ÖĞRENCİLERİN BİR NUMARALI TERCİH KAYNAĞI OLAN “YÖK ATLAS” 2019-YKS VERİLERİ İLE GÜNCELLENDİ

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

YÖK, sadece üniversite giriş sistemini belirlemekle kalmayıp, aynı zamanda üniversite adaylarının tercih sürecinde de onlara rehberlik edecek çalışmaları da yürütmeye devam ediyor.

Bu kapsamda bilindiği üzere 10 Mart 2016 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın ilk kez kamuoyu ile paylaştığı Yükseköğretim Program Atlası (YÖK Atlas) https://yokatlas.yok.gov.tr adresinde üniversite adaylarının hizmetine sunulmuştu.


- YÖK Atlas programı son veriler eklenerek güncellendi

Tercih sürecinin veriye dayalı bilimsel yöntemlerle ilerlemesi ve öğrencilerin daha bilinçli tercih yapması için hayata geçirilen YÖK Atlas programındaki modüller, YÖK tarafından yapılan çalışma neticesinde güncellenerek 2020-YKS’de üniversite tercihi yapacak adayların, öğrenci velilerinin ve rehberlik hizmeti sunan uzmanların erişimine açıldı.


- YÖK Atlas’ı bugüne kadar kullanan kişi sayısı 22 milyon 710 bin oldu

“Yeni YÖK” tarafından hizmete sokulduğu 2016 yılından bu yana tercih dönemlerinde üniversite adayları ve onlara rehberlik hizmeti veren hocalar tarafından çok yoğun bir şekilde kullanılmakta.

“Öğrenci dostu Yeni YÖK” olarak, adayların üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha bilinçli karar verebilmesini sağlamak amacıyla geliştirilen ve adaylara adeta kariyer rehberliği hizmeti sunan YÖK Atlas, online olduğu günden bugüne kadar toplam 22 milyon 710 bin farklı kişi tarafından kullanıldı.


- Tercih dönemlerinin vazgeçilmez bilgi kaynağı haline geldi

Üniversite adaylarının bilinçli tercihlerde bulunması amacıyla ilk kez 2016-ÖSYS sürecinde hizmete giren sistem, 2017, 2018 ve 2019-YKS tercih döneminde de yoğunlukla başvurulan en önemli bilgi ve rehberlik kaynağı oldu.

2016, 2017, 2018 ve 2019 tercih dönemi istatistikleri incelendiğinde YÖK Atlas’ın üniversite adayları ve rehberlerin vazgeçilmez bilgi kaynağı olduğu anlaşılıyor. Bu yıllardaki tercih dönemlerinde sistemi kullanan toplam farklı kişi sayısı 7 milyon 91 bin oldu.


- YÖK Atlas’a 2019-YKS tercih döneminde iki yeni modül daha eklendi

YÖK Atlas programına, 2019- YKS sonrasında tercih yapacak adayların yanı sıra, yükseköğretim ve eğitim camiasındaki yönetici ve araştırmacılar için çok faydalı olacağı düşünülen “Meslek Atlası” ve “Tercih Listesi” adlı iki yeni modül daha YÖK tarafından eklendi.


- Meslek Atlası ile tercih edilecek mesleğe yönelik tüm detaylara erişilebilmekte

Adaylar Meslek Atlası Modülünde, ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan Devlet, Vakıf, KKTC ve Yabancı üniversitelerde yer alan lisans ve önlisans programları ile ilgili “meslek bazında”, önceki yılların kontenjan, yerleşme ve tercih edilme bilgilerinin detaylarını süzebilmekteler.


- Adaylar talep etti YÖK “Tercih Listesi”ni ekledi

YÖK Atlas’ı sıklıkla kullanan üniversite adaylarının dile getirerek YÖK’ten talep ettiği Tercih Listesi Modülü, 2019 tercih dönemi öncesinde YÖK tarafından yapılan çalışmalar neticesinde sisteme dâhil edildi.

YÖK Atlas kullanıcıları, basit bir üyelik adımı sonrasında, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan programlardan 50 tanesini “tercih listelerine” ekleyip, YÖK Atlas’ı tekrar kullanmak üzere sisteme tekrar girdiklerinde aynı liste üzerinden işlemlerine devam edebilmekteler.


- 2020 tercih dönemi öncesinde yeni modüllerin eklenmesi planlanıyor

Her sene eklenen yeni modüller ile içeriği genişleyen YÖK Atlas’a 2020-YKS tercih dönemi öncesinde yeni modüller eklenmesi için YÖK’te çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalarda, yükseköğretim programlarında okuyan öğrencilerin bölümden memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi ile bölümden mezunlar için hedeflenen mezun profilleri üzerinde duruluyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber