Ocak Ayı Örnek Türkçe Soruları Üzerine

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Ocak ayı örnek sorularında yine sürpriz yoktu. Gayet güzel hazırlanmış 10 Türkçe sorusuyla karşılaştık. Zor diye niteleyebileceğimiz sorularla kolay soruların art arda geldiği LGS kıvamında sorulardan oluşturulmuş. Sorulardan çıkardığım ve öğrenciler için yol gösterici olduğunu düşündüğüm birkaç nokta üzerinde duracağım.
1- İlk iki soru birbiriyle bağlantılı sorulmuş. Geçen yıl LGS'de örneklerine rastladığımız "zor görünümlü, çözülebilir" sorulara örnek olarak ele alabiliriz. İlk etapta göz korkutuyor ama verilenler şıklara uygulandığında kolay yapılabilen bir soru. Burada özellikle verilen her bilgi, görsel vb. unsurun bir işe yaradığını bilmek lazım. LGS'de de örnek sorularda da ilk göze çarpan bu oluyor. Mutlaka bize verilen her bilginin bir işe yaradığını görüyoruz. İlk soru için anlamsız görülen tam ortadaki "yavaş, tempolu, yoğun" görselinin ikinci soru için hayati öneme sahip olduğunu görüyoruz. Yine ilk soruda ilk etapta soruyu çözmek için paragrafta verilen bilgilerin şıklarda tek tek günlerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Fakat bence bu soru bu amaçla hazırlanmamış. Çünkü böyle yaparsak yaklaşık 4-5 dakika bilgileri kontrol etmemiz gerekir. Bence bu soru okuduğunu anlamanın yanında dikkati ölçmeyi amaçlıyor. Çünkü ilk etapta soru kökünü okuduktan sonra cevaplardaki grafiklere bir göz gezdiren öğrenci tüm şıklarda pazartesi ve salı günleri için çizilen grafiklerin aynı olduğunu görebilir. Böylece önce cevap şıklarına göz gezdiren bir öğrenci üstteki metinde boş yere pazartesi ve salı günlerinin özelliklerine dikkat etmek zorunda kalmayacak. Böylece diğer günlere odaklanıp 1 dakikada çözülebilir bir soru karşısında olduğunu anlayacak. Soruya bütüncül bakmanın ve öncelikle cevap şıklarına göz gezdirmenin önemini anlatan mükemmel bir soru. Özellikle de dikkatli öğrenciler için daha zor sorular için de zaman tasarrufu sağlayan bir soru. Sözün özü bu tarz sorular sadece göz korkutur. Buna hazırlıklı olmak lazım. Ama çözümü basittir.
2- Özellikle geçen yıl marttan bu yana örnek sorularda ve LGS'de sözcük anlamının ne kadar zor olabileceğini gösteren bir soru 3. soru. Çığır açmak ve içgörü gibi öğrencileri ciddi olarak zorlayacak kelimelerin üzerine kurulmuş. Ben uzun bir süredir bu tarz soruları salt bir sözcük anlamı olarak nitelemiyorum. Hemen hemen her soruda sözcük anlamından, cümlede anlamdan, parçada anlamdan kırıntılar var. Öğrencilerin mutlaka anlam bilgisini bir bütün olarak görmeleri ve sözcük anlamını hafife almamaları (Maalesef bazı öğrencilerde bu var.) gerekiyor. 
3- Aslında 6. soru bütün anlam konularının özeti gibi. Seslenmeyi, koşulu, karşıtlığı ve söz sanatlarını bir bütün olarak bulmamızın istendiği bir dil ve anlatım sorusu. Öğrenciler için yine anlam sorularına bir bütün olarak bakmalarını öğütleyen güzel ve çeldiricileri iyi ayarlanmış bir soru. 
4- Bunların dışında 8. soru altı çizili  "hangisinden sonra"  sözcük grubuna dikkat etmeyen öğrenciler için sıkıntı oluşturabilir.
5- Sözel mantık alanından gelen 9. soru da bu sorularda kalem kağıt kullanma alışkanlığı olmayan öğrenciler için sorun oluşturabilir.
6- 10. soru da " eylülün 24'u ila 27'si" ifadesiyle  belirli bir tarih bildirmesi için illaki 24 Eylül 2021 gibi net gün ve ay arayan öğrenciler için sıkıntı oluşturabilecek güzel hazırlanmış bir soru. 
7- Kısaca yine öğretici yönü yüksek bir örnek soru grubuyla karşı karşıyayız. Yapılacak LGS için önemli ipuçları taşıyan bu aylık soruları öğrencilerimiz mutlaka deneme ciddiyetiyle çözmeli ve kaç doğru kaç yanlış gibi istatistikler yerine yanlış yaptığı soruların ince noktaları ve yanlışlarının sebepleri üzerinde durmaları gerekmektedir. Sağlıklı bir sınav süreci ve sonunda başarı dileklerimle...
Kaynak: Davut Gezer

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber