Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Türkiye’nin ihraç ettiği malların kilogram fiyatı 1.2 dolardır. Bu değerin ABD, Almanya, Güney Kore’de olduğu gibi 4-5 dolar seviyesine çıkabilmesi için katma değeri yüksek üretime geçmemiz şarttır. Bunu yapacak gücü meslek liseleri oluşturacaktır.
IQ seviyesi 120 ve üzerinde olan insanlar nitelikli bir üniversiteyi bitirebilir. Bitirdikten sonra da alanıyla ilgili faydalı işler yapabilir. 120’nin altında kalanların çok verimli biliminsanı, akademisyen, mühendis, hekim, hukukçu olması zordur. O itibarla IQ seviyesi 85-119 arası olanların mesleki okullara gitmesi doğru olan yoldur. 120 IQ üzerindeki kişiler de meslek lisesine gidebilir. Lakin onlara bu okullar biraz basit ve sıkıcı gelebilir...
21. yüzyılda her işte robotik sistemler yer alacaktır. Bu cihazların bakımı, kurulumu, gözetimi, programlanması için meslek liseden mezun olanlara daha çok ihtiyaç olacaktır.
Bu asırda hukukçu, hekim gibi meslek insanlarına olan ihtiyaç biraz azalacaktır. Zira bu işleri yazılımlar, robotlar daha nitelikli yapabilir hale gelecektir.
Dijital çağın insanının mutlaka mesleki eğitimden geçmesi lazımdır. Zira her cihaz yazılım ihitva eden elektronik ile donanmış olacaktır.
Türkiye kalkınmakta olan bir ülkedir. Kişibaşı geliri 8-10 bin dolar seviyesindedir. Orta gelir tuzağından çıkabilmemiz için endüstriyel ürün sayısının artması icap ediyor. Bu da atölyeler ve fabrikalarla mümkün olur.
Tarım, tekstil, turizm, ulaşım, üretim süreçlerinde mesleki bilgi-becerisi yüksek insanlar olur ise rekabet şansımız artar.
Ortaokul ve lise seviyesinde verilen mesleki eğitim el becerisi (psikomotor) yüksek bireyler oluşmasını sağlar.
Tarih, coğrafya, felsefe, dil, din, siyaset üzerine eğitim veren okulların sayısı azaltılmalıdır. Zira internet sayesinde uzaktan eğitim yapılarak bu branşların bilgileri her kesime ulaştırılabilir. Tarih dersi için öğretmen olmadan da bilgi iletmek mümkündür. Ders videolarını web üzerinden 24 saat yayabiliriz.
Üretimde kullanılan aygıtlar akıllı, programlanabilen, fonksiyonel, hızlı değişime göre yapılmaktadır. Bunları hızlıca kullanacak meslek sahibi insanlara daha çok ihtiyaç vardır.
Meslek bilgisi olan insanlar her türlü tamir işlerini kendileri yapabilir. Mesela elektrik bölümünü bitiren bir kişi boya, sıva, fayans, musluk, ütü vb. tamir işlerini kendisi kolayca yapabilir. Zira el yatkınlığı söz konusudur.
Üreten insanlar daha dengelidir. Ruhsal sorunlar bunlarda daha az görülür. Çünkü üretmek insana manevi huzur, moral aşılar.
www.aliozdemir.net