Öğrencilere Akran Geri Bildirimi Vermeyi Öğretmek

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

By Mark Gardner
Dokuzuncu sınıf öğrencilerimle ilk kez akran değerlendirmesinin yazı sürecimizin bir parçası olacağını söylediğimde, cevap neredeyse evrensel olarak olumsuz. Ne yazık ki, yazarlarımın çoğu bu etkinlikle ilgili en iyi deneyime sahip değil.

Daha güçlü yazarlarım, temel sözleşmelerin ötesine geçen bir geri bildirim almadıklarını söylerken, yeni çıkan yazarlarım temel sözleşmelerin ötesinde geri bildirim sağlama konusunda kendilerini güvende hissetmediklerini söylüyorlar. Bu hayal kırıklığı sürpriz olmamalı: Eğitimciler olarak, etkili öğretimin kasıtlı uygulama gerektiren karmaşık bir beceri olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde, öğrencilerden birbirlerine geri bildirimde bulunmalarını istediğimizde, bu da basitçe kağıt alışverişi yapmak ve hataları bulmaktan daha karmaşıktır.

Akran geribildirimini daha odaklı ve anlamlı kılmak için, kalite geribildirimini tanımlamayı, yapılandırılmış rutinler sunmayı ve diğer temel becerilerde yaptığım gibi geribildirim öğretmeyi faydalı buldum.

ETKİLİ GERİBİLDİRİMİN TANIMLANMASI
Tecrübelerime göre, birkaç lise birinci sınıf öğrencisi, güvenilir editörler olarak çalışmak için yeterince iyi yazma sözleşmelerinde uzmanlaşmıştır. Bu nedenle, öğrencilerimi birbirlerinin çalışmalarına yansıtmaya yönlendiririm - düzeltmem.

Öğrencilerim, yazarın metnini anlamlandırmak için fikir gelişimi, netlik ve düzenlemeye odaklanır. Tabii ki, karışık dilbilgisi bir okuyucunun deneyimini etkileyebilir, ancak bir akranın düzenleme işaretleriyle kafa karıştırıcı sözdizimini düzeltmeye çalışmak yerine, öğrencilerden birbirlerine tam cümleler yazmalarını istiyorum:

Bu kafa karıştırıcı çünkü konunuzu takip edemiyorum.

Bu cümlede “kim” olduklarını kafam karıştı.
Bu örneği neden metinden seçtiğinizi biraz daha açıklayın.

Kancadaki anahtar kelimeleri, sonuçta nasıl tekrarladığını seviyorum.

SPARK: Ayrıca, çocuklara kalite geri bildiriminin ne olduğunu hatırlamaları için özel bir kısaltma da sunuyorum: SPARK. Bir yazar için geri bildirimin yararlı olması için, bu ölçütlerin mümkün olduğunca çoğunu karşılaması gerekir:

Özel: Yorumlar, ayrı bir kelime, kelime öbeği veya cümleyle bağlantılıdır.

Reçeteli: Bir rahatsızlığı gidermeyi amaçlayan bir tıbbi reçetede olduğu gibi, reçeteli geribildirim de, muhtemel revizyonlar veya faydalı kaynaklara veya örneklere bağlantılar da dahil olmak üzere, çalışmayı geliştirmek için bir çözüm veya strateji sunar.

Yapılabilir: Geri bildirim okunduğunda, akran gelişim için ne gibi adımlar atılacağını bilerek ayrılır.
Başvurulan: Geri bildirim doğrudan görev ölçütlerini, gereksinimleri veya hedef becerileri gösterir.

Tür: Tüm yorumların nazik ve destekleyici bir şekilde çerçevelenmesi zorunludur.

Öğrettiğim bazı gruplar hızlı bir şekilde SPARK'a giderken, diğerleri daha fazla uygulamaya ihtiyaç duyuyordu. Bu gruplar  için, bütün seslere yer açacak şekilde odaklanmış söylem sağlamak için bir danışmanlık protokolünün  veya ayar protokolünün öğrenci dostu versiyonlarını yaratıyorum  .

Ayrıca asgari sayıda kalite yorumu için bir kılavuz hazırladım, ancak öğrencilere daha azının daha fazla olduğunu söylüyorum.


SPARK GERİ BİLDİRİMİNİN MODELLENMESİ
Öğrettiğim diğer tüm becerilerde olduğu gibi, örnek öğrenci yazımına ilişkin SPARK geribildirimini modelleyerek başlıyorum. Bir metin hakkında neyin etkili veya etkisiz olduğunu ve kaliteli SPARK tabanlı yorumlar sunmayı nasıl belirlediklerini belirlemelerine yardımcı olduklarını düşündüğümde düşünce sürecimi açıklayan öğrencilerle etkileşime giriyorum. Oradan, bir sınıf olarak, bir yazarın potansiyel yararlarını değerlendirmeden önce diğer örnek geri bildirim bildirimlerini inceliyoruz.

Öğrencilere bağımsız geri bildirimde bulunma pratiği yapma şansı vermek için aynı örnek paragrafı dağıttım. Sunulan geri bildirimlerin çeşitliliğini paylaşmak için grup ve sınıf tartışmaları kullanıyoruz.

Canlı akran incelemesi zamanı geldiğinde, öğrencilere geri bildirimleri hakkında geribildirim vererek performansı değerlendiririm. Bundan sonra, öğrenciler özellikle faydalı örnekleri paylaşırlar. Öğrenciler dersten ayrılmadan önce çıkış biletlerinde sundukları en iyi geribildirimleri ve aldıkları en iyi geri bildirimleri paylaşırlar.

Sonunda, iyi bir hakem değerlendirmesi, yazarın bir metnin etkinliğini analiz etme kabiliyetini geliştirirken, iyileştirme için anlamlı bilgiler sağlamalıdır.

https://www.edutopia.org/article/teaching-students-give-peer-feedback

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak