Öğrencilerin Farklı Öğrenme Süresine Gereksinim Duymalarının 5 Nedeni Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Öğrencilerin Farklı Öğrenme Süresine Gereksinim Duymalarının 5 Nedeni. Her çocuk farklıdır. Her çocuğun öğrenme stilide farklıdır. Aynı sınıfta bir çok öğrenciye ders vermek ve bazı öğrencilerin diğerlerinden çabuk kavrayıp öğrenmeside bu durumu net olarak açıklar. 

Öğrencilerin öğrenim hedefine ilişkin yetenekleri farklıdır. Ortaya konulan öğrenme durumunu ve düzenlenen öğrenim yaşantılarını kavrama gücü öğrenciden öğrenciye değişir. Bu konuda özellikle sözel yetenek (doğru okuma; okuduğunu anlama; düzgün, akıcı konuşma ve yazma) etkili olur.
Öğrencilerin öğrenmeye gösterdikleri istek, kararlılık ve direnç demek olan güdülenme dereceleri farklıdır.
Öğretilenler açık ve anlaşılır olmayabiliyor. Oysa öğrenme ancak, öğretilenleri her öğrencinin uygulama düzeyinde kavraması sağlandığında gerçekleşir.
Normal öğrenme koşulları içinde her öğrenciye yeterli zaman ayırmak ve onlara tam öğrenme fırsatı vermek gerekir. Konunun öğrenilmesi için yeterli süreyi ayırmamak; birçok araç gereci kısa süre içinde bir arada öğrenciye sunmak; bir konuyu pekiştirmeden öbür konuya geçmek, öğretimi hızlandırmak ve yaşantıları sıkıştırmak ya da eksik bırakmak, öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun öğretim hedefine erişmesini engeller.
Öğretimin niteliği, öğrencilerin farklı öğrenme süresine gereksinim duyma nedenlerinden birini oluşturur. Öğretimde nitelik, öğrenim hedefine ulaşmak için en uygun yaşantıları belirleme, örgütleme ve her öğrencinin gereksinimine göre düzenleme ile sağlanır.
“Yetenek, güdülenme ve öğretimi anlamanın oluşturduğu ilk üç etken, öğrenim sürecinin ta başlangıcında öğrenciler arasında farklılıklar bulunduğunu, bu nedenle her öğrenciye farklı süreler verilmesinin zorunlu olduğunu gösteriyor. Son iki öğe ise her öğrencinin gereksinimine uygun süreyi ve yöntemleri içeren öğrenim yaşantılarının ve öğrenim ortamının hazırlanmasının gerekliliğini vurguluyor. Böylece bireysel öğretimin, eğitimde en etkili öğretim-öğrenim yöntemi olduğu ortaya çıkıyor.

Özetle bireysel öğretim amacıyla öğretmen, öğrenme konusunu açık bir biçimde ortaya koyar. Her öğrenciyi yeterince güdüler. Seçtiği öğrenim yöntemlerini her öğrenciye göre ayarlar. Öğrencilerin öğrenmelerini izleyip karşılaştıkları zorlukları giderir. Bu çabanın sonunda onlara, tama yakın düzeyde öğrenme olasılığı yaratmış olur.

Rasim Bakırcıoğlu

EPH Bilim Uzmanı, Yazar

Eğitimpedia

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber