Matematikte iyi olmak sağlığınız için iyi olabilir

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yetişkin Becerilerinin Anketi aritmetik becerileri dahil - Yetişkin Yeterlilikler Uluslararası Değerlendirme (PIAAC) için OECD'nin Programı kapsamında, çağdaş toplumlarda tam katılım için gerekli olan bilgi-işlem becerilerinde yetişkinlerin yeterlilik üzerinde temel bir bilgi kaynağıdır . PIAAC verileri, sadece ülkeler arasında değil, ülkeler içindeki farklı yetişkin alt gruplar arasında da sayısal yeterlilik konusundaki büyük farklılıkları ortaya koymaktadır. Örneğin, karar alırken, sayısal bilgilerle uğraşırken veya rakamların alaka düzeyini değerlendirmeye çalışırken, yetişkinlerin sayısızlık becerilerini birçok profesyonel ve günlük durumlarda kullanabilmeleri gerektiğinden, zayıf numeranın yaşamın birçok alanında zararlı etkileri vardır.

Yeni bir OECD çalışma makalesi , sayısal becerilerdeki yetişkin yeterliliği ile günlük ve işle ilgili durumlarda sayısal becerilerin kullanım yoğunluğu arasındaki bağlantıları belirlemek için Yetişkin Becerileri Anketi'nden elde edilen verileri analiz eder . Belge, çoğu ülkede, sayısal uygulamalara yoğun biçimde katılmanın, eğitimden sonra becerileri geliştirmek veya sürdürmek için çok önemli olduğunu göstermektedir. Ek olarak, yeterlilik ve uygulamalara katılım, rapor edilen sağlık gibi bireysel refah boyutlarının geniş bir yelpazesi ile pozitif yönde ilişkilidir.


Sağlık ve sayısal beceriler arasındaki korelasyon çoğu ülkede ve Yetişkin Becerileri Anketine katılan ekonomilerde güçlüdür . Ortalama olarak, iyi ve mükemmel sağlık durumlarını bildirme olasılığı, Seviye 4 veya 5'teki yetişkinler için, yüzde 1 veya daha düşük seviyedeki yetişkinlerden daha fazladır. Bu fark, yaşlı yetişkinler arasında çok daha fazladır: 16-25 yaş arası çocuklar arasındaki sağlık farkı 5.5 yüzde, oysa 55-65 yaş arasındakiler arasındaki fark 32. Veriler, yaş grupları arasındaki bu tutarsızlığın ne kadar ölçüde yaşlanmanın etkisinden ziyade kuşak bir etkiden kaynaklandığını göstermemektedir.

Bu analize, numerasi faaliyetlerine günlük katılımın yoğunluğu eklendiğinde, yoğunluğun, bir bireyin numeracy düzeyi kadar önemli olduğu gibi, zayıf veya çok fakir sağlık bildirme ihtimalinde de önemli bir rol oynadığı anlaşılmaktadır. Aritmetik konusunda çok güçlü becerilere sahip kişilerin ve çok çeşitli durumlarda ariteliği sık kullananların, diğer her şey için eşit olmak üzere, diğer yetişkinlere kıyasla önemli bir karşılaştırmalı sağlık avantajından yararlandığını göstermektedir.

Bunun temel nedeni, günümüzün sağlık sistemlerinde, karar verme yükünün giderek artan şekilde hastalara aktarılması olabilir; bu nedenle kendi sağlıkları hakkında sayısal bilgileri anlamak ve bakımlarını etkin bir şekilde yönetmek zorundadır. Bu sebeple, sayısallıkta daha fazla uzmanlık ve sayısallık becerilerinin alışılmış kullanımı, kişisel sağlık yönetiminde daha fazla etkinlik, tıbbi karar vermede daha fazla etkinlik ve tedavinin riskleri ve etkileri gibi nicel tıbbi göstergelerin daha iyi anlaşılması ile ilişkilidir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak