Evde yada Okulda Okuma Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Faaliyetler

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bazı çocuklar okumayı sever, bazıları sevmez ve çoğu ikisinin arasındadır. Çoğu çocuk (ve yetişkin) ilgi çekici ve anlaşılır okuma materyallerine çekilir. Ancak, sonunda çocuğunuz eğlenceli olmayan veya anlaşılması kolay olmayan materyaller okumak zorunda kalacaktır, bu nedenle okuma becerilerini geliştirmek her zaman iyi bir fikirdir.


Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun okuma becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz, bunlardan bazıları okumayı zenginleştirmek olarak düşünmemiş olabilirsiniz.

Ebeveynlerin Evde Kullanması İçin Kolay Okuma Stratejileri
Çocuğunuzdan Hikayeler Uydurmasını İsteyin : Çocuğunuz yüksek sesle veya yazılı olarak bir hikaye yarattığında, daha spesifik kelime dağarcığı isteyebilir ve çocuğunuzu açıklayıcı ayrıntılara dalmaya teşvik edebilirsiniz. Bu etkinlik, mantıksal sıralar aracılığıyla düşünme pratiği sağlar ve bir çocuk benzer ortamlarda kitap ararken merak uyandırabilir.
Kitapları Filmle Karşılaştırın: Çocuğunuzun bir kitabı okumasını ve ardından kitabın video versiyonunu kontrol etmesini sağlayın. İki ortam arasındaki benzerlikler ve farklılıklar hakkında konuşun. Her bir form hakkında her biriniz neyi sevdiniz veya sevmediniz? Çocuğunuz kitabı mı yoksa filmi mi tercih etti ve neden?
Kütüphane Okuma Programlarına Katılın: Çoğu kütüphane, öğrenciler için okul tatillerinde okuma programları sunar. Bu programlar tipik olarak okuma seviyesine göre uyarlanmıştır, temalıdır veya çocuklar ve genç yetişkinler için en iyi eserlerden bazılarını sergiler. Kütüphane personeli, seçilen kitaplara dayalı etkinliklere ev sahipliği yapabilir veya öğrencilerin literatürü daha derin bir düzeyde keşfetmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış özel etkinlikler ve saha gezileri düzenleyebilir. Kütüphaneciler genellikle çocuğunuza yardım etmekten mutluluk duyar ve bir yaş grubundaki her seviyeden okuyucuyu dahil etmenin yollarını bulmaya yardımcı olabilir.
Farklı Okuma Materyallerini Keşfedin: Hem kitap formlarında hem de kaset, CD veya dijital kayıt formlarındaki kitaplara göz atın . Çocuklar ve genç yetişkinler için en yüksek puan alan literatürün çoğu kaset ve kitap biçiminde mevcuttur. Çocuğunuz aynı kitabı kasetten dinlerken bir kitapta okuyarak bundan yararlanabilir. Kelimeleri ve cümleleri birlikte görmenin ve duymanın bilişsel eylemi, görme kelimesini tanımayı güçlendirir , noktalama işaretlerinin pratik kullanımını geliştirir ve telaffuzu zor kelimelere aşinalık oluşturur.
Kelime Hazinesi Hakkında Merakı Teşvik Edin: Çocuğunuz kitap okurken, sözlükte zor veya tanıdık olmayan kelimelere birlikte bakmanızı önerin. Tanımı bulmadan önce bu kelimelerin kelime kartlarını yapmayı ve anlamlarını tahmin etmeyi düşünün. Bu, bağlama göre olası cevaplar üzerinden düşünen çıkarım becerisini geliştirir.
Yazım Becerilerini Güçlendirin: Zor kelimeler içeren kelime kartları yapıyorsanız, çocuğunuzun kelimeleri yüksek sesle veya kağıt üzerinde hecelemesini sağlayın. Çocuğunuza yazımı iki kez kontrol etme ve hataları bağımsız olarak bulma fırsatı verin. Bu, yıl boyunca kullanmak için harika bir stratejidir. Öğrencilere kendilerini düzeltmeyi öğretir ve aynı zamanda zor sözcüklerle baş etmeye çalışma korkularını azaltır. Genç öğrenciler , kelimelerin bir parmakla izini sürmek gibi çoklu duyusal teknikleri kullanmaktan keyif alabilirler .

Eski Usul Yolu Okuyun: Sırayla bölümleri okuyun veya çocuğunuzun siz okurken onu takip etmesine izin verin. Karakterlerin kişiliklerine veya hikayenin tonuna karşılık gelen ilginç sesler kullanmayı düşünün.
Yazarların Kitaplarını Karşılaştırın: Çocuğunuzun aynı yazarın iki kitabını okumasını sağlayın. Onları tartışabilmek için okumanız da iyi bir fikirdir. Nasıl benzer olduklarını ve nasıl farklı olduklarını karşılaştırın. Siz ve çocuğunuz en çok hangisini sevdiniz? Neden?
Çocuğunuzdan Size Yardım Etmesini İsteyin : Mağaza saatlerine bakmak, basit talimatlar veya bir paket yiyecek üzerindeki malzemeler gibi pratik şeyler çocuğunuza küçük, yönetilebilir dozlarda okumanın pratikliği hakkında bir fikir verebilir.

Okumayı Çocuğunuzun Evde Geçirdiği Zamana Nasıl Dahil Edebilirsiniz?
Çocuğunuzla okuma becerileri pratiği yaptığınızda, okuma aktivitelerinizi stressiz tutmanız gerektiğini hatırlamanız önemlidir. Hataları öğretilebilir anlar olarak kullanın. Çocuğunuz okumaktan yorulursa, sırayla veya ara verin.


İlkokul çağındaki öğrencilerin çoğu için haftada en az üç gün 15 ila 20 dakika kitap okumak, başlamak için iyi bir yerdir.

Çocuğunuz daha fazla zaman istiyorsa, bunun olmasına izin verin. Çocuğunuz sinirlenirse veya odaklanmakta güçlük çekerse, süreyi kısaltın ve daha kısa bir metin veya daha düşük bir okuma seviyesi düşünün. Çok kolay bir okuma seviyesi seçme konusunda endişelenmeyin - çocuğunuz hazır olduğunda daha zorlayıcı materyaller isteyecektir.

Okurken rahat ve besleyici bir ortam oluşturun. Verandada salıncakta yatmadan önce bir sarılma veya öğleden sonra bir okuma bazı fikirlerdir. Çocuğunuzu okuma seanslarınızı planlamaya dahil edin ve okula ve okumaya hazırlanırken birlikte zamanınızın tadını çıkarın.

Özel Durumlar
Çocuğunuzun öğrenme güçlüğü varsa, çocuğunuzun öğretmeninden veya okuldaki bir öğrenme uzmanından daha fazla yönlendirmeye ihtiyacınız olabilir. Çoğu okuma stratejisi, okuma becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda çocuğunuzun üzerinde çalışması gereken belirli alanları hedeflediğinizden de emin olmak istersiniz.

Bazen evde tam olarak ne yapmanız gerektiğini bilmek zordur. Çocuğunuz temel okuma becerileri veya okuduğunu anlama konusunda sorun yaşayabilir ve özel olarak tasarlanmış eğitimden yararlanabilir . Örneğin, disleksi gibi bir okuma bozukluğu, hiperleksiden farklı bir evde yaklaşım gerektirir .

Kaynak: https://www.verywellfamily.com/strategies-to-improve-reading-skills-at-home-or-school-2162262

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak