğimizi etkilediğine canı gönülden inanıyorum. Öğrencilerin yaşı ve o an içinde bulundukları ortam – küçük bir grup veya geniş çaplı bir seminer – fark etmeksizin, kitaplarla ilgili tüm sohbetler insan olmaya dair sohbetlere dönüşüyor.
Okullar Mart ayında uzaktan eğitim modeline geçiş yaptığı zaman farklı yaşlardaki öğrencilerim için online kitap kulüpleri kurmaya başladım ve öğrencilerim hiç vakit kaybetmeden kulüplere üye oldular. Sosyal medyanın da yardımıyla sanal kitap kulüplerinin haberi kulaktan kulağa yayıldı ve kısa bir süre içinde ülke çapında tüm yaş gruplarından öğrenciler üye oldular. Okuma gruplarını başlatmamın ardında yatan sebep, aidiyet duygusunun öğrencinin sosyal ve duygusal sağlığını desteklediğine ve kitap kulüplerinin sayısız şekilde bağlantı kurmayı sağladığına olan inancım.
Yüz yüze derslerimde yaptığım gibi online kitap sohbetine de ders planımla katılıyorum. Ve yine tıpkı yüz yüze derslerimde olduğu gibi, planlarımın değişeceğini öngörebiliyorum. Sanal kitap kulübündeki rolüm grubun katılımına bağlı olarak değişiyor, öğrencilere ayak uydurmaya çalışıyorum. Eğer grubun daha fazla desteğe ihtiyacı olursa sorular soruyor ve onları tartışmaları için teşvik ediyorum. Tartışma beklemediğim bir şekil alırsa bu dolaylı gidişatı memnuniyetle karşılıyor ve aynı zamanda grubu anlamlı bir tecrübeye yönlendirmeye çalışıyorum.
Her bir kitap kulübünün yakIaşık iki hafta sürmesini ve ideal olarak her grupta 6 ila 8 arası öğrencinin yer almasını hedefliyorum. Başlamadan önce okuma rehberi sağlıyorum. Öğrencilerin hepsi kitabı aynı günde okumaya başlıyor ve genelde okudukları sayfa sayısı da aynı oluyor, ancak geri kalmaları veya fazla okumaları sorun değil. Amacım tamamiyle olumlu bir deneyim tasarlamak. Öğrencilerime iki haftalık süreç öncesinde ve sırasında video mesajlar gönderiyorum ve yaşlarına uygun bir süre boyunca iki veya üç günde bir online olarak buluşuyoruz.
ONLINE KİTAP KULÜBÜ İÇİN 5 ÖNERİ
1. Kaynaştırma faaliyetleriyle başlayın: Online okuma gruplarının avantajlarından biri, öğrencilerin çoğunun birbirini tanımıyor oluşu. Böylece akran baskısı ortadan kalkıyor ve öğrenciler güven kazanarak özgürce katılım sağlayabiliyorlar. Üyelerin birbirlerinin isimlerini bilmeleri gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Fazla kişisel olmayan başka bilgiler paylaşmak da – en sevilen kitap veya kutu oyunu gibi – online bir topluluk oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
2. Öğrencilerin liderlik etmesine izin verin: İki öğrenci arasındaki sohbet, öğrenci-öğretmen arasındaki tartışmadan çok daha iyidir; öğretmen ne kadar az müdahale ederse o kadar makuldur. Bununla birlikte, öğrencilerin seviyelerine ayak uydurun. Her öğrenciden okuma seanslarına kalem, kağıt ve kitap getirmesini istiyorum. Utangaç bir gruptaki öğrencilerin bir soruyu önce yazılı olarak cevaplamaları, onlara fikirlerini oluşturma ve kendilerine güvenen katılımcılar olma şansı veriyor.
3. Zamanı en iyi şekilde kullanın: Kitap kulübümüze başlamadan bir iki gün önce katılımcılara video mesaj gönderiyorum. Ben Google uzantısı BombBomb’u kullanıyorum (öğretmenler için ücretsiz) ama bunun için başka uygulamalar da mevcut. Öğrenciler önce gönderdiğim videoyu izliyor ve bu sayede ilk toplantıya ne getirmeleri gerektiği gibi temel ayrıntıları bilerek geliyorlar.
BombBomb, videoyu kimin önceden izlediğini görmeme izin veriyor. Bu bilgi sayesinde kulüp toplantısının ilk birkaç dakikasını planlamak kolaylaşıyor. Bağlantıyı vurgulamak için video mesajlarını kullanmayı seviyorum, aynı zamanda bu videolar zamanımızı etkili bir şekilde geçirmemize ve sohbetimizin odak noktasını kaybetmememize yardımcı oluyor.
İlkokul ve ortaokul öğrencileri için kitap toplantılarını 30 dakika veya daha az tutmaya çalışıyorum. Daha büyük öğrenciler daha uzun toplantılar yapabilirler, ancak bir saatten daha kısa bir süre öneriyorum.
4. Kendileriyle ilgili sorular sorun: Bir öğretmen ve diğer öğrencilerle birlikte okumak, öğrencilerin hikayeyi ve kendi tecrübelerini anlamalarını geliştirir. Hikayeyle ilgili sorduğumuz sorular aslında kendimizle ilgili sorduğumuz sorulardır ve kendi üzerimize düşünme eylemi kendimizi keşfetmemize yol açar.
Bunu aklınızda tutmanızı ve benlik bağlantılı sorular sormanızı tavsiye ediyorum. İşte her hikayede kullanabileceğiniz bazı soru örnekleri:
Hangi karakterle arkadaş olabileceğini düşünüyorsun?
Sence en çok hangi karaktere benziyorsun?
Hikayenin geçtiği çevrede yaşamak ister miydin? Neden?
Hikayeden neler öğrendin?
5. Yüksek katılım sağlamak için iyi hazırlık yapın: Çevrimiçi kitap gruplarında herkesin katılımını sağlamak ve katılımın birçok farklı şekil alabileceğini göstermek için çok çalışıyorum. Her öğrenci için kasıtlı olarak alan yaratmak çok önemli. Daha sessiz öğrencilerin dahil olmalarını sağlamak, öğrencilerin bir çizim veya karakter grafiği göstermelerini, hikayeden bir satır okumalarını veya belirli bir bölümle ilgili dipnotlarını paylaşmalarını talep etmek anlamına gelebilir. Gruplar küçük olduğu ama zengin öğrenme deneyimleri sunduğu için birbirine bağlı bir grup, öğrencileri sağlıklı riskler almaya, kendileri üzerine düşünmeye ve birer öğrenen olarak kendilerini güçlendirmeye teşvik eder.
Online okuma gruplarının genel amacı, olumlu, destekleyici bir ortamda edebiyat sevgisini teşvik etmektir. Çevrimiçi öğrenme alanı elbette sınıftan farklıdır, ancak öğretmenler doğru bir yaklaşımla, öğrenciler arasındaki bağı ve empatiyi geliştirmek için hikayeleri kullanabilirler.
Çeviri: Zeynep Topal
Kaynak: https://www.edutopia.org/article/how-set-virtual-book-club-students?fbclid=IwAR1doWL_npBokUJwKV1ZClnFua0zD1SQMPwptva_iOzF0QZZzaEcaEQCkfE