Öğrencilerin Yönetici Fonksiyon Becerilerini Geliştirmelerine Yardımcı Olmak

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

İcra fonksiyonu, nörolojik süreçte zihinsel kontrol ve öz-düzenleme içeren nörolojik süreçleri tanımlayan bir şemsiye terimdir. Yönetici işlevler, dürtüleri kontrol etmek, dikkat etmek, bilgiyi hatırlamak, zaman ve materyalleri planlamak ve organize etmek ve sosyal durumlara ve stresli durumlara uygun şekilde cevap vermek gibi bilişsel ve sosyal davranışları kontrol eder ve düzenler.

Uzmanlar, yönetici işlevinin beynin ön lobu olan prefrontal korteks tarafından düzenlendiğine inanırlar. İnsanlar tam olarak gelişmemiş olan beyinlerle doğduğundan, çocuklar bu becerilerle doğmazlar, fakat onları geliştirme potansiyeline sahiptirler.  

Bazı öğrenciler yönetici işlevlerini akranlarıyla aynı derecede geliştirmezler. Açıkları olan bu öğrenciler için, sınıfta ek destek, yönetici işlevlerini geliştirebilir.

ÖĞRETİM DESTEĞİ SUNAN
Bir açığı ele almak, öğrencinin karşılaştığı eksiklik türünü anlamak ister. Eğer bir öğrenci bilgiye sahip değilse, ne yapacağını ya da bir görevi nasıl yapacağını bilmez. Örneğin, eğer öğrenciler başkaları konuşurken konuşma dürtülerini düzenleme becerisine sahip değilse, aktif dinleme örneklerini tanımlayarak aktif dinlemenin davranışı açık bir şekilde öğretilmelidir. Eğitimciler ayrıca, öğrencilerin aktif dinlemede meşgul olduklarında neye benzediğine ve kulağa benzer bir grafik oluşturabilirler.

Bir öğrenci bir görevi tamamlamak için ne yapılacağını bilir, ancak uygun becerileri ne zaman ve nasıl uygulayacağını bilmede sorun yaşayabilir. Bu tür bir açığı olan bir öğrenci için öğretmen, bir görevi tamamlamak için gerekli tüm materyallerin olduğunu doğrulayabilir. Öğretmen gerekli materyalleri içeren bir kontrol listesi sağlayabilir. Daha büyük öğrenciler için öğretmen, öğrencilerin listeyi oluşturmasını ve ardından uygun materyalleri toplamasını isteyebilir. 

Metabiliş: Yürütme işlevindeki açıkları ele almak için başka bir strateji, üstbilişsel dil kullanmaktır. Örneğin, daha genç bir öğrenci ile, zorluğu ifade etmek yararlı olabilir. “Bir kurşun kaleminin eksik olduğunu görüyorum. Ödevi tamamlamak için bir kaleme ihtiyacınız olacak. Sınıfta nerede bulabilirsin? ” 

Öğrencilerin sınıfta kendilerine sorabilecekleri adımları veya soruları göstermek de, bir yetenekle bağımsızlığı teşvik etmede yardımcı olur. Öğrenciler bir ortağa yönlendirme yapabilir ve daha sonra bir gönüllünün tüm sınıf için yönünü tekrarlayabilirler. Bu işlem bir dakikadan daha az sürer, ancak ihtiyaç duyabilecek herhangi bir öğrenci için işitme ve tekrarlama için ek süreye izin verir. 
Zaman yönetimi: Zaman çizelgeleri, zaman yönetimi becerilerinin geliştirilmesinde yararlı bir araç olabilir. Bir sınıf programı tüm günü özetliyor ve gelecek olanlara öğrencileri hazırlıyor. Bir etkinlik takvimi, bir zaman dilimini daha küçük parçalara ayırır ve her dönemin nasıl kullanılacağını ve hangi etkinlik etkinliklerinin sunulacağını özetler. Bu programlar genellikle her öğrencinin gün boyunca onlara başvurabileceği noktalara yerleştirilir.

Uzun süreli ödevler, yürütme işlevindeki açıkları olan öğrenciler için özellikle zor olabilir. Bu konuyu ele almanın bir yolu, öğrencilere daha büyük projeleri nasıl eşleştireceklerini ve daha küçük, daha yönetilebilir parçalara ayırabileceklerini öğretmektir. Her küçük atamanın ne zaman bitmesi gerektiğini belirlemek için bir takvim kullanın ve takvimde daha küçük karşılaştırma hedeflerini yerleştirin.  

Yeni öğrenmeden önce gözden geçirme: Öğrencilerin önceki öğrenmeleri gözden geçirmeleri için fırsatlar sağlayın. Bu inceleme hızlı bir sözlü sunum olabilir veya öğretmenler öğrencileri bir araya getirebilir ve önceki günlerden hatırladıklarını paylaşmalarını sağlayabilir. 

Bir gözden geçirme, küçük gruplar halinde oluşturulmuş bir zihin haritası veya kavram haritası biçiminde de olabilir. Kavram haritaları not almak, karşılaştırmak / karşılaştırmak ve yazmak için yararlı grafik düzenleyicileridir. Grafik düzenleyicileri, yönetici işlev kusurları olan öğrenciler için özellikle yararlı olabilir, çünkü düşüncelerin organize edilmesi zaman ve materyallerin düzenlenmesi kadar zor olabilir. 

Öğretmen etkileşimi: Öğretmen davranışı, yönetici işlevinde açıkları olan öğrencileri desteklemede de etkilidir. Öğretmenler, sıkıntısı olduğu bilinen kişilerle sık sık kontrol etmeli ve gerektiğinde ayrı bir destek sağlamalıdır. Buna ek olarak, özenli bir tavır sergilemek ve açıkları olan öğrencilerle olumlu güçlendirme yapmak onların okul deneyimlerini olumlu yönde etkileyebilir.

ÇEVRESEL DESTEK SUNUMU
Çevresel destek, çocukların gelişebileceği bir alan yaratmak demektir. Öğrencilerin yönetici işlevlerini geliştirmelerine yardımcı olacak bazı kolay yollar şunlardır:

Günlük program yayınlayın. Net ve tutarlı rutinler ve prosedürler öğrencilere yapı sunar.
Sorun çözme adımları veya rutinleri olan posterler ve renk kodlu zamanlamaları ve klasörleri gibi görsel destek sağlayın. Metinlerdeki anahtar kelimeleri ve fikirleri vurgulamayı düşünün.
Dağınıklığı en aza indirin ve sınıfta açıkça tanımlanmış alanlar oluşturun.
BÜYÜME POTANSİYELİ
Yürütme işlevinin tam olarak gelişmesi zaman alır ve farklı çocuklarda farklı oranlarda gelişir. İnsan beyninin prefrontal korteksi genç çocuklarda olduğu kadar ergenlerde de sürekli büyüyor ve değişiyor. İnsan beyninin esnekliği ve öğrenim için muazzam kapasite nedeniyle, sınıf stratejileri ve destekleri ile öğrencilerin eksikliklerinin yönetici işlevlerini geliştirmek mümkündür.

By Gina DiTullio
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak