Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Uzun bir maratondan sonra yavaş yavaş dönem sonu yaklaşıyor. Bazı öğrenciler karne gününe olumlu anlam yükler iken bazı öğrenciler ise olumsuz anlam yüklemektedir. Karneye olumsuz anlam yükleyen öğrenci karne günü ne yapacağına ve ailesine karşı ne diyeceğine kara kara düşünmektedir. Öğrenciler karnelerinde düşük not getirdiklerinde ebeveynleri tarafından yargılandıkları hissedecekler ve kötü cümle duyduklarında üzülme ve değersiz hissedeceklerdir.
Karne, öğrencilerin dönem içerisinde sergiledikleri performansın bir sonucudur. Öğrenci dönem içerisinde yoğun bir tempo geçirmiş veya elinden olmayan sebeplerden dolayı kötü bir dönem geçirmiş olabilir. Karne günü çocuklarımıza kızmak, yargılamaktan ziyade daha şefkatli ve anlayışlı tutum sergilemeniz gerekmektedir. Ebeveynler olarak çocuğunuzu kazanmak ve iletişiminizi artırmak sizlerin tutumlarınıza bağlıdır. Yanlış ebeveyn tutumları iletişim kurma ve birbirinizi anlama yollarını kapatabilir.
Unutulmamalı; eğitim ve öğretim sonucunda alınan karne çocuklarımızın tek başarı göstergesi değildir. Çocuklarımızın yetenek, ilgi, davranış, arkadaş ve sosyal ilişkilerini bir bütün olarak ele almak fayda sağlar. Çocuklarımızı sadece öğretim boyutunda değerlendirmek yanlış tutum sergilememize sebep olabilir.
Karnesi Kötü Olan Çocuğa Nasıl Davranılmalıdır?
Birçok ebeveynin yanlış tutumları arasında çocuğun karnesini kardeşleri ya da sınıf arkadaşları ile kıyaslama yapması gösterilebilir. Aslında bu çok bir yanlış tutumdur. Ebeveynler kıyaslama yapmaktan kaçınmalıdırlar.
Özellikle arkadaşlarının ve kardeşlerin yanında eleştiren, aşağılayan ve küçük düşürücü sözcükler kullanılmamalıdır.
Ebeveyn ders çalışmak için şiddet uygulayarak sorunun bir çözüm olarak görseler de kesinlikle şiddetten yana olunmamalıdır.
Ebeveynlerin çok sık yaptığı çocuğun yanında kullandıkları sert sözler çocukların benlik algısını zedeleyecek ve kendini değersiz görmesine neden olacaktır.
Çocuğun karnesiyle ilgili düşünce ve duyguları dile getirilmelidir. Ancak çocukların karnesinde iyi notlar takdir edilmelidir. Çalıştığı zaman yapabileceği vurgulanıp daha sonrasında düşük notların nedenleri araştırılmalı ve ebeveynler çocukların fikirlerini almalıdır.
Çocukların davranış, ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurulmalı ve bu alanlar pekiştirilmelidir.
Ebeveynlerin çocukları için tembel sıfatı kullanması yerine; “bu dönem ilgi duymadığın derse yeterince zaman ayırıp çalışmadığını ve tekrar yapmadığını düşünüyorum” gibi ifadeleri kullanmaya dikkat etmeleri gerekmektedir.
Karnede getirilen iyi notlar için maddi değeri yüksek hediyelerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine ebeveyn olarak geçirilen kaliteli vakit, hoşlandığı yemeklerin yapılması ve sevdiği sinema filmine gidilmesinin en etkili ödüller olduğu unutulmamalıdır.
Karne günü çocuklarımıza daha şefkatli olmayı unutmayalım. Belki çocuğumuz sarılmaya ve elini tutmaya ihtiyacı vardır. Çocuğumuzu değişim için eleştirmekten ve yargılamaktan ziyade iyi bir şeyler yapmak gerekir. Bizim çocuğumuzla aynı sıraları paylaşan daha çok Mertcan’ları kaybetmemek için…