Kiralık Ev Tutacak Öğrenciler Dikkat!

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerin en büyük telaşlarının en başında kalacak yer kaygısı geliyor. Öğrenciler bu haberi okumadan sakın ev tutmaya kalkmayın

KİRALIK EV TUTARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Emlak365.com olarak üniversiteye yeni başlayacak olan öğrencilerin kiralık ev tutmadan önce sahip oldukları yasal hakları derledik. Bu haberle birlikte öğrenciler kiralık evlerde gönül rahatlığıyla nasıl sıkıntısız yaşayacaklarını ve sıkıntılar karşısında ne yapmaları gerektiğini öğrenmiş olacak.

Üniversite hayatında öğrenci evi denildiği zaman konut artışlarında hemen bir yükselişle karşılaşırsınız. Normal bir çekirdek aileye kiralanacak ev ile öğrenciye kiralanan ev fiyatları arasında azımsanmayacak bir fark hemen hemen her zaman ortaya çıkar. Ev sahipleri ailelere farklı fiyattan evlerini kiralarken öğrencilere çok yüksek bir kira fiyatından evlerini kiralamayı tercih ediyor. Öğrenciler de kiralık ev sıkıntısından dolayı zaman zaman yüksek kira fiyatlarını ödemek zorunda kalıyor.

EV HAKKINDA ARAŞTIRMA YAPMADAN EVİ TUTMAYIN!

Öğrenciler ev kiralarken sadece evin oda sayısına ve kira tutarına bakıyorlar. Oysa evin eski kiracısının neden çıktığı, evin temel sorunları, kiralık dairenin olduğu mahalle ya da semtin nasıl olduğu gibi çeşitli araştırmalar yapmalılar.  Dikkatlice okudukları ve onlara belli haklar sağlayan kira sözleşmesi imzalamalılar. Kira sözleşmeleri öğrencilerin kiraladıkları evlerde söz hakkı sahibi olmaları sağlayan en önemli bir yazılı belgedir. Bu belge sayesinde ev sahiplerine karşı bütün haklarını özgürce kullanabilirler. Haklarından habersiz olarak ev sahibi ve apartman yöneticilerinin çeşitli baskılarına boyun eğmek zorunda kalan öğrenciler bu sözleşme sayesinde haklarını arayabilir.


 KİRA SÖZLEŞMESİ YAPMADAN KİRALIK EVDE OTURMAYIN
Öğrenciler kira sözleşmesi imzalamadan önce en fazla dikkat etmeleri gereken konu öncelikli olarak kira sözleşmesi yaptığınız kişinin evin gerçek sahibi olup olmadığını anlamak için tapuyu görmek isteyin. Eğer vekaleten imza atıyorsa bunu bildiren bir vekaletname isteyin. Kira sözleşmesinde kiralananın nerede olduğu, ne için kullanılacağı, demirbaşlar ve yerin durumu, kiranın ne kadar olduğunu hem yazı hem de rakam ile yazmak gerekiyor. Kiranın aylık ve yıllık bedelini de bu sözleşmeye dahil etmelisiniz. Kira bedelinin ne kadar artacağını da bu sözleşmeye yazmalısınız.

Kiraladığınız evin sözleşme anındaki fotoğrafını çekerek her iki kira kontratına da ekleyebilirsiniz. Fotoğrafların üzerine imza almak da ileride çıkabilecek sorunlara karşı bir önlem olabilir. Ayrıca kira sözleşmesinde en önemli dikkat edilmesi kuralların başında kira bedellerinin hangi günlerde ve nasıl ödeneceğini yer alması gerekmektedir. 

KİRALIK EV TUTAN ÖĞRENCİLERİN HAKLARI NELERDİR?

Kiralık ev tutan öğrencinin ya da öğrencilerin o evi tutan aileden kanun karşısında herhangi bir farkı bulunmuyor. Sözleşmede kiralayan olarak adı geçer ve sözleşmede belirtilen süre boyunca ev sahibi ona evi kullandırmak zorundadır. Öğrencilerin evden çıkartılabilmeleri için kirayı birçok kez geciktirmeleri ya da ödememeleri, apartman huzurunu bozan davranışlar sergilemeleri, ev diye tuttukları yeri iş yeri olarak kullanması gibi durumlardan birini ya da birkaçını yapıyor olması gerekiyor.  Bu durumlarda da hukuki süreç işlemeye başlıyor. Eğer sözleşmenizin bitimine bir ay kala ev sahibi sözleşmeyi yenilemeyeceğine dair ihtar çekmemişse, siz de böyle bir ihtar çekmemişseniz sözleşme bir yıl daha uzuyor. Eve herhangi bir zarar vermediyseler veya kira ödemelerini düzgün yaptılarsa ev sahibi depozitoyu iade etmek zorundadır. Bu kurallara uyulduğu takdirde kiralık evde hiçbir sıkıntı yaşamadan kalabilirsiniz.

Kaynak: https://www.emlak365.com/emlak-haberleri/kiralik-ev-tutacak-ogrenciler-dikkat-bu-haberi-okumadan-kiralik-ev-h21972.html

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber