Hikayeler, Güçlü Bir Sınıf Kültürü Oluşturmaya Yardımcı Oluyor

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

By Marissa Kral
Sınıf kültürünü oluşturmak için sadece rutinlere ve akademisyenlere odaklanmak cazip gelse de, güçlü bir sınıf kültürü sağlıklı sosyal ve duygusal öğrenmeye dayanır (SEL). Çocukların cevap vermeden önce akranlarını dikkatlice dinlemelerini ister misiniz? Bir doz öz düzenleme gerekecek. Öğrencilerin ellerini hayal kırıklığına uğratmak yerine bir matematik probleminin zorluğunun tadını çıkarmasını ister misiniz? Öz-kararlılık ve başarısızlıktan kurtulma becerisi alacaktır.

Paylaşılan anlatıları kullanmak, SEL becerilerini geliştirirken ya da pekiştirirken pozitif sınıf kültürü oluşturmak için etkili bir stratejidir. Ayrıca, asgari öğretmen hazırlığı gerektirir ve farklı türdeki konulara uyacak şekilde kolayca özelleştirilebilir. 


ANLATILARI OLUŞTURMAK
Paylaşılan sınıf anlatılarını tanıtmak, kişisel eylemler için sorumluluk almak, yardım istemek veya takım olarak çalışmak gibi belirli SEL becerilerine odaklanan bir dizi hikaye toplayın. Dünyadaki kültürlerde grup kimliği oluşturmak için kullanılan topluluk hikayelerinde olduğu gibi, sınıfta değer verdiğiniz bir karakter özelliğini veya becerisini örnekleyen hikayeler bulmaktır. 

Beşinci sınıf öğretmeni olarak ilk yılım boyunca, İngilizce dil sanat birimini, zorlukların üstesinden gelen insanların hikayeleri üzerine kurdum. Kızların şiddetli saldırılara rağmen okula gitme hakkı için mücadele veren en genç Nobel Ödülü sahibi olan Malala Yousafzai'nin hikayesiyle başladım. Hem makalede hem de anlatı formlarında okunan Malala'nın hikayesi, ilham karşısında hedef alabildiğine, hedef karşısında SEL ile mücadele etmeyi hedefleyen SEL becerisini net bir şekilde göstererek, mükemmel bir ilham ve lezzet karışımı sunuyor. 

Ünitedeki diğer metinler azim temasını sürdürdü. Öğrencilerin genç Esperanza takip Rising Esperanza , o ani ailesel değişim ve servet kaybı boğuşan Pam Muñoz Ryan tarafından. The Breadwinner'ın kahramanı Parvana ile birlikte mücadele ediyorlardı , çünkü toplum sarsılırken ekonomik ve yaşamı değiştiriyordu. Her hikaye SEL becerilerini hedef alırken kritik akademik hedeflere ulaştı. Sınıfta işler zorlaştığında, pes etmememiz gerektiğini hatırlatmak için Esperanza, Malala ve Parvana'dan stratejiler ödünç aldık. Hikayeleri zorluklarla sebat etmek için çığlık atarak sınıf oldu: “Malala gibi yap!” “Parvana gibi yeni bir mücadeleye katıl!” 

Öğrenciler, sınıf kurallarımıza eklemek için zorlukların üstesinden gelmek için kendi anlatılarını yazdılar. Kısa bir yazma ödevi bile, bir öğrencinin yaşamının başka bir alanında SEL becerisini başarılı bir şekilde kullandığı zaman önemli hikayeler ekleyebilir.   

İdeal olarak, paylaşılan anlatılar doğrudan sınıf konusundan gelir. Öğrenciler başarısızlıkla sebat eden bir matematikçi hakkında bilgi edindiğinde, önemli konu bilgisi bağlamı ve sebatın önemi ile ilgili temel mesaj alırlar.

Yıl boyunca ders boyunca SEL ile ilgili anlatılara bakın. Ders kitabında tarihi bir anekdete rastladığınızda ya da bilim laboratuarı sırasında ekip çalışması becerilerini gösteren bir grup öğrenci gördüğünüzde, örneği işaret etmek için dersi duraklatın. 

Bir moral konuşması veya bireysel konuşma sırasında hızlıca başvurmak için SEL anlatımlarının görsel bir hatırlatmasını tutun. Beşinci sınıf derslerimde, her bir anlatının bir veya iki cümle özeti olan SEL becerisi adını taşıyan büyük bir başlık yazdık. Duvar alanı yetersiz ise, sanal bir liste iyi çalışır. Yıl boyunca tekrar tekrar seçtiğiniz anlatılara dönmenin yollarını bulun, böylece gerçekten topluluk hikayeleri olurlar. 

BAĞLANTILAR KURMAK
Her hikaye SEL becerilerinin nasıl kullanılacağının bir örneği olarak hizmet eder. Aynı akademik beceriler geliştirmek veya işlemsel akıcılık yapmak gibi, SEL beceri gelişimi de pratik ve koçluk gerektirir. 

Anlatılar sadece bir beceri kazandırmakla kalmaz aynı zamanda geri bildirim aracı olarak da çalışır. Öğrenciler bir zorluğun ilk belirtisinde yenilgiye uğradıklarında, eylemlerinin Malala'nın esnekliği ile nasıl eşleştiğine ilişkin olarak öğrencinin yansımasını yavaşça yönlendiririm. Malala'nın gerçekte de hayal kırıklığına uğradığını ve pes ettiğini düşünüyorlardı, ancak belirli bir SEL becerisini kullanarak iyileşti. Spor tutkunu olan öğrenciler için, ünlü sporcuları içeren makaleler ve kısa öyküler çekmeyi seviyorum. En sevdikleri basketbolcunun bir kaybı ele almak veya bir takım arkadaşı ile işbirliği yapmakla ilgili bir hikayesi varsa, beşinci sınıf öğrencim, SEL becerisini denemek için bir şans bulacak. 

BECERİLERİN KURULMASI
SEL anlatılarının erken sınıf kitaplığını oluşturun ve bunları daha fazla deneme anında kullanmaya hazır olmanız için sık sık ekleyin. Yılın başında odak SEL becerilerinin bir listesini oluşturun ve daha sonra sınıf ihtiyaçlarına göre sunumlarına öncelik verin. Bazı yıllarda öfkenin yönetilmesine öncelik verdim, diğer sınıflar ise ilişki kurmaya ya da kendini savunmaya odaklanmaya daha çok ihtiyaç duyuyorlardı. 

SEL becerileri için temeli yılın başlarında yerleştirin. Bir kriz başladığında, paylaşılan bir SEL anlatımı sunmak için çok geç. Öğrenciler nadiren bir zararı yönetirken veya yumruklarını öfkeyle toplarken, yeni bir hikayeyi dikkatle dinlemek için sabır ya da metanete sahip olurlar.

Her öğrenci her hikaye ile ilgili değildir, bu yüzden farklı bağlamlarda aynı beceriyi vurgulayan çoklu hikayeler seçin. Malala'nın hikayesi, zorlukların üstesinden gelmeyi öğrenmenin etkili bir yoludur, ancak zorlukları bir adaletsizlik faili olmayan öğrencilere yardım etmeyebilir, bu nedenle yetersiz bir robotik ekibinin rekabeti göz korkutucu göründüğü zaman bile nasıl sebat ettiklerini göstermek için Yedek Parçalar kitabını kullanabilirim . Her eklenen topluluk hikayesi, sınıfın her bir SEL becerisinin nüanslarını keşfetmesine yardımcı olur. 

Küçükten başlayın ve yavaşça hikaye kütüphanenizi oluşturun veya her birimde yalnızca bir paylaşılan hikaye arayın. Paylaşılan anlatıları günlük sınıf rutinlerinize entegre etmek, öğrencilerin sosyal ve duygusal becerilerini geliştirmeleri ve güçlendirmeleri için fırsatlar sunar. 

https://www.edutopia.org/article/stories-help-build-strong-classroom-culture

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak