Herkes için kaliteli eğitim almak için, neden daha fazla finansmana ihtiyacımız var?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bugün dünya, 260 milyondan fazla çocuk, ergen ve okulda olmayan gençlerle ve 617 milyonu (ondan altısı) basit bir cümleyi okuyamayacak ya da temel matematik yapamayacak bir öğrenme kriziyle karşı karşıya. Ancak eğitim, dünya çapında eleştirel olarak yetersiz kalmaktadır. SDG 4'e ulaşacak olursak, düşük ve orta-düşük gelirli ülkelerin 39 milyar dolarlık bir yıllık finansman açığını kapatmaları gerekecektir. Bu nedenle, eğitim finansmanındaki mevcut eğilimleri araştırmak ve kalite, adaletli eğitime yatırım yapmak için zorlukları ve fırsatları belirlemek acildir.

Bu, bir GEM çalıştayında, SDG 4'e ulaşmak için fon açığını nasıl köprüleyeceğimize odaklanmış olduğumuz şeydir. Çalıştay, Küresel Eğitim ve OECD'nin yanı sıra UNESCO meslektaşlarının ve temsilcilerinin temsilcilerini bir araya getirdi. ülke yelpazesi: Bangladeş, Brezilya, Çin, Fransa, Kenya, Moğolistan ve Norveç. Çalıştaya ayrıca sivil toplum ve özel vakıf temsilcileri de katıldı. 

Üç temel konu tartıştık:

Yoksul hanehalklarının yükünü eklemeden eğitim için yerli kaynakları nasıl arttırmak;
Eğitim için uluslararası kaynakları nasıl artıracak ve yardım sağlama mekanizmalarını nasıl geliştirecek; ve
Öz kaynak sağlamak için eğitimi nasıl daha etkin bir şekilde tahsis edip kullanacaksınız.

Çalıştay, eğitim finansmanına ilişkin en son veriler ve yerel kaynakların mobilizasyonu ve harcamaları da dahil olmak üzere, eğitim finansmanındaki mevcut eğilimlere genel bir bakış ile açıldı. Ayrıca, hangi finansman politikalarının eğitimde daha iyi kalite ve eşitliğe yol açtığını da araştırdık. Katılımcılar, SDG 4'ü başarmak için fonların sadece çarpıcı bir şekilde artmasını değil, aynı zamanda en çok ihtiyaç duyulan ülkelere ve nüfusa ulaşmak için etkin bir şekilde tahsis edilmesini ve hedef alınmasını sağlamak için politika çözümleri önermiştir. 

Ayrıca, daha fazla yerli kaynağın nasıl harekete geçirileceğini ve ülkelerin eğitim hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için bunları etkin bir şekilde dağıtmayı da inceledik. Ülkelerin eğitim harcamaları konusundaki taahhütlerini yerine getirmek için daha fazla çaba sarf etmeleri gerekirken, kaynakları iyi harcamaya ve göçmenler de dahil olmak üzere en marjinal nüfusa ulaşmalarını sağlamaya odaklanmaları gerekmektedir.
Ulusal hükümetler eğitime öncelik vermemektedir ve eğitim bütçeleri en çok ihtiyaç duyulanlara ulaşmamaktadır.
Yurt içi kaynaklar küresel eğitim harcamalarının çoğunu oluşturmaktadır ve artan vergi gelirleri sayesinde payları artmaktadır. Fakat ulusal hükümetler eğitime öncelik vermiyor ve eğitim bütçeleri en çok ihtiyaç duyulanlara ulaşmıyor. Sonuç olarak, eğitim ile ilişkili hanehalkı maliyetleri, çocuklarını okula göndermeyi karşılayamayan aileler için orantısız bir yük olarak kalmaktadır.

Geliştirme yardımı da önemli bir rol oynar. Eğitim sektörüne, hem hacim hem de toplam yardımın bir parçası olarak yardım, 2002'den bu yana en yüksek seviyelere ulaşmıştır. Ancak mevcut seviyeler SDG 4'e ulaşmak için 39 milyar dolarlık yıllık finansman açığını kapatmak için hala yeterli değildir ve insani yardım Eğitim hala önerilen hedefin (tüm insani yardımların% 4'ü) yetersiz kalmaktadır. Yenilikçi, geleneksel olmayan kalkınma yardımı kaynakları, sonuç odaklı yardım ve üçgen işbirliği dahil olmak üzere bu eğilimleri tersine çevirmek için neler yapılması gerektiğini tartıştık.


BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 4, “kapsayıcı ve eşit kalitede bir eğitim sağlamayı ve herkes için hayat boyu öğrenme fırsatlarını teşvik etmeyi” amaçlamaktadır.

Müzakerelerimizin sonunda, Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın moderatörü Fanny Benedetti, atölyemizin ana paketlerini özetledi. O, dünyanın ek kaynakları seferber etmesi ve eğitim için iç harcamaları artırması gerektiğini kaydetti. Devlet ve maliye bakanlarının başkanları bu konuda öncülük etmeli ve donör ülkeler eğitim için daha fazla dış yardım sağlamalıdır. 

Bağışçılar, yardım hedeflerine olan bağlılıklarını onurlandırmalı (GSMH'nin% 0,7'si) ve kalkınma yardımlarının en az% 10'unu eğitime tahsis etmelidir. Bayan Benedetti ayrıca, ulusal yönetimlerin eğitim için yurt içi ve yurt dışı kaynaklarını daha etkin bir şekilde tahsis etme ve dağıtma ihtiyacını belirlemiş ve en dezavantajlı olanları hedef almıştır. Ülkeler arasında akran öğrenimi bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olabilir.

GEM'in sona ermesi ile, SDG 4'e ulaşacak olursak, uluslararası toplumun geleneksel olmayan kaynakların yanı sıra hem yerel hem de uluslararası kaynaklardan da yararlanması gerektiği ortaya çıkmıştır. En önemlisi, en sürdürülebilir etkiyi elde etmek için, hükümetlerin, yardım kuruluşlarının, hayırsever kuruluşların ve özel sektörün tüm büyük fon verenleri için, finansmanını güçlü ulusal planların ardında herkes için özgür ve kaliteli eğitim sağlamak amacıyla uyumlu hale getirmek kritik öneme sahiptir. 


Bu makale aynı zamanda Küresel Eğitim Ortaklığı tarafından da  yayınlandı . 

Kaynak: https://oecdeducationtoday.blogspot.com/2018/12/financing-un-sdg-global-education-meeting-aid-development.html

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak