Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Son birkaç yılda lise öğrencilerinin stres, endişe ve depresyonda bir artış olduğunu fark ettim. Bunun nedenleri, akademik alanda sosyal medya beklentilerine ve ev ve çevre sorunlarına etki etmek için yoğun baskıdan kaynaklanmaktadır. Ortak iş parçacığı, nedeni ne olursa olsun, öğrencilerin yaşadıkları stresle başa çıkamamasıdır.
Bir eğitimci olarak amacım, öğrencilerin hayatta başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları esnekliği ve öz-farkındalığı geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Duygusal rahatsızlığı olan öğrencilerle yıllarca çalıştıktan sonra, tüm öğrencilerin duyguları ve stres belirleyicileri tanımasına yardımcı olurken, aynı zamanda kendilerini pozitif ve kendi kendine yeten başa çıkma becerilerini keşfetmenin bir yolunu sunan, öz farkındalık ve başa çıkma becerilerini geliştirdim.
YAPI ESNEKLİĞİ İÇİN 4 ADIMLI BİR SÜREÇ
Adım 1: Öğrencilere stres oluşturucularını tanımlamalarını öğretin. Öğrencilerin nasıl hissettiklerini ve neden böyle hissettiklerini öğrenmeleri önemlidir. Her öğrencinin, geliştirdiğim bir çalışma sayfasını kullanarak onları stresli, üzgün ve üzen şeyler yapan şeyleri tanımladım .
Daha sonra öğrenciler, kendilerini güvende ve duydukları bir güven topluluğu oluşturmaya başlamak için stresli kişileri sözel olarak paylaşırlar. Sık sık kendi stres uygulayıcılarımı, aktivitenin tonunu kapsayıcı ve yargısız olan biri olarak belirlemek için öğrencilerle paylaşıyorum.
2. Adım: Öğrencilerin stres uygulayıcılarıyla birlikte sunduklarında normal olarak ne yaptığını tanımlayın. Bu adımda, öğrencilere iyi ya da kötü olup olmadığını düşünmek için durmadan ya da bir tür okul ya da toplumsal kural ihlal etmeden, her stres etkisine karşı içgüdüsel ve ilk tepkilerini yazmalarını söylüyorum. Bir kez daha kullanmaları için bir çalışma sayfam var .
Her öğrencinin öz farkındalık geliştirmeye başlaması için bu aşamada toplam dürüstlüğe ihtiyaç vardır. Yine, içgüdüsel tepkimemi örnek olarak bir stres etkeni olarak paylaşıyorum.
Öğrenciler daha sonra 1 = En Kötü Tepki ve 5 = En İyi Reaksiyon olan Likert ölçeğinde tepkilerini derecelendirmek için üçüncü bir çalışma sayfası kullanırlar. Her bir Likert noktasını öğrencilerimle tanımlarım ve tartışıyorum, böylece onların tepkilerini nasıl değerlendirecekleri konusunda net bir tabloları var.
Her öğrenci kendi Likert puanlarından birini, reytingleri için bir açıklama ile birlikte paylaşır. Likert ölçeğini kullanarak, öğrencilere objektif olarak eylemlerine bakma ve değerlendirme yapmalarını öğretir.
Adım 3: Stresörlere cevap vermek için alternatif yollar yaratın. Bu adımda, baş etme becerileri fikrini - stres veya çatışmayı olumlu ve yapıcı bir şekilde en aza indirmeye yönelik bilinçli çabaları - tanıtıyorum. Öğrenciler duygularını ve streslerini belirledikten sonra, duygularını nasıl yönlendireceklerini öğrenmeleri önemlidir.
Bir zamanlar, sınıftan kaçma eğilimi olan ve kızdığı ya da sinirlendiğinde okul zemininde saklanan duygusal rahatsızlığı olan bir öğrenciyle çalıştım. Kendisine nasıl hissettiğini anlatmak için bir başa çıkma becerisi protokolü geliştirdik (“Gerçekten çıldırıyorum çünkü ...”) ve sonra kendisinin toplanması için beş dakika boyunca sınıfın dışına çıkıp çıkamayacağını sormak zorunda kaldı. Yılsonuna kadar dışarı çıkmaya gerek duymadığı için, hislerini tanımlamak ve yapıcı bir baş etme stratejisi kullanmak, alışkanlık haline getirme alışkanlığıyla duygusal tepkilerini daha iyi düzenlemesine izin verdi.
Tüm başa çıkma becerilerinin çok yapılandırılmış veya kuralcı olması gerekmez. Olumsuz duygular için çıkış olarak çalışan başka bir öğrencim vardı. Ne zaman evde kızgın ya da üzgün hissettiyse, bir koşuya geri dönüp, annesinin sözleriyle “yeni bir erkek” olarak dönecekti.
Her öğrencinin, başa çıkma becerilerinin ne olduğunu ve stratejilerin benzersiz ve bireysel olduğu fikrini anladığından emin olmak önemlidir. Öğrenciler daha sonra kendileri için çalışabilecek beş başa çıkma stratejisinin bir listesini hazırlarlar ve sınıfın duvara koyduğum bir başa çıkma becerileri posteri hazırladım. Çeşitli başa çıkma stratejilerini içeren büyük bir listeye sahip olmak, stres oluşturuculara olumlu tepkiler vermenin harika bir görsel hatırlatıcısıdır ve öğrencilere kendi başlarına düşünemedikleri fikirleri verir.
Daha sonra öğrenciler orijinal tepkisini stres etkeni haline getirir ve daha olumlu bir baş etme becerisi ile değiştirmek için son çalışma sayfasını kullanırlar . Bu adım çok güçlüdür çünkü öğrencilere durumları ve duyguları tarafından kontrol edilmek yerine tepkilerini nasıl alacaklarını gösterir. Dış etkenleri suçlamak yerine eylemleri için sorumluluk alma ve öz-düzenleme becerilerini uygulama yetkisine sahiptirler. Öğrenciler bu yeni baş etme tarzının neden eski tepkilerinden daha yararlı olduğunu ve bir durumun sonucunu nasıl değiştirebileceğini tartışırlar.
Adım 4: Pratik uygulama ve baş etme becerilerinin sürdürülmesi. 5 dakikalık düzeltme dediğim bir egzersiz için her sınıf periyoduna zaman ayırırım. Beş dakika boyunca, öğrenciler gerçek yaşam durumlarında baş etme becerilerini nasıl kullandıklarını paylaşabilirler. Akranlardan geribildirim ve öneri isteyebilir veya mücadele edenlere önerilerde bulunabilirler. En önemlisi, topluluk bu günlük check-in'lerle güçlendiriliyor. Beş dakikayı ayırmak akademik derslerimi etkilemez ve öğrencilere olan fayda önemli ve etkilidir.
Ayrıca, öğrencilerle gayri resmi olarak kontrol edeceğim ve daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Bu bakım döneminde aktardığım en önemli fikir, baş etme becerilerinin akıcı ve esnek olmasıdır. Bir yetenek işe yaramıyorsa ya da bir öğrenci yeni bir şey denemek istiyorsa, onları her zaman yapmaya teşvik ediyorum. Onların, sadece belirli becerileri kullanabileceklerini düşünerek yakalanmamaları önemlidir, çünkü bu yeni bir stres kaynağı olabilir.
Başa çıkma becerileri, tüm öğrencilerin yaşamın stresleyicileriyle yüzleştikleri için esneklik, öz-farkındalık ve öz-düzenleme becerilerini geliştirmeleri için güçlü bir yoldur. Olumlu olarak nasıl başa çıkılacağını öğrenmek, kendilerini yansıtıcı olmalarını ve eylemlerinin sorumluluğunu almasını sağlar. En önemlisi, bu beceriler, sınıfımı terk ettikten sonra onlara fayda sağlayacak olanlardır.
By Michele Lew
Kaynak: https://www.edutopia.org/article/4-step-process-building-student-resilience