Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
By Defne Maxwell
Öğrencilerin farklı gereksinimlerini ele almak, göz korkutucu bir görevi okuma okumasını öğretebilir. Öğrencilerden ne okudukları hakkında derin bir anlayışa sahip olmaları ve metne dayalı cevaplar vermeleri beklenir. Öğrencilerin metinle etkileşime girmesinin bir yolu, kurgu ve kurgusal olmayan metinler için sınıf seviyelerinde güçlü bir sınıf aracı olabilen yakın okumadır.
SAHNEYİ HAZIRLAMAK
Yılın başında, yakın okumanın her bir bileşeni oldukça yapılandırılmıştır, ancak yıl ilerledikçe öğrenciler daha bağımsız çalışırlar. Yakın okuma, bir amaç belirlemekle başlar. Niyeti, sınıfa “Ana fikri bulmak için okuyacağız. Ana fikir, bir makalenin ne hakkında olduğunu belirlememize yardımcı olur. ”Örneğin hayvanların çevrelerine nasıl adapte olduklarını öğrenirken, örneğin, ana fikri“ hayvanlar nasıl adapte olur ”ifadesiyle belirledik. Sayfa, öğrencilerin dikkatleri net bir hedefe ulaşmak için odaklamalarına yardımcı olur.
Bir amaç belirlendiğinde, öğrencilerin kaynaklarını okumalarını ve okumalarını izlemelerini sağlamak için makalenin her paragrafını numaralandırın. Önceden okuma stratejisi olarak, öğrenciler başlık ve resimler gibi bağlam ipuçlarına dayanarak metnin ne olacağı ile ilgili tahminlerde bulunabilirler.
BECERİ GELİŞTİRME
Okurken, öğrenciler metni açıklamak için kalem işaretlerini kullanabilir. Başlangıçta, renk kodlaması ek açıklama öğrenciler için görsel ipuçları sağlar. Renk kodlaması için ortak bir anahtar, tüm sınıfın tutarlı işaretler kullanması için sınıfın önünde görsel olarak sunulabilir.
Yılın başında, metni bir arada okuruz - önce akıcılık için, ya da öğrencilerime söylediğim gibi “ağızlarını kelimeleri tanımak”. Sonra anahtar bulma hedefiyle tekrar pasajı okuruz. sayılar, tarihler ve yerlerin adları gibi terimler. Birlikte, anahtar terimleri mavi bir kutu ile işaretleriz ve neden bu işareti yaptığımızı açıklarım.
Her anahtar terimin önemi hakkında bir mini ders tasarlıyorum. Kalın yazılmış bir kelimeyle karşılaştığımızda, kalın kelimelerin belirli bir amacı nasıl olduğunu tartışırız. Hava durumu üzerine bir makale okuduğumuzda, başlıkların nasıl kalın baskı kullandığını tartıştık. Kalın yazılmış olan bu yazı, her paragrafın konusunu bize bildirmek için bir ipucudur.
Diğer önemli terimler tarihe göre notlar olabilir. Uzaya açılan ilk İspanyol kadın Ellen Ochoa hakkında bir yazı okuduğumuzda, metinde verilen tarihleri yapışkan notlar kullanarak sıralamak için kullandık. Öğrenciler tarihi ve meydana gelen olayı yazdılar. Bu, öğrencilere bir metnin mantıklı bir bilgi akışı sağlamak için nasıl çalıştığını anlamalarına yardımcı oldu.
Birlikte pasajı okuduktan sonra, öğrenciler bağımsız olarak tekrar okurlar ve yabancı kelimelerin etrafına bir kutu koyarlar. Öğrencilerden bilinmeyen kelimeleri sınıfla paylaşmalarını ve kendi metinlerimle işaretlemelerini istiyorum. Onların geri bildirimleri, yaklaşan bir derste hangi kelimeleri öğretebileceğimi bildirir. Yeniden okunması gereken kelimeler çoğu zaman içeriğe özgü ve öğrencilerin anlamaları için zorunludur. Tekrar görmek istediğim kelimeleri belirttikten sonra, metnin anlamını tanımlarız.
Bağımsız okumayı takiben, notları tekrar duraklatmak için duraklatıp tekrar bir sınıf olarak okuruz. Okuma sırasında düşünmeyi durdurarak ve “Daha önce 'tükenme' kelimesini duymadım. Bunun ne anlama geldiğini merak ediyorum. ”Sonra kelimesine bir soru işareti koyuyoruz. Yıl ilerledikçe, adımlardan bazıları birleştirilebilir ve öğrenciler işlemin başlarında geçitlere açıklama eklemeye başlayabilirler. Güçlü okuyucular bu görevi kendi başlarına tamamlayabilir veya açık beklentiler ortaya konulduğu sürece desteğe ihtiyacı olan akranlarla çalışabilir. Açıklayıcı metin öğrencileri yavaşlatmaya ve akranlarıyla anlamlı ilişkiler kurmaya teşvik eder. Öğrenciler bir cevap bulmak için yarışmadıklarında, cevaplarının neden okudukları bağlamında anlamlı olduğunu neden eleştirel olarak açıklayabilirler.
KRİTİK SORULARI TEŞVİK ETMEK
Sonunda, öğrenciler metin hakkında oluşturduğum soruları cevaplarlar. Her seviyedeki okuyucunun katılabildiğinden emin olmak için, sorular “makalenin adı nedir?” Gibi basitten, “Bu makalenin hedef kitlesi kim ve neden?” Gibi daha karmaşık bir alana kadar değişmelidir. cevaplar için belirli öğrenciler. Anlaşmayı derinleştirmek için, öğrenciler okuduklarını tartışmaya katılabilirler. Örneğin, karakter özellikleri hakkında bir şey öğrenirken, öğrencilerden, protestocuların ne düşündüklerini, söylediklerini veya hissettiklerini gösterip, cevaplarını kanıt olarak göstermeleri istendi.
Yılın ilerleyen saatlerinde öğrenciler, akranlarına sormak için kendi sorularını geliştirmeye başlayabilirler. Öğrencilere, cevapların metindeki kanıtlarla desteklenmesi gerektiğini hatırlatın. Bir ticaret kartı formatı öğrencileri sorularla meşgul eder. Öğrenciler bir dizin kartına bir soru yazarlar ve cevaplamak için kendi masasında bir ortağa verirler. Bu basit aktivite, katılımcılara yüksek sesle soruları cevaplamakta tereddüt eden öğrencilere izin verir. Bazen kartları dönem sonunda toplarım ve sorulardan birini, öğrenciler bir sonraki dönem sınıfa girerken “şimdi yapın” olarak kullanırım.