Matematikte iyi olmak sağlığınız için iyi olabilir

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yetişkin Becerilerinin Anketi aritmetik becerileri dahil - Yetişkin Yeterlilikler Uluslararası Değerlendirme (PIAAC) için OECD'nin Programı kapsamında, çağdaş toplumlarda tam katılım için gerekli olan bilgi-işlem becerilerinde yetişkinlerin yeterlilik üzerinde temel bir bilgi kaynağıdır . PIAAC verileri, sadece ülkeler arasında değil, aynı zamanda ülkeler içinde farklı yetişkin alt gruplar arasında da sayısal yeterlilikteki büyük farklılıkları ortaya koymaktadır. Yetişkinlerin çoğu mesleki ve gündelik durumlarda aritmetik becerilerini kullanabilmeleri gerektiğinden, örneğin kararlar verirken, sayısal bilgilerle uğraşırken veya rakamların uygunluğunu değerlendirmeye çalışırken, zavallı sayıların yaşamın birçok yönüne zararlı etkileri vardır. 

Yeni bir OECD çalışma kağıdı , verileriYetişkin Becerileri Araştırması, ardı ardına yetişkinlik yeterliliği ile günlük ve işle ilgili durumlarda aritmetik kullanım yoğunluğu arasındaki bağlantıyı tanımlamaktır. Bu makale, çoğu ülkede, aritmetik uygulamalarda yoğun olarak yer almanın, eğitimden ayrıldıktan sonra becerilerini geliştirmek veya sürdürmek için çok önemli olduğunu göstermektedir. Ek olarak, uygulamalardaki yeterlilik ve katılım, rapor edilen sağlık gibi bireysel refahın geniş bir boyut yelpazesi ile pozitif ilişkilidir.

Sağlık ve aritmetik becerileri arasındaki korelasyon, çoğu ülkede ve Yetişkin Becerileri Anketine katılan ekonomilerde güçlüdür . Ortalamada, iyi sağlığa iyi raporlama olasılığı, Seviye 1 veya 5'teki erişkinlere göre, aritmetik için Seviye 4 veya 5'teki yetişkinlerde 22 puan daha yüksektir. Bu fark yaşlı yetişkinler arasında çok daha fazladır: 16-25 yaş arası çocuklar arasındaki sağlık farkı 5,5 puan, 55-65 yaş arası kişilerde ise bu oran 32 puandır. Veriler, yaş gruplarının bu uyumsuzluğunun, yaşlanmanın bir etkisinden ziyade, kuşaksal bir etkiye bağlı olduğunu göstermemektedir.

Bu analize, aritmetik faaliyetlerinde gündelik katılımın yoğunluğu eklendiğinde, yoğunluğun fakir ya da çok zayıf sağlık bildirme olasılığındaki önemli bir rol oynadığı ortaya çıkmaktadır - bireyin sayı düzeyi kadar önemlidir. Sayıda çok güçlü becerilere sahip olanların ve çok çeşitli durumlarda sıkça rastgele kullanımı olan kişilerin, diğer yetişkinlere kıyasla, her şeyin eşit olması bakımından önemli bir karşılaştırmalı sağlık avantajından yararlandıklarını ileri sürmektedir.

Temel neden, bugünün sağlık sistemlerinde, karar verme yükünün, hastalara giderek daha fazla aktarılması ve bu nedenle de kendi sağlıkları hakkında sayısal bilgileri anlaması ve bakımlarını etkili bir şekilde yönetmesidir. Aritmetik yeterliliğin artması ve sayısal becerilerin alışılmış kullanımı bu nedenle kişisel sağlık yönetiminde daha fazla etkinlik, tıbbi karar vermede daha fazla etkinlik ve tedavinin riskleri ve etkileri gibi kantitatif tıbbi göstergelerin daha iyi anlaşılması ile ilişkilidir. 

Kaynak: https://oecdeducationtoday.blogspot.com/2018/07/adult-numeracy-skills-health-effect.html

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak