İngiltere Müfredatına Yeni Bir Ders Ekliyor

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

LONDRA - İngiltere'deki öğrenciler zaten matematik, fen bilimleri ve tarih dersleri alıyorlar ama yüzlerce okul geleneksel müfredatı yeni bir konu ile genişletmeye hazırlanıyor: farkındalık.

İngiliz hükümeti yakın tarihte yaptığı bir açıklamada, çocukların zihinsel sağlığını geliştirme çalışmalarının bir parçası olarak yaklaşık 370 okulda öğrencilerin Mindfulness çalışmaları yapmaya başlayacağını duyurdu.

Programda; rahatlama teknikleri, nefes egzersizleri ve “çocukların duygularını düzenlemelerine yardımcı olan” diğer yöntemleri öğrenmek için ruh sağlığı uzmanlarıyla çalışılacak.

Programın amacı, hızla değişen dünyamızda hangi yaklaşımların çocuklara en çok fayda sağladığını incelemek. Hükümet, 2021 yılına kadar sürecek çalışmanın bu alandaki en büyük çalışmalardan biri olacağını belirtti.

Her 8 çocuktan en az 1’i zihinsel sorun yaşıyor
“Toplum olarak, zihinsel sağlığımız konusunda daha önce hiç olmadığımız kadar açık bir yaklaşıma sahibiz, ancak modern dünya çocuklar için yeni zorlukları da beraberinde getirdi,” diyor İngiltere Eğitim Bakanı Damian Hinds.

“Çocuklara ilkokuldan itibaren zihinsel sağlık, refah ve mutluluk ile ilgili sorunlar kademeli olarak tanıtılmaya başlanacak,” diye ekledi.

Bu girişim, Ulusal Sağlık Servisi tarafından yapılan bir anketin, 2017’deki değerlendirmeleri sırasında İngiltere’deki 5 ila 19 yaş arasındaki sekiz çocuktan birinin en az bir zihinsel rahatsızlıktan muzdarip olduğunu tespit etmesinden aylar sonra geldi.

Kasım ayında yayınlanan anket, 5 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda görülen zihinsel rahatsızlıkların 1999 yılında yüzde 9.7 olduğunu, ancak bu oranın 2017 yılında yüzde 11.2’ye çıktığını göstererek bir artışa işaret ediyor. 2017 yılı verilerine göre, kız çocuklarında daha çok görülen kaygı ve depresyon, 12 çocuktan 1’ini etkileyerek en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor.

Zorlayıcı sınav sistemi çocukları negatif etkiliyor
İngiltere’de bir yardım kuruluşu olan Action for Children’ın politika ve kampanyalar direktörü Imran Hussain, bu durumu “çocukların zihinsel sağlık krizi” olarak nitelendiriyor.

Hussain açıklamasına şöyle devam ediyor: “Her gün, giderek karmaşıklaşan modern dünyamıza nasıl ayak uyduracağını anlama mücadelesi veren çocuklarla ve ergenlerle karşılaşıyoruz – okul baskısı, zorbalık ve evdeki problemlerle uğraşmaya çalışmak yetmezmiş gibi bir de sosyal medya tarafından sıkıştırılıyorlar.” 

“Bu gibi sosyal hizmetler ergenlerin yaşadığı kaygı, acı ve ıstırabı hafifletmeye yardımcı olabilir ve aynı zamanda yoğun desteğe duydukları ihtiyacı da zamanla azaltabilir.”

Ancak meclisteki iki komiteden, duygusal problemleri önlemek yerine onlarla başa çıkmaya odaklandığı gerekçesiyle programın dayandığı hükümet raporlarına eleştiri geldi. Geçen Mayıs yayınlanan bir raporda Eğitim, Sağlık ve Sosyal Bakım Komiteleri, “Hükümetin stratejisi azimden yoksun ve çaresizce yardıma ihtiyaç duyan çocukların çoğuna bir fayda sağlamayacağı gibi öğretmenlerin iş yükünü de artıracak,” diye belirtildi.

Komiteler, “Özellikle erken yaşlarda çocuklar ve gençler için daha destekleyici bir ortam oluşturmada, önlemin rolü göz ardı edilmiş gibi görünüyor” dedi. Ayrıca, sosyal medyanın ve okullardaki zorlayıcı sınav sisteminin çocukların zihinsel sağlığı üzerinde özellikle olumsuz etkileri olduğunu da belirttiler.

Zihinsel sağlık sorunları utanç verici olmamalı
Ancak, Londra Üniversitesi’nde çocuk ruh sağlığı ve refahı alanında doçent olarak görev yapan ve hükümet denemelerine öncülük eden Dr. Jessica Deighton, bu girişimin kestirme çözümlerden çok daha fazlasını sunmak amacında olduğunu belirtiyor.   

“Çözümün, zihinsel sağlığa müdahale etmek olduğu düşünülüyor,” diyor. “Okul ortamlarını zihinsel sağlık konusunda daha bilinçli hale getirerek zihinsel sağlık problemlerinin utanç verici bir şey olduğu düşüncesini yıkmaya çalışacağız.”

Öğretmenleri rol yapma alıştırmaları konusunda eğitmek, rahatlama tekniklerini öğretmek ve okullara grup tartışmaları için profesyonel kişileri davet etmek gibi çeşitli yöntemlerin programa dahil olduğunu da ekliyor.

Deighton son olarak şöyle diyor, “Amacımız çocukların kısa vadede iyi hissetmesini sağlamak değil, onları hayatın ileri safhaları için daha iyi bir şekilde hazırlamak.”

Kaynak: https://www.nytimes.com/2019/02/04/world/europe/uk-mindfulness-children-school.html

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak