Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Ankara Valiliği Eğitim Tesisleri Toplu Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Bugün tek bir açılış töreniyle 326 eğitim öğretim tesisini Ankaralı kardeşlerimizin hizmetine sunuyoruz. Dikkat ederseniz sadece eğitim demiyorum. Çünkü bu işin içinde bir de öğretim var. Laboratuvar deyince akla eğitim gelir ama şöyle kitabi olarak baktığımız zaman da öğretim." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, "Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen toplam 1116 derslikli 88 okulumuzu yıkarak yerlerine 2 bin 593 derslikli yeni okullar yaptık. Bugünkü hizmete aldığımız 7 bin 541 yeni derslikle Ankara'daki toplam derslik sayımızı 49 bin 700'e ulaştırmış buluyoruz. Açılışını yaptığımız yatırımlarla birlikte 184 okulumuz Ankara'da tekli eğitime geçecektir. Böylece şehrimizde tekli eğitim öğretim yapan okullarımızın oranı yüzde 95'e yükselecektir. Hâlihazırda yatırım süreçleri devam eden okullarımızın da hizmete girmesiyle bu oranı yüzde 100'e çıkaracağız. İnşallah, bu şekilde başkentimizde ikili eğitim öğretim meselesini tamamen kaldırarak eğitim öğretimle ilgili hedeflerimizde bir eşiği daha aşmış olacağız."
Derslik Sayısını 343 Binden 600 Bine Taşıdık
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son 18 yılda hazırladığımız tüm bütçelerde aslan payını eğitim öğretime ayırdık. 2002 yılında millî eğitim bütçesi sadece 7,5 milyar lirayken 2021 yılında bu rakam 147 milyar liraya yükseldi. Yükseköğrenimi dâhil ettiğimizde, eğitim öğretim bütçemiz 211 milyar lirayı aşıyor. Yine 18 yıl önce resmî, özel dâhil okul ve kurum sayımız 50 bin 877 iken bugün bu sayı 87 bin 640'a çıktı. Ülkemiz genelindeki derslik sayısını da 343 binden 600 bine taşıdık." dedi. Erdoğan konuşmasında, "Türkiye son 18 yılda eğitim öğretim altyapısını dünyada en hızlı geliştiren, en hızlı yenileyen ülkelerin başında geliyor. Daha önce biz başka ülkelerin eğitim öğretim şartlarına gıptayla bakarken şimdi birçok ülke bizim eğitim öğretim imkânlarını örnek alıyor." dedi.
Erdoğan, 4+4+4 ile eğitim öğretimi kademelere bölerek zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardıklarını ve ortaokullarda lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçmeli dersler oluşturduklarını hatırlatarak öğrencilerin oldukça geniş bir yelpazede ilgi alanları ve kabiliyetlerine göre seçmeli dersler alabildiğini bildirdi.
Eğitim Öğretim Altyapımızı Tamamen Yeniledik
Erdoğan, "Köylerdeki 667 bin evladımız okullarına saatlerce yürüyerek değil, kapısının önüne kadar gelen servis araçlarına, istisnalar dışında, binerek okuluna gidiyor. Okula gidemeyen öğrencilerimize verdiğimiz destek, burs ve kredilerle onların eğitim öğretim özlemlerini, okul hasretlerini sona erdirdik." diye konuştu.
Büyükşehirlerden ilçelere kadar okullara kütüphane ve laboratuvar kazandırmak için var güçleriyle çalıştıklarını söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti: "Ülke genelindeki toplam 29 bin adet kütüphanemizle, 2 bin 750 dijital kütüphanemizle öğrencilerimize hizmet sunuyoruz. Türkiye son 18 yılda eğitim öğretim altyapısını dünyada en hızlı geliştiren, en hızlı yenileyen ülkelerin başında geliyor. Birçok ülke bizim eğitim öğretim imkânlarını örnek alıyor."
Erdoğan, Türkiye'nin sağlık gibi eğitim öğretime yaptığı yatırımların meyvelerini de bu süreçte toplama imkânı bulduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Salgının sebep olduğu sıkıntılara rağmen eğitim öğretim faaliyetlerini ülke çapında kesintisiz sürdürebilen birkaç devletten biriyiz. 657 bini salgın döneminde olmak üzere bugüne kadar toplam 2 milyon tablet bilgisayarı öğrencilerimize ulaştırdık. Yine bu dönemde, EBA televizyon ve internet platformlarıyla da uzaktan eğitimi başarıyla yürüttük. TRT EBA Ortaokul ve TRT EBA Lise kanallarında eğitimin devamını sağladık. 13 ayrı stüdyoda binin üzerindeki öğretmenimizle yaptığımız çekimlerle 10 binden fazla televizyon ders içeriği oluşturduk. 12 bin 500 saat yayın yaptık. Uzaktan eğitimde çocuklarımızın kendi öğretmeleriyle aynı sınıftaymış gibi ders yapabilmesi için EBA canlı dersleri devreye aldık. EBA Canlı Sınıf uygulamamızda günlük 3 milyon canlı ders kapasitesini yakaladık. Uzaktan eğitime başladığımız 23 Mart 2020'den bugüne kadar 180 milyona yakın canlı ders yapılmıştır. EBA internet platformumuzda öğrenci ve öğretmenlerimize 1900'den fazla ders ve yüz binlerce içerik sunuyoruz. Bu platform 2020 yılında dünyada en çok ziyaret edilen eğitim sitesi olmuştur. Türkiye'deki tüm cep telefonu abonelerine aylık 8 GB'ye kadar EBA'ya ücretsiz erişim sağlandık. EBA'ya erişimi olmayan öğrencilerimiz için 14 bin 700 EBA destek noktası ve 176 EBA mobil destek aracı oluşturduk."
Önümüzdeki Dönemde Yeni Adımlar Atmaya Devam Edeceğiz
Hiçbir şeyin yüz yüze eğitimin yerini tutmayacağını gayet iyi bildiklerini, vaka ve hasta sayılarının azalmasına bağlı olarak peyderpey okullarda yüz yüze eğitimi başlattıklarını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: "Köy okullarımızda ve bağımsız anaokullarında 15 Şubat itibarıyla yüz yüze eğitime başladık. 1 Mart'tan itibaren de ilkokullarda haftada iki gün, özel eğitim okul ve sınıflarında ise haftada beş gün yüz yüze eğitime geçiyoruz. Yine 1 Mart'tan itibaren 8 ve 12. sınıflarda seyreltilmiş sınıf uygulamasıyla yüz yüze eğitime başlıyoruz. En kısa zamanda öğretmen ile öğrencilerimizi buluşturmak için yoğun gayret sarf ediyoruz. O güne kadar sizden temizlik, maske ve mesafe kurallarına riayet etmenizi özellikle bekliyorum."
Bakan Selçuk: "Ankara'da 2019-2020 Yıllarında 326 Eğitim Yatırımı Yapıldı"
Açılış töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Ankara'da 2019-2020 yıllarında 326 eğitim yatırımı yapıldı. Bu yatırımlarla çocuklarımızın aldıkları eğitimin kalitesinde ve öğretmenlerimizin öğrencilerine ayıracakları zamanın niteliğinde bir artış sağlamayı ümit ediyoruz." dedi.
Açılışı yapılan yatırımlarla 184 okulun tekli öğretime geçeğini bildiren Selçuk, devam eden eğitim yatırımlarıyla hedeflere çok daha yüksek seviyede ulaşacaklarını, yeni bir eğitim, okul teorisi ve uygulaması oluşturmaya gayret ettiklerini anlattı. Kovid-19 salgınının olumsuzluklarının yanı sıra bazı yeni açılımlar için de fırsat verdiğini dile getiren Selçuk, salgının "eğitim" ve "okul" kavramlarının anlamını yeniden düşünmelerine yol açtığını aktararak okul yönetimi, öğretmenler ve veliler arasında çok yüksek bir iş birliği bulunduğuna ve bunun kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Bakan Selçuk, şöyle devam etti: "Bir hayat sahnesi olarak okul, her bir çocuğumuzun değerine değer, mutluluğuna mutluluk katan hem evrensel hem millî hem de manevi erdemlerle çocuklarımızı birlikte yaşama becerilerine doğru yönelten bir kurumdur. Bu düşüncelerimiz istikametinde okullarımızın daha da iyileştirilmesi, ortamlarının daha da güzelleştirilmesi çabamız devam edecek." Selçuk, "Okullar çevresiyle, mahallesiyle bütünleşen yapılardır ve günlük hayatın içinde o mahalleye bir nefes olacağına inanıyoruz." diye konuşarak çocukların bir an önce okullarına kavuşması temennisinde bulundu ve eğitimin bir mutabakat işi, millet ödevi olduğunun altını çizdi.
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un konuşmasının ardından tören Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk açılışını yapmak üzere Kahramankazan Atatürk İlkokuluna bağlanarak orada eğitim görecek tüm öğrencilere başarılar dilemesi ile devam etti.
Açılışın tamamlanmasıyla Erdoğan, Gölbaşı Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki açılışa ve ardından Keçiören Bağlum Eğitim Kampüsünün açılışına bağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bağlantıların ardından, okulların yapımını katkıda bulunan hayırseverlerle kurdele keserek 326 eğitim tesisinin açılışını gerçekleştirdi.