Öğrenciler Dikkat! Yeni Ortaöğretim Sisteminde 10 Madde

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Dün Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıkladığı yeni ortaöğretim sisteminde öğretmenlerin ve öğrencilerin mutlaka bilmesi gereken 10 maddeyi sizler için açıklıyoruz. 

Öğretmenleri ve öğrencileri bu 10 yeni madde bekliyor

İŞTE 10 MADDEDE YENİ EĞİTİM SİSTEMİ

1. Ders sayısı azalacak. Bakan Selçuk, daha önce yaptığı açıklamalarda ortaöğretimde ders sayısının azalacağını belirtmiş, birçok ülkede lisede 5-6 ders bulunurken Türkiye'de bu sayının 16-17 olduğunu vurgulamıştı. Selçuk, bu konuyla ilgili, "Bu çok adil bir durum değil. Çocuklarımız çok yüzeysel kalıyor" demişti.

2. Liselere Kariyer Ofisleri açılacak. Kariyer Ofisleri 9. sınıftan itibaren çocukların kendini tanıyarak (mizaç, yetenek, ilgi, değerler, kişilik ve aile) kariyer profili oluşturmasını sağlayacak. İş ve meslek tanıma yolları, kaynakları öğrencilere öğretilecek. Öğrencilerin kariyer gelişimleri takip edilecek.

3. 12. sınıflarda ders saatleri azaltılıp destek çalışmaları yapılacak.

4. Her öğrenci üniversitedeki gibi kendi istediği dersleri seçebilecek.

5. Yeni sistem ilk olarak 2020-2021 yılında 9. sınıflardan başlayacak, kademeli geçiş yapılacak. Yani gelecek yıl 9. sınıfa başlayan öğrenciler için bu sistem geçerli olacak.

6. Yeni sistemin en çok merak edilen başlıklarından biri zorunlu hale getirilecek Bilgi Kuramı dersi oldu. Öğrenciler bu derste, bilgi alanları arasındaki bağlantıları kavramaya çalışacak. Ders, öğrencilere bilgi alanları hakkında eleştirel biçimde dönüşümlü düşünme, bilginin yerini ve doğasını dikkate alma fırsatı sunacak. Bakanlığın 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı için öğretmenlere yönelik hazırladığı kitapta da Bilgi Türleri (Gündelik Bilgi, Bilimsel Bilgi, Felsefi Bilgi, Dinî Bilgi, Teknik Bilgi, Sanat Bilgisi) Bilginin imkanı (Dogmatizm, Septisizm, Kritisizm), Bilgi elde etmede akıl (Rasyonalizm-Akılcılık), Bilgi etmede sezgi (Entüisyonizm- Sezgicilik), bilgili insanın özellikleri, bilginin yaşama etkisi, evrensel değerlerin kazanılmasında bilginin önemi, bilgi ve teknoloji arasındaki ilişki, bilgi ve iletişim teknolojilerinin insan hayatına etkisi, Dezenformasyonun toplum hayatına etkisi ve toplumların bilgi toplumuna dönüşüm süreci gibi konular yer alıyor.

7. Yaparak uygulayarak öğrenme ağırlık kazanacak.

8. 12. sınıfta yenilikçi dersler olacak.

9. Öğrencinin her alandan ders alabileceği dengeli bir ders çizelgesi oluşturulacak.

10. Haziranda dersler yerine proje sunumları, portfolyo hazırlıkları gibi yaşam becerileri etkinlikleri gerçekleştirilecek.

KAYNAK: MİLLİYET/ AYKUT YILMAZ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber