Etkili Sınıf Yönetiminin Anahtarı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

By Youki Terada
Pek çok öğretmen için göz korkutucu ama çok yaygın bir görüş: Derse odaklanamayan kabadayı öğrencilerle dolu bir sınıf. Sınıf yönetimi teknikleri işleri yoluna sokabilir, ancak değerli zaman zaten kaybedilmiştir.

Deneyimli birçok öğretmen, öğrencilerle anlamlı bağlantılar kurmanın, ilk başta kesintileri önlemenin en etkili yollarından biri olduğunu ve bu yaklaşımı değerlendirmek için hazırlanan yeni bir çalışma olduğunu bilir . Öğretmenlerin, ilişkileri kurma, sürdürme ve geri kazanmaya odaklanan bir dizi tekniği kullandığı sınıflarda, akademik katılım yüzde 33 oranında ve yıkıcı davranış yüzde 75 oranında azaldı; bu da sınıfta öğrencilerin harcadığı zamanı daha faydalı ve üretken hale getirdi.

“Güçlü öğretmen-öğrenci ilişkileri, olumlu bir okul deneyiminin temel bir unsuru olarak kabul edilmiştir” diye açıklıyor çalışmanın baş yazarı ve Minnesota Üniversitesi'nde profesör Clayton Cook. Bu ilişkiler zarar gördüğünde, öğrenci refahı etkilenebilir ve bu da akademik ve davranışsal sorunlara yol açabilir.

Araştırmada öğretmenler, öğrencilerle pozitif etkileşimler oluşturmak için (dördüncü ve beşinci sınıfta toplam 220 adet) Establish-Maintain-Restore adlı bir yaklaşım kullandılar ve aidiyet duygusunu arttırdılar. ( Ortaokul öğretmenleri ile yapılan bir takip çalışması aynı stratejileri, benzer sonuçlarla kullandı.) İlişki oluşturma üç aşamaya ayrıldı: ilk toplantı, okul yılı boyunca bakım ve bir ilişkinin zarar görebileceği noktalar Her aşama için faydalı stratejiler.

Bazı öğrencilerin çatlakları aşması kolay olabileceğinden, burada paylaştığımız gibi bir ilişki yansıtma formu öğretmenlerin her bir öğrenciye not almasına ve en çok ihtiyacı olanları vurgulamasına yardımcı olabilir.

OLUMLU BİR NOTLA BAŞLAMAK
Öğretim yılının başında, araştırmadaki öğretmenler ilişkiler kurmak için zaman ayırmışlardır. Cook ve meslektaşları, “Amaç, tüm öğrencilerin güven, bağlantı ve anlayış ile karakterize edilen bir aidiyet duygusu hissetmelerini sağlamaktır” dedi. Öğrenme veya davranışsal sorunları olan öğrenciler için, pozitif ilişkiler geliştirmek, öğrenmeye odaklanmalarını sağlayan “koruyucu etkiler” sağladı.

Olumlu ilişkiler kurmak için öğretmenler şunları yapabilir:

Öğrencilerle “Banka zamanı”. Onları daha iyi tanımak için öğrencilerle birebir toplantılar planlayın . Amaç, yapıcı geri bildirim vermek veya yıkıcı davranışları ele almak zorunda kalırsanız, gelecekte çatışmayı kolaylaştırmak için “ilişki içine para yatırmak” tır.
Öğrenci liderliğindeki faaliyetleri teşvik edin. İlgi alanlarını paylaşma fırsatı verilirse, öğrenciler öğrenmelerine daha fazla yatırım yaparlar . Öğretmenler kenara çekilebilir, destekleyici olabilir ve dinleyebilir.
Öğrencileri sınıfa hoş geldiniz. Kapıda olumlu karşılama ve buz gibi sorular gibi aktiviteler , sıcak bir sınıf kültürü yaratmanıza yardımcı olur.
Olumlu iletişim tekniklerini kullanın. Açık uçlu sorular, yansıtıcı dinleme, onaylama ifadeleri, coşku veya ilgi ifadeleri ve övgüler öğrencilere (özellikle utangaç veya içe dönük olanlar) sınıf içi tartışmalara yardımcı olur.
İLİŞKİLERİN KORUNMASI
Çalışma yazarları, aktif bakım olmadan, zaman içinde ilişkilerin kötüleştiğini belirtti. Öğretmenler, akademisyenlere çok fazla odaklanabilirler ve öğrencilerin duygusal refahlarını desteklemeye yetmeyebilir, başlangıçta öğrencilerle kurdukları zamanları yavaşça kullanırlar.

Öğretmenler yukarıdaki stratejileri uygulamaya devam ederek ilişkileri sürdürebilirler ve ayrıca şunları yapabilirler:

Öğrencilerle olumlu ve olumsuz etkileşimleri not alın.  Öğretmenler bire-bir oranı hedeflemelidir.
Düzenli olarak öğrencilerle görüşün. Nasıl olduklarını ve hangi desteğe ihtiyaç duyabileceklerini sorun. Bir Edutopia makalesinde, Todd Finley 5x5 değerlendirme süresinin her gün bir avuç öğrenciye odaklanmasına nasıl yardımcı olduğunu açıklar .
İyi davranışları kabul edin. Öğretmenler olumlu davranışa dikkat ettiğinde, sorun yaratmadan önce yıkıcı davranışa neden olunur.
İŞLER KÖTÜLEŞMEDEN ÖNCE ZARARI ONARMAK
Sonunda, yanlış anlamalar, çatışma veya eleştiri gibi olumsuz etkileşimler öğretmen-öğrenci ilişkisini zayıflatabilir. Bu olumsuz etkileşimler adressiz bırakılırsa, öğrenciler kendilerini kapalı hissedebilir ve etkinliklere katılmak için daha az istekli olabilirler. Ayrıca, daha fazla hasar yaratarak yaramazlık yapma olasılıkları daha yüksek olabilir. Bu nedenle, öğretmenlerin, ilişkiyi pozitif bir duruma getirmeleri için öğrencilerle “bilerek yeniden bağlantı kurmaları” önemlidir.

İlişkilerin onarılması gerektiğinde, öğretmenler şunları yapabilir:

Hadi yeni başlayalım. Öğretmenler, öğrencinin başına hata yapmaktan kaçınmalı, bunun yerine her güne temiz bir sayfa ile başlama şansı vermelidir.
Eylemlerinin sorumluluğunu al. Öğretmenler, öğrenciler ters gittiğinde öğrencileri suçlamaktan kaçınabilir ve “En başta sorundan kaçınmak için ne yapabilirdim?” Diye düşünebilirler, çağrıldığı zaman özür dilemekten korkmamalılar - bunu yapmak öğrencilerle güven inşa etmelerine yardımcı olur.
Empati göstermek. Her hikayenin iki tarafı vardır ve bir öğretmen, öğrencilerin olanlar hakkında farklı bir bakış açısı olabileceğini kabul edebilir.
Sorunlara değil çözümlere odaklanın. Öğretmenler, herkesin adil olduğunu düşündüğü bir çözüm bulmak için öğrencilerle birlikte çalışabilir.
Tapuları dolandırıcıdan ayır. Davranışı eleştirmek önemlidir, kişiyi değil. Öğretmenler çocukları “sorunlu öğrenciler” olarak etiketlerse, bu etiketi içselleştirme tehlikesi vardır, bu da gelecekteki davranışları tekrar etmeleri olasılığını arttırır.
Paket servis: Etkili sınıf yönetimi, ilişki kurma ile başlar. Öğrenciler daha fazla aidiyet duygusu duyduğunda, akademik olarak meşgul olma ve olumlu davranış sergileme olasılıkları daha yüksektir.

Kaynak: https://www.edutopia.org/article/key-effective-classroom-management

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak