Neden Bazı Çocuklar Okula Gidemiyor?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Dünyada her gün milyonlarca çocuk okula gitmiyor. Bunun nedeni hasta oldukları veya okullarının öğretmen eğitimi günü için kapalı olması değil.
 

Kız çocuğu oldukları için
Somali, Mogadishu’daki bir ilkokulun bahçesinde kız çocukları toplanıyor. Burası kızların sadece yüzde 36’sının okula gittiği bir ülke. Bu durumu değiştirmek için geçtiğimiz yıl Somali’nin her yerinde Okula Gidin İnisiyatifi kuruldu. Tüm dünyadaki ilkokul mezunu çocukların yarısı kız öğrencilerden oluşuyor. Ancak kızların sadece yüzde 30’u ortaokula kayıt oluyor. Yoksulluk, güvenlik ve kültürel faktörler dolayısıyla pek çok ülkede erkek öğrenciler eğitim alırken kız çocuklar alamıyor. UNESCO’ya göre eğer mevcut oranlarda devam edersek, yoksul kız çocuklarının da ilkokul eğitimi alabilmeleri 2089 yılını bulacak.

Savaş bölgelerinde yaşadıkları için
Güney Sudan’ın Mingkaman kasabasında evlerini terk etmek zorunda bırakılmış çocuklar. Geçtiğimiz yılın sonlarında şiddet baş göstermeye başladığından beri ülkede yüz binlerce çocuk yaşadıkları evleri terk etmek zorunda kaldı. Bir çatışma bölgesinde büyümenin uzun vadeli sonuçları oldukça yıkıcı. UNICEF, dünya çapında 48.5 milyon çocuğun savaşlar ve çatışmalar dolayısıyla okula gidemediğini tahmin ediyor. Suriye okul popülasyonunun neredeyse yarısı derslere katılamıyor. Ukrayna’daki iç savaşta ise yaklaşık 290 okul yıkıldı ya da tahrip edildi.

Engelleri olduğu için
 

Engelleri olan bir çocuk Bangladeş’teki bir ilkokulda eğitim görüyor. Tüm dünyada yaklaşık 150 milyon çocuk bir engelle yaşıyor. Bunların yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde ve bu çocukların 10’da 9’u okula gitmiyor. Bunun, ulaşımla ilgili pratikte yaşanan sorunlardan – pek çok çocuk okula yürüyerek gitmek zorunda – ülkelerin engelli çocukları desteklemeyen eğitim politikalarına kadar pek çok farklı sebebi bulunuyor.

Ülkeleri fakir olduğu için
 

Kız öğrenciler Sierra Leone, Adonkia’daki hayırseverler tarafından işletilen ücretsiz bir okulda ders çalışıyor. Dünyanın bazı aşırı fakir ülkeleri, ülkedeki tüm çocuklar için bir eğitim sistemi finanse etme konusunda zorluklar yaşıyor. Ancak araştırmalar, eğer eğitime daha fazla yatırım yaparsak, yoksulluğun da daha hızlı bir oranda azalacağını gösteriyor. Ayrıca bunun uzun vadede sağlıkla ilgili yararları ve daha fazla cinsiyet eşitliği sağlama gibi etkileri de var.

Çocuk evlilikleri olduğu için
 

10.5 milyon çocuğun okula gitmediği Nijerya’daki kız çocukları. Bu çocukların yüzde 60’tan fazlası ülkenin kuzeyinde yaşıyor. Okulu bırakmalarının en büyük sebebi ise çocuk evlilikleri. Erkek çocukları da etkileniyor ancak çocuk evliliklerinin esas mağduru kız çocukları. 15 milyon kız çocuğunun 18 yaşına gelmeden evlendiği tahmin ediliyor. Çocuklar düğünden sonra eğitim sistemini terk ediyorlar. Çok az eğitim becerisiyle yaşamlarına devam eden bu çocuklar ve aileleri genellikle yoksulluk içinde yaşıyorlar.

Doğal afetler olduğu için
Filipinler’deki Haiyan tayfunundan en kötü etkilenen bölge olan Tacloban’da çocuklar, yıkılan evlerin kalıntıları arasında yollarını bulmaya çalışıyor. Depremler, seller ve salgın hastalıklar gibi öngörülemeyen olaylar, milyonlar için eğitimin durmasına sebep olabiliyor. Liberya ve Sierra Leone’deki ilk ve ortaokullar Ebola salgını dolayısıyla uzun bir süre kapalı kaldı. Liberya’daki okullar geçtiğimiz ay açılırken, Sierra Leone’deki okulların önümüzdeki günlerde açılması bekleniyor. Bu durumdan tam 3.5 milyon çocuk etkilendi.

Çok az öğretmen olduğu için
 

Birleşmiş Milletler’in belirlediği evrensel ilkokul eğitimi ile ilgili gelişim hedeflerine ulaşılması için 2015 yılının sonuna kadar 5.2 milyon öğretmenin işe alınması gerekiyor. Sahra Altı Afrika’daki ilkokula giden çocukların 5’te 1’i mezun olana kadar okuma ya da yazma öğrenemiyor. Bunun sebebi ise nitelikli öğretmen eksikliği.

Çocuk işçi olarak çalıştıkları için
 

Bir çocuk, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki bir madende altın arıyor. Dünyanın pek çok yerinde çocuklar, öğleden sonra saate bakıp okul bitiş zilinin çalmasını bekliyor. Ancak dünyada okula gitmek yerine çalışan 168 milyondan fazla çocuk var. Bu tüm dünyadaki çocukların yüzde 11’ini oluşturuyor. Bu çocukların yarısı tarımda ve yaklaşık 3’te 1’i de hizmet sektöründe çalışıyor.

Kötü tuvalet koşulları olduğu için
 

Dünyanın pek çok yerinde tuvalete gitmek, parmak kaldırıp izin istemek kadar kolay bir şey değil. Tuvaletlerin ortak olması nedeniyle mahremiyet eksikliği, tuvalet atık sistemlerinin olmaması ve su kesintisi yüzünden pek çok kız çocuğu – özellikle de adet gören ergenler – okula gitmiyor. En az gelişmiş ve düşük gelirli ülkelerin sadece yüzde 45’inde uygun tuvalet tesisleri bulunuyor. Bangladeş’teki bir okul tuvaleti programı, kız çocuklarının okula kayıt olmasında yüzde 11’lik bir artış sağladı.

Okul olmadığı için
 

Dünyanın bazı yerlerinde hiç okul bulunmuyor. Gelişmekte olan ülkelerde pek çok çocuk hava koşulları izin verdiği sürece dışarıda eğitim görüyor. Ve pek çok okulda sıra ya da yeterli ekipman bulunmuyor. Sahra Altı Afrika’da 95 milyondan fazla okul çocuğunun bir okul sırası yok. Dünya çapında bu sayının 400 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: http://www.aworldatschool.org/news/entry/10-reasons-why-children-dont-go-to-school-1350

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak