Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
"İlkokullarda okullaşma yüzde 100"
Bakan Yılmaz, Başbakan Yıldırım´ın "ilkokullarda okullaşma oranının yüzde 100´e çıktığına" ilişkin yaptığı açıklamaların doğru olmadığı yönünde haberler yapıldığını, ancak bu rakamların doğru olduğunu bildirdi. İlköğretimde okullaşma oranının 2002-2003 eğitim öğretim yılında yüzde 96 iken, bu oranın 2016-2017 eğitim öğretim yılında ilkokulda yüzde 95, ortaokulda ise yüzde 105´e çıktığını, bunun ikisi toplandığında yüzde 100´ün üzerinde bir rakamın ortaya çıktığını bildiren Yılmaz, 2002-2003 eğitim öğretim ortaöğretimde brüt okullaşma oranı yüzde 80 iken 2016-2017´de yüzde 106´ya çıktığını anlattı. Yılmaz, yükseköğretimde brüt okullaşma oranının da yüzde 27´den yüzde 103´e çıktığını belirterek, "Başbakanımız doğruyu söyledi değil mi? Gerçek bu olmasına rağmen, Başbakanımız da bunu ifade etmesine rağmen niye farklı bir şeye gidiyor? O zaman diyorsunuz ki Solomon Adası yerlileri var diyoruz. O zaman da ´Biz veya ben, Solomon Adası yerlisi değilim.´ diyor. Rakam bu, yaptığın yorum ayrı." ifadesini kullandı.
Suriyeli öğrencilerin okullaşma oranlarına ilişkin bir gazetede yayımlanan habere de değinen Yılmaz, haberin "Suriyelilerin 5´te ikisi okula gitmiyor." şeklinde olumsuz bir bakışı yansıttığını aktardı. "Peki Suriyelilerin 5´te üçünün okula gittiğini niye görmüyorsun?" sorusunu yönelten Yılmaz, şunları kaydetti: "İlkokul çağındaki Suriyelilerin okullaşma oranı yüzde 100. Suriye´de ortaöğretim zorunlu eğitim kapsamında değil. Oradan gelen halkın bir alışkanlığı, kabulü var, liseye evlatlarını gönderemeyeceğini düşünebiliyor. Dolayısıyla oradaki oran yüzde 20. ´Türkiye´de 5 kişiden dördü okula gitmiyor.´ deniyor. Suriye´deki durumdan çok daha iyi bir başarıyı yakaladık, bütün dünya bunu görüyor. Avrupa Birliği´nden gelenler, ´Türkiye olağanüstü büyük bir başarı kaydetti ve bunun için sonsuz teşekkür ediyoruz.´ diyor. Temel eğitimde okullaşma oranı yüzde 106, ortaokullarda yüzde 50, liselerde yüzde 22, ama toplamı yüzde 62. Eğer siz bir grubun yüzde 62´sini okullaşmaya alırsanız ve bu başlıkla haber verdiğinizde acaba bardağın dolusunu mu boşunu mu görmüş oluyorsunuz. Hep boşunu gördünüz diyelim. İşte bunlara Soloman Adası yerlileri dediğimizde yine kabul etmiyorlar ama gerçek de değişmiyor."
50 milyon liralık yatırım
Konuşmaların ardından Bakan Arslan ve Yılmaz ile Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Türk Telekom CEO’su Paul Doany ile Türk Telekom İnsan Kaynakları, Regülasyon ve Destek Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Kutlu tarafından işbirliği protokolü imzalandı. İş birliği protokolü kapsamında Türk Telekom, 2019 yılı sonuna kadar toplam 50 milyon liralık yeni yatırımla Millî Eğitim Bakanlığı ile 8 yeni proje gerçekleştirecek. Bu çerçevede, 2019 sonuna kadar 5 ayrı ilde tamamlanacak projelerle 112 derslikli toplam 6 okul, 50 yataklı yeni bir öğretmenevi ve bir öğretmenevinin bakımı ve onarımı yapılacak.