Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Avusturyalı ünlü eğitimci ve psikiyatr Rudolf Dreikurs’a göre “Bir ev için duvarlar ne ise, bir çocuk için de rutin odur. Çocuğun hayatına sınırlar ve boyutlar katar.
Rutin, değişiklik ya da esneklik gerekmeksizin gerçekten uygun olduğu için oluşturulan kişisel bir gelenektir. Yemek yedikten sonra dişinizi fırçalamak gibi basit bir şey olabilir.
Alışkanlıklar ve rutinler, çocuklar için son derece önemlidir. Çocuğun kendini güvenli hissettiği istikrarlı ve huzurlu bir çevrenin ötesinde ayrıca çocuğun zihninde bir düzen, süreklilik ve direnç hissi yaratır ve bu, çocuğun yetişkinliğe giden gelişimi için çok faydalıdır.
Çok iyi bildikleri bir şeyi yapmak, kendilerini yeterli hissetmelerini sağlayacak bir sakinlik hâali yaratır.
Bizim çocuklarla evde yaşadığımız rutinlerden bazı örnekler:
Sabah Rutini: Uyan, tuvaletini yap, kahvaltı et, giyin, ayakkabılarını giy, montunu giy ve dışarı çık.
***Öğle uykusu rutini: *Öğle yemeği hazırla, öğle yemeği ye, biraz oyun oyna, bir kitap oku ve sonra uyku zamanı.
***Akşam Rutini: *Banyo yap, pijamaları giy, dişleri fırçala, tuvalet, bir kitap oku ve uyku zamanı.
Çocuk okul çağında ise sabah rutinine okula gitmeyi, öğleden sonrası için okuldan dönmeyi ekleyebiliriz.
Okul çağındaki çocukların rutinleri okul saatlerine göre ayarlanır. Belirli bir saatte kitap okuma, ders çalışma, ebeveyn ve kardeşleri ile birlikte vakit geçirme, uyku vakti ve oyun zamanı okul rutinine göre ayarlanır. Çocuk ayarlamalar sonucu ne zaman ne yapacağını ve sorumluluklarını takip edebilir ve kendini güvende hisseder.
Sürekli değişen okul zamanı çocuğun tüm alışkanlık ve rutinlerini bozacaktır. Bir gün sabahtan bir gün öğleden sonra okulun olması, okulu, çocuk için düşman haline getirebilecektir. Çünkü rutinlerini belirli zamanlarda yapamaya çalışan çocuk, alışkanlıklarını ve rutinlerini yer değiştirmeye çalışacaktır. Bu çocuk için hiç de kolay değildir. Çocuklar istikrarı sever ve kendilerini güvende hissederler.
MEB’in canlı ders programı çocuklarımızı olumsuz etkileyecek hayat düzenlerini alt üst edecektir. MEB çocuklarımız için bu yanlıştan bir an önce dönmelidir. Çocuklarımızı rutinlerine yeniden kavuşturmalıdır.
Alıntı: Serhat Dindaş