Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bazı öğretmenler derste anlatmadığı yerden sorar, bazıları öyle sorular sorar ki sanki öğrenci en büyük düşmanıdır. Bazılarının niyeti herkesi geçirmektir, abc sorar, bazıları gerçekten değerli öğretmendir hem çok iyi anlatır, hem öğrencisini çok iyi takip eder, hem sorularını ölçücü yapar, gerçekten öğrettiğini sorar, çalışmayanın yapamayacağı, çalışanın rahatlıkla yapacağı sınavlar yapar. Zaten hakkaniyetli bu tarz öğretmenleri öğrenciler de sever. Hatta dersinden kalan, kötü not alan öğrenciler bile onlar hakkında kötü laf etmez; öğretmenin haklı olduğunu, doğru davrandığını, yanlışın, eksiğin kendinde olduğunu bilir.
Öğretmen, öğrencisini tanır, ne anlattığını bilir, ne sorarsa ne kadarına nasıl cevap alacağını adı gibi bilir. Bütün öğretmenler bunu bilir. O bakımdan sınavları zor, orta ya da kolay yapan öğretmenin niyetidir. Aslında bütün sınavların nasıl sonuçlanacağının, öğretmenin veya soru hazırlama komisyonunun amacı belirler.
Sınavlar hangi amaçlarla yapılıyor?
Esasen biz biliriz veya sanırız ki sınavlar, iyiden kötüyü, bilenden bilmeyeni, çalışandan çalışmayanı ayırmak ve bir sıralama yapmak için yapılır. Gerçekten böyle mi peki? Sınavların yapılmasında başka amaçlar yok mu?
Dengeyi tutturmak, gerçekten ölçücü bir sınav yapmak bu kadar zor mu?
Öğrencilerin zekası bir yılda bu kadar oynamıyorsa geçen yıl 17 bin şampiyonun olduğu bir sınavda bu yıl şu ana kadar soruların tamamını doğru yapan, bir kişinin bile çıkmayışının nedeni ne?
Okul sınavlarını bir yana bırakırsak ulusal sınavlarda,
Milyonlarca insanın kaderini belirleyecek olan bu sınavların sorularını seçenler-hazırlayanlar kimlerdir?
Konularına ne kadar hakimdirler?
Yapılan sınavın dününe, bugününe ve yarınına ne kadar hakimdirler? Veya dünü bugünü olmayan ve yarınının da olmasında bir garanti görünmeyen bir sınavı hangi kıstaslara göre yapacaklarını biliyorlar mı? Öğrenci kitlesini ne kadar tanıyorlar?
Verilen eğitimin kalitesini, tarzını, stilini ne kadar biliyorlar? Soruları bunlara göre mi hazırlıyorlar?
Soru seçme-hazırlama komisyonu üyeleri eğer yukarıdaki özellikleri taşıyor ise zaten hazırlanan sınavın hiçbir sorunu olmaz, sınav bu denli infial yaratmaz, ölçücülüğü yerinde ve hakkaniyetli olur.
Peki sınavın bu denli infiale neden olacak şekilde sonuçlanmasında komisyon üyelerinin niteliğinden mi amacından mı şüpheleneceğiz?
Cahil mi zalim mi?
İnsan, milyonlarca insanın kaderini belirleyecek böylesi bir sınavda, yaptığı işin cahili değilse, hangi kötü amaçla bu derece zalim olur?
Komisyon üyelerini seçenler kimler? Onlara bu görevi verenler kimler? Onların amacı ve talimatı ne? Onlar gerçekten bilinçli kişiler mi? Bilinçli olarak mı seçildiler?
Liyakat mi? Sadakat mi?
Asıl sorulması gereken sorular bunlardır.
Bundan sonra…
Bundan sonra öğretmenler neye göre öğrencilerine rehberlik yapacak? Veliler neye göre çocuklarını sınava hazırlayacak? Şimdiki kuralların ne zamana kadar geçerli olduğunu kim bilecek? Sınava son birkaç ay kala her şeyin yeniden değişmeyeceğinin garantisini kim verecek? Bir ülkenin gençliğiyle, çocuklarıyla, geleceğiyle, psikolojisiyle oynamak bu kadar kolay mı?
Kezban Küçük