Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Özel eğitim okulları ve kurumları ile kaynaştırma uygulamaları yoluyla ortaokul ve liselerde eğitim görmekte olan görme yetersizliği olan öğrencilerin mevcut eğitim ortamlarının iyileştirilerek eğitsel materyal eksiğinin giderilmesi amacıyla MEB ve TURKCELL iş birliğiyle başlatılan proje kapsamında pilotlama çalışması başladı.
İzmir Aşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulunda 6. sınıf öğrencileri ve ortaöğrenim gören kaynaştırma öğrencilerine Braille kabartma ekran okuma ve not alma imkânı sağlayan 20 taşınabilir cihaz dağıtılarak cihazların eğitimi verildi. 27 Şubat – 1 Mart 2018 tarihleri arasında devam eden eğitimlere öğrenciler, öğretmenler ve aileler katıldı. Dağıtılan cihazlar ile eğitim süreçlerinde okuma, yazma, normal akranları ile eşit miktarda kaynağa ulaşabilme sınırlıklarının giderilmesi hedeflenmektedir. Planlanan sürecin etkililiği, temin edilen cihazların sürece katkısı ve yeterliğinin ölçülebilmesi amacıyla 3 hafta boyunca pilot çalışma yürütülerek projenin yaygınlaştırma çalışmaları başlatılacaktır.
Genel Müdürlüğümüz Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Ertan GÖV eğitim çalışmasına katılarak öğrenci, öğretmen ve velilere seslendi. GÖV, "Görme engelli bulunan öğrencilerimizin eğitimde işini kolaylaştırmayı planlıyoruz. Bu sadece eğitimle kalmıyor. Sosyalleşme ve topluma entegrasyonları da önemli. Çok daha rahat roman okuyabilecekler, başka birine ihtiyaç duymadan merak ettikleri konuları öğrenebilecekler. Ürünü önemsiyoruz ve kısa sürede adaptasyonunu yaparak görme engeli öğrencilerimize bunu kazandırmayı düşünüyoruz. En gelişmiş ülkede bulunan teknolojilerin aynısı ile kendi öğrencimize eğitim imkânı sunuyoruz. Bu devletimizin pozitif ayrımcılığıdır." diye konuştu.
Genel Müdürlüğümüzce yürütülen proje ile görme yetersizliği olan öğrencilerin mevcut eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, eğitsel materyal eksiğinin giderilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda görme yetersizliği olan öğrencilerin yazılı materyallere ulaşımı konusundaki kısıtlılıkları gidererek fırsat eşitliği sağlayacak, yazı yazma gereçleri ile ilgili zorlukları azaltıp yazdıkları notların muhafaza edilmesi ve erişilebilir olması imkânını sağlayacak, brail alfabesi ile latin alfabesi arasında çift yönlüdönüştürme sağlayarak öğrencilerimize normal gelişim gösteren akranları ve öğretmenleri ile yazılı iletişim kurabilme imkânı sağlayacaktır. Cihaz ile EBA portalı üzerindeki elektronik kitaplar ve daha pek çok yazılı dokümana görme yetersizliği olan öğrencilerimizin engelsiz erişimini sağlamak, eğitim ortamlarında öğretmen ve öğrenci etkileşimini artırmak, öğrencilerimize kendilerini ifade etme konusunda yeni alternatifler sunmak mümkün olabilecektir.
Üzerinde öğrencilerin Braille alfabesiyle not almasını mümkün kılan tuşları ve okuma ekranı bulunan mini tablet boyutundaki cihaz, Braille alfabesiyle yazılmış kitaplara göre daha hafif ve daha küçük olduğu için kolay taşınma özelliğine sahiptir. Cihaz, hafıza kartı sayesinde yaklaşık 200 -300 bin kitabı kaydetmeye imkân sağlamaktadır. İhtiyaca göre hafıza kartına aktarılan metinlere ya da bilgisayara ve mobil cihazlara bağlanarak ekranlarındaki metne erişim sağlanmaktadır. Öğrenciler bu cihazla not alabilme imkânına da sahipler. Bu notlar başka cihazlara aktarılabildiği gibi bağlandığı bilgisayara yüklenirken yazı diline çevrilmektedir. Böylece Braille alfabesini bilmeyen bir kişi de görme engelli öğrencilerin yazdıklarını okuyabilmektedir. Böylelikle görme yetersizliği olan öğrencilerimizle gören öğretmenleri ve yakınları arasında ilk defa çift yönlü yazılı iletişim kurabilme imkânı da sağlanmıştır. Mobil teknolojiler ve bilgisayarlara da bağlanabilen cihaz, alfabeleri birbirine kısa sürede dönüştürebilme özelliği sayesinde görme engellilerin okuyabileceği kitapların sınırını ortadan kaldırmakta ve akranları ile eşit miktarda yazılı kaynağa erişim imkânı sunmaktadır.