Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Düşünün bakalım, eğer yüzlerce denemesi “başarısızlık” ile sonuçlanan Edison, yardımcısının “biz başaramadık” demesine karşılık, “hayır, biz yüzlerce yanlış yolun farkına vardık, rakiplerimizden yüzlerce adım öndeyiz” demese idi eğer, acaba evlerimizi aydınlatan ampülün keşfi için daha ne kadar beklerdik? Üstelik Edison, “başarısız” bir okul dönemine sahip olan dâhilerden idi.
Ya da çocukken sürekli “başarısızlıklar” ile nitelendirilen Tolstoy’un, hakikaten kendisinin ömür boyu “başarısız” olacağına inanmış olduğunu bir düşünsenize! O muhteşem hayat hikâyelerini okuyup, nice dersleri hangi yazardan alabilecektik?
Lisedeyken kötü notlar ile hayatının karartılması istenen bir başka isim ise Westinghouse, kendisi buharlı motor çarkının mucidi. Kim bilir ne zorluklar çekmiştir lisedeyken “başarısızsın” diyen bakışlara rağmen çabalarken!
Son olarak vereceğim örneğime şaşıracağınıza eminim. Hepiniz İbn Sina ismini duymuşsunuzdur. Paris Üniversitesinde resmi asılı olan sekiz kişiden biri. Dünyaya gelmiş geçmiş en önemli tıp bilgini. Üstelik bir matematikçi, filozof ve çok yönlü bir dâhi. Çocukken matematikten başarısız olduğu zannedilen ve matematiği yapabileceği düşünülmeyen bir öğrenci idi. Üstelik bu inanç, onun köyüne dönmesine ve vazgeçip çoban olma kararı almasına sebep olmuştu. Eğer kuyudan su çekerken almış olduğu ders olmasaydı, 16 yaşında hiçbir eğiticiye ihtiyaç duymadan dünya çapında bir tabip olabilir miydi? Zannetmiyorum!
Makalenin tamamı için: http://bilgedegisim.com/…/zebranin-basarisizligi-yaris-ati-…
Psikolog Kadir Özsöz
instagram takip: instagram.com/psk.kdrozsoz/