Karneden Önce Çocuğunuzun Gözlerine Bakın

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Milyonlarca öğrenci ve veli için merakla beklenen o gün nihayet geldi. 18 Ocak Cuma günü öğrenciler karnelerini alacak. Heyecanlı bekleyiş son bulacak. Kimi için sevinç kimi için hüzün olacak. 
Eee hocam hüzün oldu mu şimdi? Pek tabii ki oldu, öğrenciler bu duyguları yaşayacak bırakın yaşasınlar zaten. Bu duygular fıtratımızda yüklü olarak dünyaya geliyoruz. ‘Hüzün’ de bir duygu unutmayınız. Duygusuz bir neslin tehlikesi çok daha vahim sonuçlar doğurur. 
Asıl sorun çocukların bu duyguları yaşamasında değil, velilerin öğrencilerin bu duygu durumlarına gösterdikleri tepkiden kaynaklanıyor. Her iki duygu durumunda da bu yaşanıyor aslında. Veliler olarak verdiğimiz tepkiler ile çocuğun yaşadığı duygu yoğunluğunu idrak edemiyoruz.
Aşağı yukarı son on yıldır öğrencilerim karnelerini velileri ile beraber almaya geliyor ve bende bu durumu gözlemliyorum. Daha şimdiye kadar “Oğlum, kızım ne hissediyorsun? ” diye soran bir veli ile karşılaşmadım. Unutmayınız ki karne çocuğun değerini ölçmüyor. Zaten bir çocuğun değeri notlar ile ölçülmemelidir. Siz anne baba olarak çocuğunuza değerli olduğunu hissettirir iseniz doğal olarak başarı kendiliğinden gelecektir. 
Veli, çocuğun mutluluğunu önemsiyor ise bu durum okul başarısından çok daha önemlidir. Zira yapılan tüm araştırmalar gösteriyor ki mutlu çocuk-mutlu insan gerek sosyal gerekse iş hayatında daha başarılı sonuçlar elde ediyor. 
Yapılan büyük hatalardan bir tanesi; çocuğu başkaları ile kıyaslamak. Velinin yaptığı en büyük hataların başında bu durum geliyor. Öğrenciyi en çok etkileyen bu durum sonunda öğrencinin okula ve öğrenmeye karşı olumsuz tavır takınmasına yol açabiliyor. Burada dikkat edeceğimiz en önemli şey öğrencinin başarısını başkalarına göre değil kendi kapasitesine göre değerlendirmek. 
Gelin bu karne gününde çocuğunuz ile karne heyecanını birlikte yaşayın.
Çocuğunuzun karnesinden önce gözlerine bakın ve ona “Ne hissediyorsun?”diye sorun…
Unutmayın sizler de bir zamanlar çocuktunuz, sizler de bir zamanlar öğrenciydiniz.

Rafet Ural

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak