Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin en yoksul bölgelerindeki “eşitsizlik” ile savaşmak için okul yaşını üçe indireceklerini açıkladı. Fransa’nın yoksul bölgelerinde yaşayan çocuklar çok daha az kreşe gittikleri için bu yeni önlemin dengeyi sağlamak amacıyla alındığını bildiren Macron’a göre çocuklar sınıflara ne kadar erken girerlerse, başarılı olma ve topluma entegre olma şansları o kadar fazla olacak. Yeni yasaya göre 3 yaşındaki çocukların kreşe başlaması artık bir “seçenek” değil, 2019 Eylül ayından itibaren artık zorunlu olacak.
Yasal okula başlama yaşındaki bu değişim, küçük çocuklara kreşe başlama zorunluluğu getiriyor. Ancak buradaki kritik olan şey, Fransa’daki kreşlerin pek çok diğer ülkeye göre çok çok daha formal bir eğitim veriyor olması. Yani Fransa’daki kreşlerde belli bir müfredat, kurallar ve yöntemler çerçevesinde ilkokul benzeri bir eğitim veriliyor. Fransız kreş sistemi, iki yaşındaki öğrencilerine bile öğretmenler tarafından verilen derslerle tanınıyor.
İlkokula başlama yaşının altı olduğu Fransa’da yeni zorunlu okul yaşının açıklanmasıyla birlikte kreşlerin artık bir “çocuk bakıcılığı” yeri olarak değil, dil bilgisi öğretmeyi ve çocukların gelişimini desteklemeyi hedefleyen tam bir okul olarak görülmesi gerektiği de hükümet tarafından dile getiriliyor.
Hükümete danışmanlık veren ülkenin ünlü psikologlarından Boris Cyrulnik şöyle diyor: “Üç yaşındaki çocuklar biyolojik olarak önceki nesillere göre çok daha olgunlar. Kreşlere verilen önemin artması, çocukları duygusal olarak daha “güvenli” bir hale getirecektir. Çünkü çocukların yüzde 20’si ilkokuldan itibaren sorunlar yaşıyor. Bu mutsuz çocukların toplum için bir bedeli oluyor.”
Fransız hükümetiyse okul yaşını üçe indirmesinin bir başka sebebini de şöyle açıklıyor: “Çocukların daha erken yaşta okula başlaması, Fransız çocuklarının radikal İslam’a yönelmelerine neden olan yabancılaşma duygularını azaltmalarını sağlayabilir.”
Hükümetin bu eğitim hareketi Fransa’da yeni tartışmalara yol açtı. Karşı çıkanların yanı sıra okula başlama yaşının ikiye düşürülmesini talep eden veli dernekleri bile oldu.
Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinde durum ne?
Eğitimde dünyanın en başarılı ülkeleri kabul edilen (PISA ortalamalarına göre) Finlandiya ve Estonya’da çocuklar yedi yaşına kadar okula başlamak zorunda değiller. Finlandiya’da çocuklar yedi yaşından önce anaokulu ve kreşlere gidiyor ancak burada formal eğitim yerine oyun ve sosyalleşmeye önem veriliyor.
Okulları nispeten daha formal ve geleneksel olan Singapur’da bile zorunlu eğitim yaşı yedi. Bu çocuklar da öncesinde üç ila altı yaş arasında anaokuluna gidiyorlar. Ancak hükümet ailelere çok geniş seçenekler sunuyor. Singapurlu ebeveynler oyun tabanlı öğrenimden müfredata dayalı formal eğitime kadar geniş bir yelpazeye yayılan okullar arasından kendilerine uygun olanı seçebiliyorlar.
Üç yaş çok mu erken?
Okula daha geç yaşta başlamanın faydalarını savunan pek çok araştırma mevcut. Cambridge Üniversitesi Eğitim Fakültesi yapılan araştırmalara dayanarak okula daha geç yaşta başlamanın ve daha erken yaşlarda oyun tabanlı öğrenmenin faydalı olduğunu ileri sürüyor.
Aşağıdaki kaynaklardan derlenmiştir.
https://www.weforum.org/agenda/2018/03/french-children-to-start-school-at-three-is-that-too-young
https://www.telegraph.co.uk/news/2018/03/27/france-make-school-compulsory-age-three/