Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bunu sistematik olarak inceleyen ilk psikolog , 1964'te San Francisco'nun güneyindeki bir ilkokulda harika bir deney yapan Robert Rosenthal adında bir Harvard profesörüdür .
Harvard Üniversitesi profesörlerinden Robert Rosenthal, bir ilköğretim okulunda yaptığı araştırmada farklı bir testmiş gibi sunduğu normal bir IQ testini uyguluyor. Öğretmenlere bu testin özel bir test olduğunu ve öğrencilerin özel yeteneklerini ortaya çıkaracağını vurguluyor. Testi uyguladıktan sonra rastgele seçtiği öğrencilerin diğer çocuklardan farklı olmadığını gözlemlese de öğretmenlerine onların çok güçlü bir zihinsel gelişimin eşiğinde olduklarını söylüyor.
Araştırmaya dahil edilen bu öğrencileri 2 yıl takip ettikten sonra IQ sonuçlarında daha fazla beklenti içine giren bu öğretmenlerin öğrencilerinin, IQ larının daha çok geliştiğini görüyor. Beklentilerin IQ’yu nasıl etkilediğini ise şöyle açıklıyor:
Beklentiler, öğretmenlerin çocuklarla olan iletişimindeki tutumlarını farklı yollarla etkiliyor. Öğretmenler, sordukları sorulara yanıt almak için daha fazla zaman, daha belirgin geri bildirimler ve en önemlisi daha fazla kabul iletisi veriyor. Sürekli öğrencileriyle temas halinde oluyor, onları onaylıyor ve gülümsüyor!
Rosenthal, “beklentiler çocukların performansını etkiliyorsa, öğretmenlerin ‘doğru’ beklentiler içinde olmasını nasıl sağlarım” diye düşünüyor ve bunun için Virginia Üniversitesi’nden Robert Pianta’dan yardım alıyor.
Pianta, bunun için öncelikle öğretmenlerin davranışlarının değişmesi gerektiğini, davranışları değiştirmek için de inançların değişmesi gerektiğini savunuyor. Beklentilerin değişmesini istiyorsak dışarıdan içeriye değil, içeriden dışarıya çalışmanın çok daha güçlü olacağını söylüyor. Karşımızdaki öğrencimiz de olsa neyi nasıl söylediğimize ve nasıl davrandığımıza dikkat etmemiz gerektiğinin altını çiziyor.
Özellikle sorun davranış sergileyen öğrencilere karşı geliştirilebilecek 7 davranış önerisi ise şunlar;
İzle: Öğrencinizin nelere karşı ilgisi olduğunu, nelerden hoşlandığını, neler yapabileceğini gözlemleyin.
İlgilerini Keşfet: Onları nelerin motive ettiğini, hedeflerini, sizi, sınıf arkadaşlarını ve etkinliklerinizi nasıl bulduğunu anlamaya çalışın.
Dinle: Onlarla tavsiye ya da fikir vermeden sadece ilgi alanlarıyla ilgili sohbet edin, sadece dinleyin.
Dene: Sorunlu davranışlara gösterdiğiniz tepkileri değiştirin. Hemen müdahele etmek yerine nefes alın, düşünün. Bu davranışlarının sadece size ulaşmak ,sizin dikkatinizi ve ilginizi çekmek için olabileceğini hatırlayın.
Buluşma: Haftada ya da ayda bir, öğretmen rolünüzden sıyrılarak onlarla vakit geçirin. Onları dinleyin, ilgilerine odaklanın. Bu onlara değer verdiğinizi gösterecektir.
Yardım Et: Okul dışında yapmaktan hoşlandıklarını bilin. Okulu, onların gözünden görmeye çalışın.
Yansıt: En iyi ve en kötü öğretmenlerinizi, yöneticilerinizi düşünün ve onlarla ilgili notlar alın. Sizin öğrencileriniz sizi nasıl anlatır bunu düşünün. Beklentileriniz onların bakış açısını nasıl etkiler, inançlarınız ve cevaplarınız gerçekten paralel ilerliyor mu kontrol edin.
Bu araştırmaya da bakacak olursak aslında dönüp dolaşıp geldiğimiz yer aynı.. Öğrencilerimizle olan iletişimimizi ne kadar sağlıklı kılarsak, o kadar hem kendimizi hem de onları başarıya ulaştırabiliyoruz.
Kaynak:
http://nihantoptan.com/2013/03/13/ogrencilerin-performanslariogretmenlerin-beklentilerine-mi-bagli/
http://blogs.kqed.org/mindshift/2012/09/how-will-students-perform-depends-on-teachers-expectations/ makalesinden özetlenmiştir.