İyi Öğretmenliğin Sırrı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

İçeri girin, kahve yapın. Telefon çalıyor. Billy'nin ailesi. O hasta, kardeşi ile eve bir şeyler gönderebilir misiniz lütfen? Kaynakların Teknik Yardım tarafından kopyalandığından emin olunmalıdır. Bir hata var. Hepsini tekrar yazdırın.

İlk zil çalar. Çocukları toplamak için bahçeye çık. Phoebe’nin annesi konuşmak istiyor: “Saçları bitlenmiş ve her nasılsa bu benim hatam.” Bobby’nin annesi, okulda bir hırkasını daha kaybettiği için sinirlenmiş. Emily nezle olduğu için bugünkü beden eğitimi dersine katılamayacak. Niamh’ın bu aralar iştahı kapalı, ona göz kulak olur musunuz lütfen?

Sınıfa geri dön. Kahve soğudu bile. Tıpkı dün ve bir önceki gün olduğu gibi. Yoklama yap, öğrencilerin yedikleri yemeklerin kaydını ve hesabını tut, okul sonrası kulüplerin kaydını al, öğrencilerin paltolarını dolaplara yerleştirmeye çalış. Okuma kartlarını imzala.  

İlk ders nihayet başlayabilir. Derse giriş yap. İyi gitti. Ah, işte Luke, yine geç kaldı. Girişi tekrar et. Herkesin dikkatini çekmeye çalış yeniden.

Bahçe nöbeti. Sonra da matematik dersi var. Bahçede kopan kavgayla uğraşman gerektiği için derse geç başladın. Konu yine kesirler. Sekiz yıldır öğretmenlik yapıyorsun ama şu konuyu herkesin anlayabileceği şekilde anlatmanın yolunu bir türlü bulamadın.

Öğle yemeğine az kaldı. Akşamdan kalma makarnanı yiyebilirsin. Beklemeye değer bir şey. Zil çalıyor. Shauna öğle yemeğini yanında getirmediği için ağlıyor. Ella’nın annesi aradı, okul ayakkabılarını giymediği için uzaklaştırma almasına çok sinirlenmiş. Evlerine gönderdiğim öğrenci kılavuzunu okumuş muydu acaba?

Evet, revirde bekleyen çocuklarla ilgilenme vakti. Lee için bir buz torbası. Ruby’nin başındaki şişlik iyi gözükmüyor, annesini arayayım en iyisi. Ders zili mi çaldı? Makarnanın hayal olacağını dün akşam paketliyorken biliyordum zaten. Öğleden sonra beden eğitimi dersi var, bu da demek oluyor ki eksik ya da unutulmuş spor ekipmanına biraz gözyaşı ve birkaç yaralanmaya eşlik edecek.

Sosyal hizmetler uzmanı aradı ve yarın mahkemede görüşülecek olayla ilgili tüm bilgileri istedi. Justin, Harry, Joe ve David yine Fortnite oyunu yüzünden tartıştılar. Benim işim bu mu?  

Günün bitimine beş dakika var. Okul sonrası kulübe kimler kalıyor? Eve yalnız yürüyecekler kimler? Kimler okuldan alınacak? Sahi seni kimin alacağını bilmiyor musun?

Müdür beni mi arıyormuş? Matematik müfredatını belirlemekle ilgili olmalı. Önümüzdeki hafta halletsem olur mu? Makarna hala iyi durumda mıdır acaba? Akşam yemeğinde yiyebilirim. Saat ne ara 6 oldu?

Bitkin bir şekilde eve dönüş. Şu matematik notlarıma bir kez daha bakayım. Bence iyi gözüküyor. Ve uyku zamanı. Ama sabahın 3’ünde soğuk terler içinde uyan, çünkü Billy’nin ödevini eve göndermeyi unuttuğun aklına geldi…  

“İnsanlarda fark yarattığımı biliyorum”

2019 yılında öğretmen olmanın ne demek olduğu konusunda daha dürüst olmanın ve bunu en iyi şekilde anlatmaya başlamanın zamanı geldi.

Eğer işinizde iyiyseniz, ideal bir ilk dönem yaşarsınız. Ancak kısa bir süre sonra “cicim ayları” geçmeye başlar. Yaratıcı sunumlar, enerjik dersler ve sınıfınızla ilişki kurma çabaları dönemi sonlanmıştır. Ek sorumluluklar ve roller üstlenmek zorunda kalırsınız, kontrol etmenizin mümkün olmadığı olaylar yüzünden suçlanırsınız, sosyal hayatınızın yok oluşuna şahit olursunuz ve Ağustos dışındaki her ay sürekli bir yorgunluk hissedersiniz. Suçluluk duygusu ve “asla yeterince sıkı çalışmadığınız” düşüncesi de peşinizi bırakmaz.

Şanssız öğretmenler içinse işler en başından beri bu şekildedir.

Öğretmenler en iyi, en özverili, en yüksek empatiye sahip, en nazik ve en cömert insanlardır. Meslektaşlarıma ve her gün yaptıkları onca fedakarlığa büyük bir hayranlık duyuyorum. Hayallerindeki mesleğin peşinden gitme cesaretine sahip oldukları için mücadele vermek zorunda olduklarını görmektense nefret ediyorum.  

Cevabın ne olduğunu bilmiyorum.

Bu işi istediğim zaman bırakıp başka bir şey yapabileceğimin farkındayım. Ama işimde iyiyim ve bir amaç uğruna çalışıyorum. İnsanlarda fark yarattığımı biliyorum ve bundan ötürü gurur duyuyorum. Öğretmenliği bırakmak hiçbir şeyi çözmez, arkanızda aynı problemleri yaşayan farklı insanlar bırakmış olursunuz sadece.

Gerçekçi olmak

Bir tarafım, durumu düzeltecek herhangi anlamlı bir değişimi öngörmekte zorlanıyor; diğer bir tarafımsa hiçbir şeyin değişmeyeceği gerçeğine boyun eğmiş durumda.  

Ancak şunu biliyorum, gerçekçi olmak adına beklentilerimi sürekli yeniden düzenlemem gerekiyor. Örneğin, her gününüzü kontrol altında tutma beklentisi gerçekçi değil. Öğretmek beklediğimden çok daha tepkisel ve içgüdüsel bir eylem ve açıkçası, kimse beni buna hazırlamadı. Fazla çalışmak ve her şeye hazırlıklı olmak için çabalamak sizi mahvediyor. Belirli bir kaos ve kargaşa seviyesine ayak uydurur ve bu konuda giderek daha iyi hale gelmeyi başarırsanız, işler ters gittiğinde durumu kabul edebilir ve zamanla daha mutlu olabilirsiniz.  

Yapmadığım şeyler için kendimi cezalandırmak yerine gün içindeki neşeli anları bulmalıyım ve bunlardan zevk almak için kendime izin vermeliyim. Ayrıca, sevdiğim insanlarla geçirmeye ayırdığım anlarda işimin aklımı kurcalamasına izin vermemek konusunda kendimi geliştirmem lazım.

Tüm bunlara rağmen, dünyadaki en iyi işe sahip olduğumdan eminim. Ancak lütfen, bu işin tam olarak ne olduğu konusunda gerçekçi olalım.  

Kaynak: https://www.tes.com/news/secret-teaching-accept-there-will-be-chaos

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak