OECD 2018 ‘Eğitim Politikaları Raporunu Yayınladı" Birçok OECD Ülkesinin Yine Gerisinde Kaldı! Eğitimde Yine Sınıfta Kaldık

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

OECD 2018 ‘Eğitim Politikaları Raporunu Yayınladı" Birçok OECD Ülkesinin Yine Gerisinde Kaldı! Eğitimde Yine Sınıfta Kaldık
OECD 2018 yılı eğitim politikaları raporuna göre Türkiye her zaman ki gibi yine sınıfta kaldı. 

OECD: Açıkladı “Türkiye yol kat etti ama eğitimde kalite hâlâ sorun”
EKONOMİK Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD, ‘Eğitim Politikaları Raporu 2018’i yayınladı. 35 OECD ülkesinin eğitim politikalarının değerlendirildiği raporda, Türkiye’nin 2008-2017 […]
EKONOMİK Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD, ‘Eğitim Politikaları Raporu 2018’i yayınladı. 35 OECD ülkesinin eğitim politikalarının değerlendirildiği raporda, Türkiye’nin 2008-2017 arasında eğitimde önemli gelişmeler elde etmesine rağmen birçok OECD ülkesinin hâlâ gerisinde kaldığı belirtildi.

Raporda, Türkiye için eğitimde eşitlik ile kalitenin önemli bir sorun olmaya devam ettiğinin de altını çizildi. İşte, OECD’nin Türkiye’deki eğitimle ilgili değerlendirmeleri:

Eşitlik problem
Eğitimde eşitlik ve kalite hâlâ bir sorun. Türkiye, bunun için bazı alanlarda anahtar önceliklerini belirledi. Örneğin, lise düzeyinde katılımı arttırmak için harekete geçti. Dezavantajlı öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik düzenlemeler yaptı. Bölgeler arasında eğitimde eşitliğin sağlanması için çalıştı. Ayrıca Suriyeli öğrencilere eğitim sağladı. Mesleki eğitim ile yükseköğretime katılımın artırılmasını da temel önceliklerinden biri olarak görüyor.

Düşük beceri düzeyi
Öğrencilerini geleceğe hazırlama konusunda yüksek düzeyde bir beceri uyuşmazlığı var. Çok az sayıda girişimci ve çalışan, temel becerileri kazanmaya ihtiyaç duyuyor. Çalışanlardaki düşük beceri düzeyi üretim ve gelir artışını engelliyor.

Üç yaş düzeyinde okul öncesi eğitime katılım 2015 verilerine göre, OECD ortalamalarının altında. Bu oran OECD’de yüzde 77.8 iken, Türkiye’de yüzde 11.74.

OECD tarafından daha önce hazırlanan “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” raporunda, üye ülkelerde, öğretmenlik mesleğine yönelik talebin en fazla düştüğü ülkeler içinde Türkiye’nin ilk sırada yer aldığını ortaya koymuştu.

Türkiye’de öğretmenliğe talep dibe vurdu
OECD’nin  olarak bilinen PISA’nın öğretmenler politikası raporu 11 Haziran’da kamuoyuna açıklanmıştı.

Rapora göre, 2006 ve 2015 yılları arasında 15 yaş grubu öğrenciler içinde ileride öğretmenlik mesleğini seçmek isteyenlerin oranı (OECD ve OECD dışı ülkelerle birlikte) Türkiye’de yüzde 19 puan düşüş gösterdi. Bu oran Ürdün’de ve Endonezya’da ise yüzde 10 ve yüzde 14 oranında düşüş kaydetti.

Rapora göre 2006 yılında OECD ülkeleri içinde ileride öğretmen olmak isteyen talebelerin oranı yüzde 5,5 iken. Bu oran 2015 yılında yüzde 4,2’ye düştü.

Bu zaman dilime içinde Tayland’da öğretmen olmak isteyen talebelerin oranı yüzde 6 oranında artarken, İsviçre, Karadağ, Çin ve Avusturya’da yüzde 4 puan artış gösterdi.

OECD’ye göre, kızlar öğrenciler, erkeklere oranla da daha fazla öğretmen olmayı tercih ediyor.

Yine rapora göre, gayri safi milli hasıla oranı da kıyaslandığında, öğretmenlerin yüksek maaş aldığı ülkelerdeki talebelerin, bu mesleğe daha fazla rağbet ettiği görülüyor.

En kalabalık sınıflar
Türkiye, OECD ülkeleri içinde en kalabalık sınıflara sahip ülke sıralamasında ilk sırada, Türkiye’de sınıflarda ortalama 48 öğrenci eğitim görüyor.

Bu sıralamada, Şili sınırlardaki ortalama öğrenci sayısı 34, Japonya’da ise 33.

OECD’ye göre, öğretmen seçiminde okullara daha fazla özgürlük verilmesi, okulllardaki öğretmen açığını kapatılmasında önemli rol oynuyor.

Yani eğitimde hiç bir yol katetmeden ilerlemeye devam ediyoruz. Ülke olarak eğitimde çığır aştığımızda ülke ekonomiside şahlanıp ayağa kalkacak. Ama maalesef yanlış eğitim politikaları bizi ileri götürmeyi bırak, tam tersi sürekli geriletmekte

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak