Korona Virüsü Nedeniyle Okulların Kapanmasında Kullanılabilecek UNESCO Tarafından Yayınlanan Eğitim Çözümleri

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Aşağıda, ebeveynlerin, öğretmenlerin, okulların ve okul sistemlerinin öğrencinin öğrenmesini kolaylaştırmasına ve okulun kapanma dönemlerinde sosyal bakım ve etkileşim sağlamasına yardımcı olacak eğitim uygulamalarının ve platformlarının bir listesi bulunmaktadır. Bu çözümler UNESCO'nun açık onayını taşımasa da, geniş erişim, güçlü bir kullanıcı tabanı ve etki kanıtına sahip olma eğilimindedir. Çözümlerin çoğu ücretsizdir ve bazıları birden fazla dili destekler.

UNESCO’nun internet sitesinden yayınladığı açık eğitim uygulamalarını ve platformlarını içeren liste sayesinde okullar ve öğretmenler, öğrencilerine evden öğrenme olanağı sağlarken sosyal destek ve etkileşim fırsatı da sağlayabilirler. Bu çözümlerin hepsi UNESCO’nun birebir onayını taşımasa da, geniş bir erişime, güçlü bir kullanıcı tabanına ve kanıtlanmış etkilere sahipler. Bazı araçlar birden çok dili destekliyor.

Açık eğitim uygulamaları ve platformları
ClassDojo – Sınıf toplulukları oluşturmak için öğretmenleri, öğrencilere ve velilere bağlayan ücretsiz bir uygulama. Öğretmenler, ebeveynlerle fotoğraf, video, duyuru ve anlık mesaj paylaşarak velileri de sınıf deneyimine katabiliyor. Türkçe, Çince, İngilizce, Fransızca, Japonca, İtalyanca, Korece dahil olmak üzere 20’den fazla dilde kullanılabiliyor.
EdX – Dünyanın önde gelen eğitim kurumlarından ücretsiz çevrimiçi kurslara erişim imkanı. Dili İngilizce.
EkStep – Okuma yazma ve matematik konusundaki öğrenim kaynaklarının toplamından oluşan bir açık kaynak. Dili İngilizce.
Global Digital Library  – Birden fazla dilde dijital hikaye kitabını ve başka okuma materyallerini sunarak erken dönemde okuryazarlığı teşvik eden bir dijital kütüphane. GDL şu anda 43 dilde kaynak sunuyor. 2020’nin sonunda ise hedef 100 dile ulaşmak. Platform ayrıca GDL’de var olan tüm kaynakların 300’den fazla dile çevrilmesine ve yerelleştirilmesine de olanak tanıyor.
ICT in Education Toolkit – Eğitim politikacılarına, planlamacılarına ve uygulayıcılarına, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) ile geliştirilen eğitim geliştirme programları yaratmak, planlamak ve değerlendirmek için sistematik bir süreç sağlıyor. Dili İngilizce.
Khan Academy – Ücretsiz online dersler, kurslar ve pratikler sunan kar amacı gütmeyen bir organizasyon. Khan Academy Türkçe için: http://www.khanacademy.org.tr
LabXchange– Videolar, değerlendirmeler ve simülasyonlar dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan yüksek kaliteli içeriği bir araya getiren çevrimiçi bir platform. Harvard Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi işbirliği ile hayata geçirildi. Dili İngilizce.
Mindspark – Öğrencilerin matematik öğrenmelerini ve pratik yapmalarını sağlayan çevrimiçi bir özel ders sistemi. Sistem, 2018 Eğitim BIT Eğitim Ödülü’ne aday gösterildi. Dili İngilizce.
One Billion – Kar amacı gütmeyen bir organizasyon tarafından kurulan, okuma, yazma ve matematik eğitimi veren çocuk odaklı bir uygulama. Dili İngilizce.
Seesaw – Öğrencilerin çalışmalarını kaydedip saklayabileceği, bu sayede öğretmenlerin ve velilerin öğrencilerin gelişimini takip edebileceği bir dijital portfolyo. Uygulama 55’ten fazla dilde kullanılabiliyor.
Siyavula – Online matematik ve fizik eğitimi sunan açık eğitim kaynağı Güney Afrika müfredatıyla uyumlu. Dili İngilizce.
Canlı yayın dersleri destekleyen uygulama ve platformlar
Dingtalk – DingTalk, video konferans, iş ve takvim yönetimi, katılım yönetimi ve anlık mesajları içeren ücretsiz bir iletişim ve işbirliği platformu. İngilizce ve Çince dillerinde mevcut ancak tüm dünya genelinde kullanılıyor.
Lark – Zaman sınırı olmaksızın okullara ücretsiz hizmet veren bir işbirliği paketi. Bir paket, senkronize sınıfları desteklemek için 200G ücretsiz depolama alanını ve video konferans hizmetlerini, iletişim için messenger, proje işbirliği için online etkileşim ve belgelerde işbirliği yapma imkanı, eğitim programını senkronize etmenizi sağlayan takvim ve üçüncü şahısların katılımına izin veren çalışma alanı içeriyor. İngilizce, Japonca ve Çince dillerinde mevcut ve tüm dünya genelinde kullanılıyor.
Öğretmen ve öğrencilere yönelik diğer tanınmış ve özel platformlara internetten ulaşılabilir.
Ders videoları ve kitlesel açık çevrimiçi derslerin (MOOC) üretimini destekleyen uygulamalar
Edpuzzle – Edpuzzle, öğretmenlerin tüm öğrencilerine ulaşmasını sağlayan kullanımı kolay bir platformdur. (8 milyondan fazla ders ve 20 milyondan fazla öğrenci) Dili İngilizce.
Thinglink – Görselleri notlar, linkler ya da kısa videolarla zenginleştirmeyi sağlayan bir dijital editördür. Arapça, Çince, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca dillerinde mevcut.
E-okullar için değerlendirme araçları
SELFIE: Self-reflection tool & mentoring scheme for schools – Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilen SELFIE, okulların Öğretme, öğrenme ve öğrenci değerlendirme süreçlerine dijital tekneolojiyi katmalarını sağlıyor. Program neyin iyi çalıştığını, nerelerde iyileştirmeye ihtiyacı olduğunu ve önceliklerin neler olması gerektiğinin altını çiziyor. Şu an 24 dilde mevcut ancak zaman içinde daha fazla dil eklenecek.
Öğretmenler, öğrenciler ve veliler arasındaki iletişimi destekleyen uygulamalar
ClassDojo – Yukarıda açıklaması bulunuyor.
Kaynak: https://en.unesco.org/themes/education-emergencies/coronavirus-school-closures/solutions

(Listeden Türkçe ve İngilizce kaynaklar seçilmiştir.)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak