Güney Kore başkenti Seul’de anaokulları ziyaretimden

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1- Okul öncesi zorunlu değil ancak 2 yaşındaki çocukların okullaşma oranı %86, 3-5 yas %90 üzeri. Bizde 3 yaş %12,4 oranında, 4 yas %38, brüt 5 yaş ise %84 
2- Çocukların %75’i özel okullarda. Bizde bu oran %12. 
3- 2 yıl ve daha üzeri yüksek öğrenim görmüş olanlar bu kurumlarda öğretmenlik yapabiliyor. Bizde atanmak icin 4 yıllık fakülte şartı var. 
4- Okullarında, Sayın Bakanımızın vizyon belgesinde açıkladığı atölyeler mevcut. (Bilim alanı, doğayı kesif alanı, sosyal ve kültürel alan, sağlık ve güvenlik alanı, estetik alan, ahşap ürünler alanı vb. 13 farklı alan) Bizdeki ilgi köseleri bu uygulamanın minyatürü gibi geldi bana. 
5- Okul binaları çok katlı ancak bahçeler bir o kadar işlevsel kullanılıyor. Diğer eğitim kademelerinde daha da yaygın olan her alanda eğitim/duvarsız sınıf uygulamalarını başarılı şekilde yürütüyorlar. 
6-Aileler bu eğitimin ayrılmaz parçası ve çocukları ile birlikte belli zamanlarda eğitim etkinliklerine yüksek orada katılım sağlıyor. 
7- 13 farklı alanın (atölyenin) olduğu bir okulda kalemler, boyalar, silgiler, türlü kağıtlar, tutkallar, makaslarla dolu bir alan göremedim. 
8- Alanları kaplayan süslü dolaplar yerine, işlevsel masalar, köşeler, zengin icerik sunan her türden ahşap bloklar, tuğlalar, legolar gördüm. Araba üreten bu ülkenin okulunda oyuncak arabaya hiç rastlamadım. Oyuncak bebeği de sadece bebek bezleme eğitiminde gördüm. 
9- Boyama kitabı bize özgü olsa gerek. 
Sınırlandırılmış alanları boyama, eşleştirme, çizme, işaretleme gibi faaliyetleri içeren tek bir materyal görmedim. (Bunları Bakan Beyin iyi örnek olarak verdiği Singapur’da da görmedim) 
10- Bizdeki en önemli eksikliklerden biri olan bir grup çocukla ilgilenen birden fazla personel gördüm. 
11-Devlet okullarında bizde olduğu gibi 5 saatlik eğitimler mevcut. Ancak hem devlet hem özel kurumlar isteğe bağlı olarak bizdeki kulüp gibi hizmet veriyor. Bizden farkları bu faaliyetler kadın istihdamı ile dogrudan ilgili olarak gece 22’ye kadar devam edebiliyor. 
12- Devlet okulların günlük harcamalarını sistem üzerinden ayrıntılı biçimde günlük olarak görebiliyor.
13- Ve bir daha anladım ki; en iyi binaları tasarlayabilir, en iyi şekilde donatabilir, en son teknolojiyi getirebilir, en iyi programı geliştirip en iyi kitapları ve materyalleri üretebiliriz ki bu konularda çok da iyi durumda sayılırız. Ancak hedeflenen basarıya ulaşmak icin başat rol öğretmenindir. Tüm çıktı kaliteniz öğretmen kadar olacaktır.

Teşekkürler işini layıkı ile yapan öğretmen ve yönetici arkadasım."

Erken Çocukluk Eğitimi Daire Başkanı Tuncay Morkoç

Anahtar Kelimeler:
GÜNEY KoreEulEğitim

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak