Öğrenciler Google'den Araştırma Yaparken Bu İpuçlarını Kullanabilir

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

 Ancak günümüz dünyasında, Google Arama'yı yasal bir araştırma aracı olarak görmezden gelmek imkansızdır.

Çoğumuz merak ettiğimiz basit soruların cevaplarını Google’da arıyoruz. Bu yüzden, daha derin araştırmalara da aynı yerden başlamamız mantıklı olabilir. Peki, akademik araştırmalar için Google’ı kullanmak uygun mu? Bu, duruma göre değişir. Google’ı kütüphaneler veya akademik veri tabanları gibi diğer araştırma yöntemleriyle birleştirmek en doğrusu olacaktır. İyi haber şu ki, eğer nasıl kullanacağınızı biliyorsanız Google aramaları, araştırma yazınız ya da projenizde kullanabileceğiniz doğru ve güvenilir veriler için size yardımcı olacaktır. 

Google Araştırmaları İçin Temel İpuçları

1. Doğru kelimeleri bulmak için tırnak işareti kullanın

Normal bir aramada Google, girdiğiniz kelimeler dizisine bakar ve -kelimelerin yazılış sıralamasını dikkate almadan- bu kelimelere uygun arama sonuçlarını getirir. Bu bazen Google’ın aradığınız kelimeleri birbirinden ayırması, hatta benzer kelimelere göre sonuçlar getirmesi anlamına gelir. Eğer isterseniz Google’a kelimeleri ayırmamasını ve aramayı tıpkı sizin yazdığınız şekilde yapmasını söyleyebilirsiniz. Aramayı girdiğiniz kelimelere göre yapmak için yazdığınız kelime ya da kelime grubunu tırnak içine almanız yeterli olacaktır.

Örnek: Bu özellik kaynak ararken çok işe yarar. Alıntılamak istediğiniz sözün kime ait olduğunu bulmak mı istiyorsunuz? Sözün başına ve sonuna tırnak işareti eklerseniz çok daha doğru sonuçlar alırsınız.

Bu özelliği aynı zamanda sınıfta okuduğunuz bir kitaptan hoşunuza giden bir kısmı araştırmak ve o kısımla ilgili diğer insanların düşüncelerine ulaşmak için de kullanabilirsiniz. Yalnızca başında ve sonunda tırnak işaretleriyle aramanız yetecektir.

Bonus: Bu araç, bir bilgiyi doğrulamak için de kullanılabilir. Örneğin sosyal medyada bir yazı okudunuz ve ‘Acaba bu söz gerçekten Abraham Lincoln’a mı ait?’ diye düşündünüz. Sözü tırnak içine alarak aradığınızda doğru alıntıyı bulmanız daha kolay olacaktır.

2. Daha fazla seçeceği görmek için kelimlerin arasına “OR” yazın.

Aradığınız kelimelerin arasına büyük harflerle “OR” yazarsanız, Google her iki kelime için de arama yapacaktır.

Örnek: Bu özellik, değişik kaynakların farklı şekillerde adlandırabileceği bir konuyu araştırırken fayda sağlar. Diyelim ki iklim değişimi hakkında bir araştırma yapmanız gerekiyor. Bazı kaynaklar, iklim değişikliğinden “küresel ısınma” olarak da bahsediyor olabilir. Eğer arama çubuğuna aşağıdaki gibi yazarsanız her iki ifadeyi de içeren sonuçlara ulaşabilirsiniz:

“iklim değişikliği” OR “küresel ısınma”

3. Sonuçları elemek için tire (eksi işareti) kullanın

Arama sonuçlarını sınırlandırmak için bazı kelimeleri ve web sitelerini sonuçlardan çıkarabilirsiniz. Sonuçlarda görünmesini istemediğiniz kelime ya da sitelerin başına “-” işareti koyduğunuzda Google bu kelimeleri içeren sonuçları eleyecektir.

Örnek: Aramak istediğiniz kelime birden fazla anlama sahipse bu özellik oldukça işe yarayacaktır. Apple şirketini araştırmak ve elma (İngilizce Apple) hakkındaki sonuçları elemek istediğinizi düşünelim. Arama çubuğuna şöyle yazabilirsiniz:

apple -meyve -yiyecek

Ya da diyelim ki Muhteşem Gatsby romanı hakkında yazılmış yazılara ulaşmak ve sonuçlardan aynı isimdeki film uyarlamalarından bahseden kaynakları çıkarmak istiyorsunuz. Aramanızı şöyle yapabilirsiniz:

Muhteşem Gatsby -sinema -film

4. Aramayı tek bir site içerisinde yapmak için “site:” yazın.

“site:” (iki nokta üst üste dahil) kelimesini ve bir internet sitesini yazarsanız, aramayı yalnızca o site içerisinde yapabilirsiniz. Araştırma yapmak istediğiniz web sitesinin kendine ait bir arama özelliği yoksa veya Google kadar iyi işlemiyorsa bu özellikten faydalanabilirsiniz.

Örnek: Belli bir kaynakta, belli bir konu hakkında yazılanları okumak istediğinizi varsayalım, örneğin New York Times’ın devlet ödemeli sağlık sigortası konulu makalelerini. Sitede bu konu ile ilgili yazılar olduğunu düşünüyor ancak nerede olduğunu tam olarak bulamıyorsanız Google’ın arama çubuğuna şunları yazabilirsiniz:

site:www.nytimes.com devlet ödemeli sağlık sigortası

Bu yöntemi kullanmanın bir diğer yolu da aramanızı akademik kurumlar (“edu”) veya kar amacı gütmeyen örgütler (“org”) gibi belli tipteki kaynaklar içerisinden yapmaktır. “site:” yazdıktan sonra “org” veya “edu” kelimelerini eklemeniz yeterli olacaktır. Daha güvenilir ve araştırma tabanlı verilere ulaşmak için bu özellik oldukça işe yarar. Devlet ödemeli sağlık sigortası konusunda bu şekilde bir arama yapmak için şöyle yazabilirsiniz:

site:edu devlet ödemeli sağlık sigortası

İsterseniz bu özelliği diğerleriyle de birleştirebilirsiniz. Hatta Google’ın sunduğu birçok arama özelliğini bir arada kullanabilirsiniz. İşte buna bir örnek:

site:edu OR site:edu devlet ödemeli sağlık sigortası

5. Belirli bir ülkeden sonuçlar için “site:” ve ülke kodu kullanın

Google’ın arama algoritmasının kullanıcıların coğrafi konumlarına göre sonuçlar getirdiğini duymuş olabilirsiniz. Ancak bazı aramalar için kabuğunuzdan çıkmak ve diğer bölge veya ülkelerden sonuçlara ulaşmak işinize yarayabilir.

Örnek: Diyelim ki Suriyeli sığınmacıların Avrupa’nın farklı yerlerinde nasıl karşılandıklarını araştırmanız gerekiyor. Bulunduğunuz ülkenin basını konuyu boylu boyunca işlemiş olabilir. Ama bu konu örneğin Almanya basınında nasıl ele alındı? “site:” yazarak ve yanında Almanya’nın ülke kodunu ekleyerek (“DE”), Google’dan yalnızca Almanya’dan sonuçları getirmesini isteyebilirsiniz. Aramanız şöyle gözükecektir:

site:DE Suriyeli sığınmacılar

Google araştırmaları için işe yarayan başka ipuçları

Sadece belli bir sosyal medya platformundan sonuçlar almak için aramanıza “@[sosyal medya sitesinin adı]” ifadesini ekleyebilirsiniz.

“intitle:” yazarak sayfanın başlığında aradığınız kelimeleri içeren sonuçları görebilirsiniz.

Bir web sitesinden önce “related:” ifadesini ekleyerek benzer sitelerden sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://www.commonsense.org/education/articles/5-must-have-google-search-tips-for-students

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber