Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Yeni Şafak Gazetesinden Ahmet Fatih Erturan'ın haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu'da görev yapacak öğretmenlere maaş ve kıdem teşviği üzerinde çalışıyor. Buna göre, dezavantajına göre bölgeler altı dereceye ayrılacak. Her bir bölgenin ücreti de zorluk derecesine bakılarak belirlenecek. Bu öğretmenlerin kıdemleri de diğer öğretmenlere göre yükseltilecek...
Milli Eğitim Bakanlığı'nın '2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan Doğu ve Güneydoğu'da görev yapan öğretmenlerin çalışmasına yönelik kurulacak teşvik mekanizmasında sona gelindi. Milli Eğitim ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ortak yürüttüğü teşvik çalışmasında öğretmenlere müjdeli haberler verilecek. Teşvik tamamlandığında projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak.
BÖLGELERİNE GÖRE DEĞİŞECEK
Bakanlığın hazırladığı teşvik mekanizmasına göre 'dezavantajlı bölgeler' olarak belirlenen Doğu ve Güneydoğu'daki bazı illerde öğretmenlere çeşitli teşvikler sağlanacak. Buna göre bölgeler, şartlarına göre ayrılacak ve her bölgeye ayrı bir teşvik verilecek. Dezavantajına göre bölgeler altı dereceye ayrılacak. Her bir bölgenin ücreti de zorluk derecesine göre belirlenecek.
5 KATINA KADAR EK ÜCRET
Düzenlemeyle birlikte bir öğretmen şartlar açısından 'en az olumsuz bölge' olarak belirlenen birinci bölgede Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın belirlediği oranda ücret alacakken şartları en ağır olan bölgedeki öğretmen 5 katına kadar fazla ek ücret alabilecek.
KIDEM DE YÜKSELECEK
Teşvik çalışmasında öğretmenlere ek ücretten sonra özlük haklarında da iyileştirme planlanıyor. Bu çerçevede kendi isteğiyle dezavantajlı bölgelerde görev isteyen öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirleyeceği süre zarfında çalışması halinde kıdemleri de arttırılacak. Öğretmen dezavantajlı bölgelerde 6 yıl görev yapması durumunda avantajlı bölgelerde çalışan öğretmenden daha kıdemli olacak.
TAYİN KOLAYLIĞI SAĞLANACAK
Milli Eğitim Bakanlığı bir önemli düzenlemeyi de tayinlerde yapacak. Buna göre Doğu ve Güneydoğu'da, bakanlığın belirleyeceği sürede görev yapan öğretmenler avantajlı bölgelere tayinini istediği takdirde kolaylık sağlanacak. Teşvik paketinin yürürlüğe girmesi ile bakanlık, öğretmenlerin taleplerine göre sözleşmeli öğretmenlik modelini bitirmeyi planlıyor.
Peki SEDAT DEĞER NE YAZMIŞTI HATIRLAYALIM..
Doğuda Çalışan öğretmene 820 TL Fazla Maaş ve 52 Puana Kadar Fazla Hizmet Puanı Teşviki
Eğitimci Yazar Sedat DEGER 3 hizmet bölgesinin 6’ya çıkartılmasını öngördüğü makalesinde öğretmen ihtiyacı fazla olan illerde öğretmenlerin 52 hizmet puanına kadar almasının sağlanmasını ve aynı şekilde 820 TL ‘e kadar “Zorunlu Hizmet tazminatı” adı altında fazla maaş ödenmesinin sağlanması ile doğu ve güney doğu illerinde öğretmen ihtiyacının bir hayli kapatılacağını ifade etti.
Doğu ve Güneydoğuda Görev Yapan Öğretmene 820 TL’ye Kadar “Zorunlu Hizmet Tazminatı Ücreti” ödenmeli;
Çalışma koşulları diğer illere göre daha zor olan ve öğretmenlerin özellikle daha kısa süre kaldığı 4. , 5. ve 6. hizmet bölge illerinde çalışan öğretmenlere çalıştığı eğitim kurumun zorunlu hizmet yükümlülüğü öngörülen hizmet alanına göre artırımlı “zorunlu hizmet tazminatı” adı altında fazladan maaş ödenmelidir.
MEB Doğudaki Öğretmene Teşvik İçin Hizmet Bölgelerini 3'ten 6'ya Çıkartıp Hizmet Puanlarını 30'dan 52'ye Çıkartmalı
Eğitimci Yazar Sedat DEGER “Milli Eğitim Bakanlığı doğuda çalışan öğretmenlere teşvik için Türkiyede’ki mevcut 3 hizmet bölgesini 6 hizmet bölgesine çıkartmalı ve şu anda en fazla alınabilen 30 hizmet puanını ise 52 hizmet puanına çıkartmalıdır.” Dedi.
Özellikle aynı bölge içinde bulunan doğu illerinin şartları bakımında düşünüldüğünde belirgin bir şekilde birbirlerinden farklı olmasına rağmen öğretmenler için aynı hizmet süre şartına ve hizmet puanına sahip olması öğretmenler açısından haksızlık oluşturmaktadır. En başta örnek vermek gerekirse; Hiç Mardin ile Hakkâri aynı hizmet bölgesinde yer alır mı diye soru sorarak konuya giriş yapmak istiyorum. Her iki İl’de de görev yapmış ve birebir yaşamış biri olarak diyorum ki Hakkâri’nin Mardin’e göre fiziki ve iklim koşulları bir hayli çok daha zor ama ne yazık ki aynı hizmet bölgesinde(eş değer alanlarda) oldukları için her iki il ’dede görev yapan öğretmenler aynı hizmet puan ve sürelerine tabi oluyorlar. O yüzden Hakkâri’de görev yapan öğretmenin zorunlu hizmet süre şartının Mardin gibi illere göre daha az olması lazım ve daha fazla hizmet puanı almalı ki öğretmenler çalıştıklarının karşılıklarının hakkıyla alabildiklerini hissedebilsinler. Aynı zamanda bu ve bunun gibi illerde kalan öğretmenlere her kaldıkları yıl için her yıl 2’şer puan arttırımlı olacak şekilde fazladan puan almalı ki istediği yere tayin ile atanabilmek için daha fazla hizmet puanı toplamak için daha fazla görev yapmaları teşvik edilmelidir.