KİM KORKAR 1. SINIF ÖĞRETMENİ OLMAKTAN

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1. Sınıf öğretmeni olmak emin olun öğretmenlerin en büyük tedirginlik yaşadığı sınıftır. Öğretmenlik zaten genel olarak zorluğu olan bir meslektir. Ama 1. sınıf öğretmeni olmak daha farklı bir durumdur. 

1.sınıf öğretmeni olmak , çok farklı duyguları bir arada yaşamak demektir. Sıcacık gülümsemeleriyle ve narin kollarıyla bizleri saran, gözleri ışıl ışıl bakan , yürekleri sevgi dolu ; tamamen bizlerin emeğiyle ve özverili çalışmalarıyla şekillenecek minicik öğrencilerimizle tanışacağımız için büyük bir mutluluk duyarken, çok yoğun ve yorucu bir sürece gireceğimiz için büyük endişeler de taşıyabiliriz.Daha önce defalarca 1. sınıf öğretmenliği yapsak da içimizi bir heyecan ve telaş sarar. Geceleri uykularımızda bile öğrencilerimizle ilk tanışma anımızı görür, dersler işler, hazırlıklar yaparız.Aynı gün içerisinde, kısa zaman aralıklarıyla çok farklı ruh hallerine bürünebiliriz. 1.sınıf öğretmenlerinin ailesi ve yakın çevresi bile bu süreçten etkilenir. 1.sınıf öğretmenlerinden ;
* Çok yorgunum, yerimden kalkacak halim yok.
* Çok yoğunum, gelebileceğimi sanmıyorum.
*Boğazım ağrıyor, sesim kısıldı, laranjitim var.
* Şu birinci dönemi bir atlatayım , normal yaşantıma döneceğim inşallah ,gibi ifadeleri sık sık duyabiliriz. 
Dört defa 1.sınıf öğretmenliği tecrübesi yaşayan bir meslektaşınız olarak bu zor ve yorucu dönemi rahat bir şekilde geçirebilmeniz , mutluluk ve heyecan veren anlarına daha fazla yoğunlaşabilmeniz, unuttuğunuz bazı önemli noktaları hatırlayabilmeniz için hazırladığım önerileri siz değerli meslektaşlarımla paylaşmak istiyorum.
ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN HAZIRLIKLAR
1-Öğrencilerimize isimleriyle hitap ederek, onlara kendilerini değerli hissettirebilmek için yaka kartları hazırlayabiliriz.Bu kartları hazır alabileceğimiz gibi, çok farklı şekillerde kendimiz de hazırlayabiliriz.Okulumuzda sınıf listemizi teslim aldığımızda , önceden hazırladığımız kartlara isimleriyle birlikte sınıf ve şube adlarını yazarak ,ilk tanışma anından itibaren kullanmaya başlayabiliriz. 
2- Öğrencilerimizin birbirlerini tanımalarına , kaynaşmalarına yardımcı olacak , eğlendirecek şarkılar öğrenebilir ,bunları beden perküsyonu ya da oyunla bütünleyebiliriz.Kendi yazdığımız sözlere müzik ekleyebiliriz.Yaratıcılığımızı kullanarak farklı materyallerle tanışma oyunları hazırlayabiliriz. Değerli hocamız Ayhan Öztürk’ün tanışma şarkısının sözlerini örnek olması açısından sizlerle de paylaşmak isterim.
-Merhaba, merhaba , tanışalım mı?
-Merhaba, merhaba , arkadaş olalım mı?
-Benim adım Nilsun, senin adın ne ?
- Benim adım Öykü, onun adı ne ?
3- Öğrencilerimize, eğitim öğretim hayatlarının bu ilk ve çok özel gününde , hayatları boyu gülümseyen yüzlerle hatırlayacakları ve bizlerden hatıra olarak kalabilecek küçük hediyeler hazırlayabiliriz.
4-İlk haftalarda kullanacağımız çizgi çalışmalarını , 1.grup seslere ait çalışma kağıtlarını , Matematik ve Hayat Bilgisi dersleri konularına ait çalışma örneklerini hazırlamak , bizleri bu yoğun süreçte çok rahatlatacak ; kendimizi iyi ve güvende hissetmemizi sağlayacaktır. 1.sınıf öğretmenlerimiz genelde yardımcı kitap ya da okuma yazma setleri kullanma ve hangisini seçeceği konusunda telaş yaşamaktalar . Evet bu kaynakları kullanmak sınıf içerisinde işlerimizi çok daha kolaylaştırabilir , çok güzel hazırlanmış olanlar da olabilir ancak kendi öğrencilerimiz için en uygun olan çalışmaları hazırlamak inanın ki bizleri çok daha memnun edecektir ; tercih öğretmenlerimize aittir.
5-Öğrencilerimizin izlemekten zevk alacakları , kısa ve seviyelerine uygun çizgi filmler araştırıp, bilgisayarımıza yükleyebiliriz.
6- Masalcı teyze ya da masalcı amca olup, renkli kuklalar eşliğinde ya da kartondan hazırlayacağımız bir televizyon ekranında güzel masallar , hikayeler okuyabilir ; okumamızı yarıda kesip devamında olabilecekler hakkında sorular sorarak merak ve heyecan uyandırabilir; bu etkinliğe öğrencilerimizi de dahil edebiliriz.Kuklaları hazır alabileceğimiz gibi yeteneğimiz var ise kendimiz de yapabiliriz.
7-Öğrencilerimiz için farklı boyama kağıtları, mandala , mondrian vb. çalışma örnekleri belirleyip, bunları çoğaltarak kullanıma hazır şekilde dolabımızda muhafaza edebiliriz.
8-Öğrencilerimizin basit yönergelerle hazırlayabilecekleri kağıt katlama, kesme yapıştırma etkinliklerini araştırıp, örneklerini hazırlayabiliriz. ‘‘ Çocuklar kendimize birer tane kitap ayracı yapalım mı ? Hatta anne ve babamıza da yaparak hediye edebiliriz , ne dersiniz ? Paramızı koymak için bir cüzdanımız olsun ister misiniz ? gibi sorularla heves uyandırabilir ; el becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabiliriz. 
9- İlk haftalarda öğrencilerimizin sıkılmasını önlemek, farklı etkinlikler yaparak dinlenmelerine fırsatlar yaratabilmek adına çeşitli maske ve parmak kukla örnekleri hazırlayabilir, bunları öğrencilerimizle yaparak ,canlandırmalarda kullabiliriz.
10-Öğrencilerimizin okula uyumunu , arkadaşlarına kaynaşmasını sağlayacak ; okulun sıkıcı bir yer olmadığını hissettirecek ; onları eğlendirecek; sınıf içinde ya da bahçede kullanabileceğimiz müzikli oyunlar öğrenebiliriz. Geçen eğitim öğretim yılında tanışma ve birlikte çalışma imkanına sahip olduğum sayın hocalarım Tugay Başar , Tuncer Ediz Toksoy, Ayhan Öztürk ve Onur Erol ile öğrendiklerimi , büyük mutlulukla tüm derslerimde kullandım. Orff Eğitimi ve Beden Perküsyonu ile tanışmam benim için büyük bir kazanç oldu.
11-Öğrencilerimizin temiz, düzenli ve hoş görünen bir sınıfa girmeleri ilk izlenim açısından çok önemlidir. Bu nedenle bir çok meslektaşımız sınıf kapılarını ve panoları süslemektedir. Bu hazırlıklar tabii ki çok güzeldir , ancak bu düzenlemeler için kullanacağımız malzemeleri temin ederek, birlikte kullanacağımız sınıfımızı yine birlikte çalışarak oluşturmak çok daha güzel ve anlamlı olacaktır. Öğrencilerimiz daha ilk günden kendilerini sınıfının bir parçası olarak hissederek orayı temiz ve düzenli kullanmak konusunda daha hassas davranacaklardır.
12-Öğrencilerimizle ilk tanışma anımızdan başlayarak ilk hafta boyunca yaptıkları çalışmaların , etkinliklerin , güzel ve ilginç anların fotoğraflarını çekebilir, ‘‘Okulda İlk Haftam ’’ albümü oluşturarak ; öğrencilerimize ve ailelerine hoş bir anı olarak kalmasını sağlayabiliriz.
13-Öğrencilerimizin beğeneceğine inandığımız şarkılardan, türkülerden, oyun havalarından , halk oyunları ve dans müziklerinden oluşan bir müzik listesi oluşturup , ihtiyaç anında kullanmak için hazır bulundurabiliriz. Öğrencilerimiz bizlerle birlikte şarkı söylemekten, dans etmekten, el ele kol kola halay çekmekten büyük mutluluk duyacakları gibi ; bizleri kendilerini çok daha yakın hissedeceklerdir.
14-1.sınıflarda yıl sonunda geleneksel hale getirilen okuma bayramlarını ya da yıl sonu gösterilerini çok doğru bulmuyorum. Velilerin beğenisini kazanabilmek, alkışlarını alabilmek adına günlerce, saatlerce aynı çalışmaları tekrar etmek öğrencileri ve öğretmenleri yorabilmekte , sıkabilmekte ; sonuçta mükemmel bir performans sergileyememek, yanlış yaparak grubun uyumunu bozmak kaygısı öğrenciyi olumsuz etkileyebilmektedir.Bir saatlik bir gösteri için kendimizi ve öğrencilerimizi bu derece yormak ve germek yerine okulumuzda kutlanan belirli gün ve haftalara sınıfça katılmayı ya da öğrencilerimizin beceri ve yeteneklerine göre görev dağılımı yaparak yıl içinde mutlaka bir kutlamada yer almasını sağlamayı çok daha doğru buluyorum. Bu şekilde anma ve kutlama programlarına ya da farkındalık günlerine katılan öğrenciler , bu günlerin önemini çok daha iyi anlayıp , içselleştirmekteler.1.sınıf öğretmenleri olarak en azından 1. dönem kutlanacak belirli gün ve haftalarda yapılabilecek çalışmaları belirlemek , işimizi kolaylaştıracaktır. Örneğin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda sınıfça okunacak bir şiiri , 10 Kasım’da Atamızın çocuklara ya da eğitime verdiği değeri anlatan kısa bir canlandırmayı ya da 24 Kasım’da öğretmen öğrenci ilişkilerini anlatan güzel fıkraları ya da söylenecek bir şarkıyı önceden araştırıp belirleyebiliriz.
15- Öğrencilerimizin ve bizlerin ihtiyaç duyabileceğini düşünerek sıvı sabun, ıslak mendil, peçete, kolonya, toka vb. alarak sınıf dolabımızda bulundurabiliriz . Ayrıca küçük öğrencilerimiz ufak bir çarpışma ve düşme anında bile korkup, olayı büyütebileceklerinden yara bandı, hidrofil sargı bezi, pamuk, eldiven, dezenfektan madde gibi malzemeleri de temin edip , dolabımıza koyabiliriz. Küçük bir sıyrık sonucu oluşan yarayı içten bir öpücükle birlikte temizlememiz, yara bandı ile kapatmamız ya da krem sürerek rahatlatmamız bile endişelerini azaltmaya yetecektir.
16- 1.sınıfta öğrencilerimiz kalem, silgi, kalemtıraş gibi araç gereçlerini sık sık kaybedebilmekteler. Bu nedenle , bu araç-gereçlerden yedek olarak alarak sınıf dolabımızda bulundurabiliriz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber