Ev Ödevlerinin Kaldırılması İyi Mi Oldu? Yoksa Kötü Mü? Peki Bu Karar Alınırken Öğretmenlere Soruldu mu?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Ev Ödevlerinin Kaldırılması İyi Mi Oldu? Yoksa Kötü Mü? Peki Bu Karar Alınırken Öğretmenlere Soruldu mu? Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: Geçen Hafta bundan sonra ev ödevi olmayacağını, öğrenciler sadece okulda öğrenecek ev ödevini kaldırdık açıklaması yapmıştı. Peki bu duruma uzmanlar ne diyor? Bu karar alınırken öğretmenlere soruldu mu? Ev ödevini kaldırmak ne kadar doğru bir karar? İşte merak edilen soruların cevabı. 

Okullar kapandı, öğrenciler yaz tatilinin keyfini çıkarırken MEB, ev ödevinin kaldırıldığını açıkladı. Bakanlık daha önce de tatilde ödev verilmeyeceğini duyurmuştu
Okulların kapanmasının üzerinden bir hafta geçti. Öğrenciler, yaz tatilindeyken Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, önceki gün yaptığı açıklamada artık ev ödevi verilmeyeceğini belirterek, "Öğrencilerimizin dikkatlerini daha çok derse yoğunlaştırmalarını, konuyu derste öğrenmelerini istiyoruz" dedi. Açıklamanın ardından öğrenciler, ev ödevlerini yapıp yapmama konusunda kararsız kaldılar.

Ev ödevlerinin kaldırılmasına yönelik MEB tarafından daha önce birçok açıklama yapıldı. 2014'te performans ödevlerini kaldıran MEB, yarıyıl tatilinde çocuklara ödev verilmemesi yönünde öğretmenleri uyarmıştı. 2015'te ilk açıklamayı yapan Milli Eğitim eski Bakanı Nabi Avcı, eğitim yılı içindeki ödev yükünü azaltmak için Talim Terbiye Komisyonlarında çalışmalar yaptıklarını kaydetmişti. Daha sonra MEB, 2017'de sömestrde öğrencilere ödev verilmemesi uyarısında bulunmuştu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz önceki gün yaptığı açıklamada da öğrencilerin dersi, derste öğrenmelerini istediklerini belirterek, hiçbir öğretmen tarafından öğrencilere proje hariç evde ders verilmesini istemediklerini söyledi. Bundan sonra ezber olmayacağını, eski dershane eğitim usullerinin tekrar edilmeyeceğini kaydeden Yılmaz, "Öğrencilerin okulda öğrendiklerini hayatta kullanabilme yeteneklerini kazanmalarını istiyoruz. Önümüzdeki dönem, çağa ve hayata uygun bir eğitim sistemini evlatlarımıza vereceğiz. Önümüzdeki eğitim öğretim yılından sonra öğrencilerimize hiçbir ev ödevi verilmeyecek" diye konuştu.

Ev ödevinin kaldırılması öğrencileri mutlu etse de konuya eğitimciler farklı yaklaşıyor. Konuyla ilgili görüşler şöyle:

'Çocuklar için fırsat'

- Uğur Okulları Psikolojik Danışmanlık Rehberlik ve Ar-Ge'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin: Ev ödevlerinin kaldırılması kararı son derece doğru. Bu çocuklar için bir fırsat. Öğrenciler kendilerine kalan zamanı en doğru şekilde değerlendirmeliler. Bu kararla çocukların tekrar etmeleri gereken konuları okulda tamamlayıp evde kendilerine özel bir alan ve zaman kalacak.

Ödev yapmak yerine öğrencilerin projelerde yer alması, 21. yüzyıl becerilerini geliştirecek faaliyetler içinde olması, kültür ve sanat etkinliklerine daha çok zaman ayırması, staj programlarını değerlendirmesi, yetenek ve ilgisine yönelik faaliyetlere dahil olması çok daha faydalı olacak.

Çocuklar kendilerini sorguladıkları, kimliklerini bulmaya çalıştıkları bir dönemde sınavlarla, ödevlerle iç içe olmak yerine entelektüel birikimlerini oluşturmalılar. Ev ödevinin kalkmasıyla oluşan boş zaman doğru değerlendirilmeli.

'Seviyeye göre verilmeli'

- İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Gülşah Batdal Karaduman: Ev ödevi öğrencinin gün içerisinde öğretmeninden dinlediklerini özümsemesi için verilen etkinliklerdir. Bir öğrenciye hiç ev ödevi verilmemesi doğru değil. Ancak gereğinden fazla ve kontrolsüz verilen ev ödevleri de doğru değil.

Ev ödevi öğretmenin sınıfta kontrol edip, öğrenciye geri dönüş verebileceği düzeyde az ama önemli noktaları içerecek boyutlarda olmalı. Son dönemde veliler öğretmen üzerinde o kadar söz sahibi ki ödev vermeyenler, kötü öğretmen pozisyonunda. Meslek saygısını kaybetmiş öğretmenler de velilere kendisine iyi öğretmen dedirtebilmek için gereğinden fazla ödev vermekte.

Bilginin kalıcı olması, pekiştirilmesi ve yeni durumlara uyarlanabilmesi için öğrenciyi aktif hale getiren ödev ve sorumlulukların verilmesi önemli.

Ödevler; öğrencinin yaşına, olgunluk seviyesine, bilgi düzeyine göre hazırlanmalı; bireyin tek başına yapabileceği nitelikte olmalı. Ev ödevlerinin kaldırılmasını doğru bulmuyorum. Çünkü ev ödevleri küçük yaşlardan itibaren öğrencilere sorumluluk bilinci kazandırmakta. Dünyada ödevin olmadığı ülke yok.

Öğretmenlere soruldu mu?

Ev ödevinin kaldırılmasıyla ilgili veli, öğrenci ve öğretmenlerin sosyal medyadan paylaştıkları görüşler şöyle:

- Ödevleri verdiler. Öğretmenler, SMS mi çekecek, 'Ödevleri yanlış verdik yapmayın' mı diyecekler?

- Çok mantıklı. Çocuklar üniversiteye geldiğinde artık araştırma ve ödev yapma disiplinini de kazanamamış olacaklar. Eğitim kalitesi ne kadar da yükselir. Bravo.

- Artık öğrencilere ev ödevi verilmeyecekmiş. Önce öğretmenlere bir sorsaydınız.

- Eğitim kalitemiz bir harika zaten. Öğrenci, öğretmeni takmaz durumda, pekiştirmenin en büyük kaynağı ödevi kaldırmışlar!

- Ev ödevleri öğrencinin sorumluluklarını pekiştirir. Konu özetlerine yönelik el becerilerini ve hayal güçlerini kullanabilecek ödevler verilmesi hiç verilmemesinden iyidir.

- Biz öğrenciye ev ödevi vermezsek veliler, 147'yi arar 'Bu ne tembel öğretmen ödev bile vermiyor' demez mi? Bizi artık velilerin önüne atmayın.

- Kızım 8. sınıfa geçti. Okulda hızlandırma turu yapılıyor. Öğretmenleri her gün PISA tarzı sorular çözdürüp eve ödev veriyor. Son anda bu tarz sorulara geçmenin faydalı olacağını düşünmüyorum. Çocuklarımız buna göre eğitim almalıydı.

Mine Özdemir/ Milliyet

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber