Öğrencileri Metabilişsel Olarak Okumalarını Öğretmek

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

By Brooke MacKenzie
Kavrama, elbette, okumanın bütün meselesidir. Yeterli okuyucular okudukça anlam kazanır, yeni bilgiler öğrenir, karakterlerle bağlantı kurar ve yazarın sanatının tadını çıkarır. Ancak, öğrenciler becerilerinde ses sembolü kodunu kırmaktan aktif anlam yapıcı hale gelmeye başladıkça, metinleri okurken veya hata yaptıklarında fark ettiklerinde anlamalarını her zaman izlemiyorlar.

Öğrencilerin okudukları gibi yapma eğiliminde oldukları birkaç hata kategorisi vardır. Onlar (bu küçük görme kelimeler okuma ile meydana eğilimindedir okudukları gibi onlar yerine kelimeleri ait olmayan kelimeleri ekleyebilirsiniz  olarak bir ,) fonetik hatalar yapabilir veya tamamen kelimeleri atlar. Ayrıca, noktalama işaretlerine katılmama gibi akıcılık ile ilgili hatalar yapabilir, örneğin hangi karakterin konuştuğu konusunda kafa karışıklığına yol açabilir.

Bazen bir öğrencinin hatası metnin anlamını değiştirir, diğer zamanlarda ise değiştirmez. Ancak, hatalar ne kadar az olursa çocuğun anlama o kadar fazla olacaktır.

Öğrenciler anlamalarını aktif bir şekilde izlediklerinde, hata yaptıklarında kendilerini yakalarlar ve anlayışlarını tekrar ortaya çıkarmak için bir strateji uygularlar. İzlemeyi anlama, hem kodu çözmeyi öğrenen öğrenciler hem de kod çözücüler haline gelmiş, ancak okurken aktif olarak anlam ifade etmeyenler için kritik bir beceridir.


İZLEMEYİ ÖĞRETMEK İÇİN METABİLİŞSELLİĞİ KULLANMA
Öğrenciler metabilişselliği kullandıklarında, okurken düşünmelerini düşünürler. Düşünceleri hakkında düşünebilme yeteneği, kavrayışın izlenmesi ve parçalandığında düzeltilmesi için çok önemlidir.

Küçük çocuklara metabiliş kavramını sunduğumda, düşündüğümüz ve düşlediğimiz zaman başımızdaki sesle ilgili konuşuruz. Okurken bu sesin hikayeye nasıl geri döndüğünü de konuşuyoruz. Okuduğumuz gibi, düşünceler bizim için kabarır ve bu düşüncelere dikkat etmek önemlidir. Bir hikayeyi okuyup anladığımızda, zihinlerimizin nasıl iyi hissettirdiği hakkında konuşuruz. Bir hikayeyi anlamadığımız zaman, aklımızda tamamen başka bir his var.

İZLEME ÜZERİNE MİNİ DERS
Üçüncü sınıf öğrencilerime izlemenin nasıl bir anlama geldiğini anlamalarında yardımcı olmak için etkili olduğu kanıtlanmış bir mini ders veriyorum. Bu ortak amacı tanımlayan Valerie Worth'ın “Çengelli İğne” şiirini, bir balık ve karidesle karşılaştırarak, isimlendirmeden kullanıyorum - ve ilk başlarda öğrencilere unvanı göstermiyorum. (Emily Dickinson şiiri “Miles'ı kucakladığını görmek hoşuma gidiyor” orta ve lise öğrencilerinde kullanılabilir.)

Şiiri okuduktan sonra, “Bunun ne hakkında olduğunu düşünüyorsun? Şiirde hangi kelimeler böyle düşündürür? Okurken ne hayal ediyorsunuz? ”Öğrenciler genellikle bunun bir balık veya diğer su hayvanları ile ilgili olduğunu düşündüklerini söylerler ve ben şiirde bu görüntüyle çelişen diğer çizgileri işaret ederek onları bu fikirlerden uzaklaştırmaya çalışırım.

Fikirlerini topladıktan sonra, sorularımı biraz daha derinden inceliyorum ve şiirlerini duyduklarında zihinlerinin nasıl hissettiklerini tartışıyoruz. Birçoğu şiiri tam olarak anlamamanın rahatsız edici olduğunu söylüyor. Onlara, okuyup hatalar yaptığımızda ya da çok zor olan bir şeyi okuduğumuzda benzer bir şeyin olduğunu anladım, böylece tam olarak anlamıyoruz: Aklımız iyi hissetmiyor.

Daha sonra şiirin başlığını ortaya çıkarıp bazı emniyet pimlerini çıkardım ve şiiri tekrar okuduk. Öğrencilerin birçoğu, çok komik olduğunu ortaya koyuyor. Beyinlerimizin şiirin konusunun ne olduğunu öğrendikten sonra nasıl hissettiğini tartışırız. Okuyucular olarak beynimizin nasıl hissettiğine dikkat etmemizin önemini vurguluyorum, böylece ne okuduğumuzu gerçekten anladığımızdan emin olabiliriz.

GRAFİK OLUŞTURMA
Bu mini dersten sonra, Kathy Collins'in Büyüyen Okurlar kitabındaki fikirlere dayanarak oluşturduğum bir bağlantı çizelgesini öğrencilerimle paylaşıyorum . Öğrencilerin, okudukları gibi kendilerine sormaları için aşağıdaki soruları vardır: Doğru ve sağlam görünüyor mu? Hikayeyi hayal edebilir miyim? Hikayeyi tekrar söyleyebilir miyim? Aklım iyi hissediyor mu?

Anlamanın izlenmesi ile ilgili soruları olan bir kağıt parçası.  Sorular: Doğru ve doğru görünüyor mu?  Hikayeyi hayal edebilir miyim?  Hikayeyi tekrar söyleyebilir miyim?  Aklım iyi hissediyor mu?
Brooke MacKenzie'nin İzniyle
Yazarın okuduğunu anlama için çapa çizelgesi
Tablonun alt kısmında, eğer bu sorulardan herhangi birinin cevabı hayırsa, öğrencilerin neler yapabileceklerini ana hatlarıyla belirtin: Yavaşlayın, tekrar okuyun, sesli söyleyin ve okuyun.

Öğrencilere bağımsız okuma kitapları ve bir yığın yapışkan notla izleme uygulaması yaptırdım. Bir şeyler mantıklı gelmiyorsa ve tekrar okumayı denedilerse, yapışkan bir notu not ederler ve daha sonra eşleriyle ya da benimle ne karıştırdıklarını tartışırlar. Öğrencilerle bağımsız okumaları hakkında konuşarak ve onlara küçük grup oturumlarında destek ve geri bildirim vererek, onlara izleme becerilerini daha iyi geliştirme konusunda rehberlik edebileceğimi öğrendim.

Anlamanın izlenmesi bazı öğrenciler için karmaşık bir beceri olabilir - çok fazla pratik gerektirir ve öğretmen modellemesi kritiktir. Fakat bu çaba karşılığını veriyor.

Kaynak: https://www.edutopia.org/article/teaching-students-read-metacognitively

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak